Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno czekoladowe ciasteczka z Nutellą i kawałkami orzechów laskowych . Mimo swojej prostoty ciastka są bardzo smaczne i będą stanowić idealny dodatek do codziennej kawy, czy herbaty. Ciasteczka z Nutellą - Składniki: 250 g Nutelli 80 g masła 3 łyżki cukru 230 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody łyżeczka kakao ok. 100 g orzechów laskowych(...)średnicy ok. 4 cm, następnie odrobinę je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka układamy luźno, ponieważ dość mocno "rozlewają" się na boki. Czekoladę oraz orzechy kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko. Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero
Słodka Stronakolejny zdrowe, domowe słodycze. Tym razem podwójnie orzechowe. Osobiście miałam kupione całe orzechy laskowe, ale jeżeli szkoda Wam czasu, to możecie kupić już obrane. SKŁADNIKI 120 g orzechów laskowych (waga orzechów już bez łupiny) 500 g sera typu włoskiego (np. Capresi, Capri) 120-130 g cukru pudru 4-5 łyżek kakao 1 szklanka migdałów 1 łyżka płatków migdałowych WYKONANIE Orzechy
Passions hobbies lifeblogi z których korzystałam Od-kuchni , Pani smaczna , Podniebne pieszczoty ). Krem trzeba przygotować dzień przed podaniem aby się przegryzł. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego'; document.write(" "); Składniki(...)orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/past
moj przepis naorzechowe z ucieraną różą, którą dostaliśmy od lokalnych wystawców podczas festiwalu Małopolski Smak Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g mielonych orzechów laskowych - deczko zielonego barwnika Składniki na krem: - 120g białej czekolady - 70g ucieranej róży z cukrem Najpierw robimy makaroniki. Do blendera wrzucamy zmielone orzechy laskowe z cukrem pudrem i miksujemy
Kuchenne Wariacjetego czasu piekłam je już wielokrotnie i wypracowałam ich swoją najlepszą wersję. Bardzo polecam bo to są najlepsze ciasteczka owsiane. :) W zależności od upodobań można dodać dowolne bakalie: orzechy laskowe, włoskie/migdały/żurawina itp. Ciasteczka owsiane (bez jajek) PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: 12-15 min. Składniki 250g miękkiego masła roślinnego (najlepsze) 1,5 łyżki masła(...)łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. rodzynek (najlepiej w czekoladzie) 1,5 szklanki płatków owsianych kilka kropel zapachu waniliowego 3 łyżki sezamu 50g orzechów laskowych (opcjonalnie) 50g pokrojonej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Masło utrzeć mikserem z cukrem, zapachem, sodą i proszkiem do pieczenia na puszystą masę. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Dodawać kolejno płatki owsiane
coolinarnastrefa.blogspot.comszkl cukru 3 żółtka 200 g masła/margaryny 1/2 szkl lub troszkę więcej cukru 1/2 szkl mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki(...)mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy wszystko ze sobą na gładką jednolitą masę. Każdą połówkę naszego orzeszka wypełniamy masą lub nutellą i wkładamy do środka 1 orzech laskowy. Sklejamy ze sobą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Polecam i życzę smacznego! insertCookd("5a865c23e7da4e092ad674b9236e03b0
Malinowe Pocałunkizrobienia zainspirował mnie przepis stąd . Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki wódki lub rumu 6 orzechów laskowych 10 orzechów włoskich (pokruszonych) Kakao (to prawdziwe :- ) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy(...)Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki.) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym orzechu laskowym, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Z pozostałej połowy masy lepimy trufle, po czym obtaczamy je tylko w pokruszonych orzechach włoskich. Smacznego
kuchnia do kwadratuoryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki: 200 g daktyli (bez pestek) 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów laskowych 30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) 2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakości szczypta kardamonu Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć(...)Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado obrać i wybrać miąższ. Wszystkie składniki włożyć do misy i dokładnie zmiksować na gładko blenderem. Krem przełożyć do miseczki/słoiczka i przechowywać w lodówce
Food Squareokrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i energicznie potrząsamy miską przez 2-3 minuty
bistro mamaMuffinom w naszym domu nie ma końca. Sprawdźcie dziewiąty już przepis na wyjątkowe babeczki. Numer 2 na naszej liście, zaraz po muffinach orzechowych 45 min 16 składniki: 1 szklanka orzechów laskowych 1 duże jabłko 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut. uwagi: świetnie wyglądają udekorowane bitą śmietaną i posypane cukrem trzcinowym!! (smakują jeszcze lepiej!!!:) SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotujązimno skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta soli morskiej krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ( "wegańska nutella" z tego przepisu ) jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować(...)minut. W czasie pieczenia spryskiwałem je wodą co 5 minut by kasza jaglana zachowała chrupkość, lecz nie była twarda. Po upieczeniu ostudzić i wyłożyć nań krem. Ozdobić jagodami goi, orzechami laskowymi i kawałkami kokosa. Smacznego! * Jeśli kaszę mielimy sami, to koniecznie ją przesiać! Ja tego nie zrobiłem, przez co zdarzały się twarde ziarenka. PS. Jeśli macie pomysł jak uzyskać bardziej
Food Squareziemniaczanej) 1 jajko Składniki na farsz: 250 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypta imbiru 100-120 g serka np. Philadelphia 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych Omasta: 2 łyżki smalcu ze skwarkami Wykonanie: zrób knedle wg tego przepisu jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni(...)minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony jarmuż wymieszaj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i imbirem. dodaj kilka łyżeczek podprazonych, mielonych orzechów laskowych, by zagęścić masę na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody. Podawaj polane stopionymi skwarkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa(...)zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu
Czerwona Porzeczkaszklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny 100 gr orzechów laskowych lub włoskich 100 gr daktyli 100 gr moreli suszonych 100 gr śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam) Mleko przelać do garnka z grubym dnem, doprowadzić(...)szklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny 100 gr orzechów laskowych lub włoskich 100 gr daktyli 100 gr moreli suszonych 100 gr śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam)'; document.write
moj przepis nazastąpić niebieskim) 250 g cukru (1,5 szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej Wierzch: 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody(...)zastąpić niebieskim) 250 g cukru (1,5 szklanki) 200 g okrągłych biszkoptów 200 g masy marcepanowej 100 g herbatników 5 jajek 80 g masła 80 g (mielonych) migdałów lub orzechów laskowych 80 g (mielonych) orzechów włoskich 80 g rodzynków lub daktyli 80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej 1- 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko + 1 łyżeczka wody
Poezja smaku