orzechy laskowe - 1190 przepisów (strona:18/80)

Ciasto czekoladowo-cukiniowe 100

jajka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku) 1,5 tabl. gorzkiej czekolady 350g cukinii 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich Dekoracja: tabl. gorzkiej czekolady 1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych garść siekanych migdałów W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając(...)minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami

Smakołyki Asi
Prosta sałatka ze szparagami, rzodkiewkami, serem feta i kiełkami 170

Składniki: garść rukoli 3-4 rzodkiewki 8 białych szparagów kiełki rzodkiewki i kiełki brokułu ser feta olej z orzechów laskowych Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół (zostawiamy kilka młodych, miękkich listków jeśli to możliwe), rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy rukolę, rzodkiewki, pokrojone(...)pół szparagi. Całość posypujemy serem feta oraz kiełkami: rzodkiewki i brokułu. Polewamy łyżką oleju z orzechów laskowych

Mango Papaja
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 147

brzydko, ale cóż... Nad pewnymi rzeczami nie da się zapanować. Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie dodają energii, a smak przywodzi(...)kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lodowe serce z kajmakiem i orzechami 118

urodziny czy walentynki. 330 g śmietanki 30% 12 g śmietan fixu 3 łyżki kajmaku 85 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 150 g truskawek 50 g orzechów laskowych Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem(...)kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki  wraz z orzechami laskowymi  przekładamy do ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła.  Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę

VioletoweKucharzenie
Laskowa babka 239

świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego  Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Czekolada na gorąco 165

wieczory Bardzo dobrze rozgrzewa i dodaje energii Składniki • 1 litr mleka • 3 łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru /lub zastąpić innym cukrem • łyżka przyprawy do pierników • 3 łyżki syropu z orzechów laskowych • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 % • 1 jajko • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do każdej szklanki • szczypta chili • szczypta mielonych migdałów Sposób przygotowania(...)szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem  dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści . 2. • Do odlanego mleka dać kakao,przyprawę do piernika, cynamon,gałkę muszkatołową,syrop z orzechów laskowych,jajko  i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem dobrze wymieszać można blenderem. 3. Powstałą masę wlać do gotującego mleka, mieszać aż się zagotuje  rozlać do szklanek,dodać chili

W królestwie smaków Beaty
Panforte - włoski piernik 577

Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa .  Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych , choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte(...)toskania.matyjaszczyk.com Panforte - piernik ze Sienny według przepisu Nigelli Lawson na 1 blachę o średnicy 20 cm Składniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z gruszkami 147

balaganu w kuchni. Tak wiec deser jest szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w znikaniu. skladniki dla 4 osob: 4 kwadraty ciasta francuskiego gruszki w syropie (mala puszka) nutella orzechy laskowe wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, kazdy o boku mw 15cm. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2 cm marginesu. Nastepnie smarujemy(...)porcje) i na to ukladamy pokrojone w plastry gruszki z syropu. Gotowe tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po upieczeniu tarty posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pistacjowe choinki 152

SKŁADNIKI: 100 g zmielonych pistacji, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 4 jajka, 50 g mąki, 5 łyżek cukru, szczypta soli. 2 łyżki maku, lukier, czerwony pisak jadalny Przygotowanie:       Z papieru do pieczenia wycinamy 10 kółek o średnicy 16 cm. Następnie każde kółko nacinamy do połowy i zawijamy, tak by tworzyły nam foremki- stożki. Spinamy zszywaczem(...)spinaczem. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy ze zmielonymi orzechami laskowymi, mąką i makiem. Dodajemy taką mieszankę do białek. Napełniamy ciastem foremki, układamy je w foremce do pieczenia muffinek, tak by nam się ciasto nie wylało. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Odcinamy końcówki, tak by choinki mogły stać

Aga w kuchni
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 226

żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło  na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować(...)Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm  kawałki

Mia Cucina Sofieta
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 244

przekroić na trzy części.       Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki  .       Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać(...)ostygnięcia. Miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć. Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem

Z miłości do słodkości
Makowiec z papają 199

szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku 100 g papai 100 g orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka      Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę(...)dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek

sama złodycz
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 643

się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier(...)extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastek DO OZDOBY: 13-16 orzechów laskowych w czekoladzie lub kulek czekoladowych 13-16 draży kakaowych lub rodzynek w czekoladzie 1 białko lub woda kilka łyżek cukru pudru czarny barwnik spożywczy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 244

Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)kieliszek malibu 2-3 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka stewii 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można dodać 2-3 łyżki mleka) garść posiekanych orzechów laskowych Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania