znikały ciasteczka ze stołu mogło się skończyć połamaniem zębów. Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać(...)Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieziaren oczyszczonej pszenicy (ewentualnie pęczaku) 400 g niebieskiego, zmielonego maku ok. 1,5 szklanki mleka 1 szklanka płynnego, naturalnego miodu 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto – aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej(...)ziaren oczyszczonej pszenicy (ewentualnie pęczaku) 400 g niebieskiego, zmielonego maku ok. 1,5 szklanki mleka 1 szklanka płynnego, naturalnego miodu 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków (można namoczyć w amaretto - aby alkohol wyparował wystarczy go zagotować) 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców (jakie lubimy: śliwki, figi, daktyle, wiśnie, morele) 4 łyżki domowej, kandyzowanej skórki
Poezja smakuBABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE Piękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot(...)szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki ciemnego kakao 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych) 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 łyżki miodu naturalnego SKŁADNIKI NA LUKIER:* 150 g masła 450 g cukru pudru 4-6 łyżek mleka
Słodko-Słony Świat IlonyJednak efekt końcowy rzeczywiście mnie zaskoczył, czekoladki rzeczywiście smakiem bardzo przypominały kupne toffifee;)) Składniki: 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 100ml śmietanki 30% + 1 łyżka, 50g orzechów laskowych (użyłam Helio) , 80g mlecznej czekolady. Wykonanie Masło, cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać(...)masa się nie przypaliła! Następnie od razu masę przekładać do foremek na czekoladki, mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek. Schładzać kilka godzin. Źródło: Kawa cynamonem
Z miłości do słodkościwersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna, że musiałam się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego z miseczki. Porcja jest słuszna, ale gwarantuję - nic się nie zmarnuje. Przepis znalazłam w duńskim(...)trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać syrop, zmiksować. Powoli dodawać maślankę i skyr, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na plastry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżyciu :) I zapraszam na kawałeczek tej winnej tarty. Składniki: Tortownica o wym 26 cm Ciasto: 25 dag mąki pszennej 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mielonych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 4 winne jabłka 1/2 szklanki wina wytrawnego białego 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 1/2 laski(...)wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę
Wanilia i Kardamonmówią - chciałam to mam :) Pysznego dnia! (Ja chcę lato!) " Składniki: 200g masła 4 łyżki miodu 80g brązowego cukru 150 g płatków osianych 100g mąki pszennej Szczypta soli Garść orzechów laskowych około 30g Dwie garstki migdałów 45g + 10g Garść żurawiny Łyżka sezamu Łyżka maku 150g białej czekolady Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu(...)roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 25 minut
Słodkie Przyjemnościjajka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku) 1,5 tabl. gorzkiej czekolady 350g cukinii 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich Dekoracja: tabl. gorzkiej czekolady 1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych garść siekanych migdałów W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając(...)minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami
Smakołyki AsiSkładniki: garść rukoli 3-4 rzodkiewki 8 białych szparagów kiełki rzodkiewki i kiełki brokułu ser feta olej z orzechów laskowych Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół (zostawiamy kilka młodych, miękkich listków jeśli to możliwe), rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy rukolę, rzodkiewki, pokrojone(...)pół szparagi. Całość posypujemy serem feta oraz kiełkami: rzodkiewki i brokułu. Polewamy łyżką oleju z orzechów laskowych
Mango Papajabrzydko, ale cóż... Nad pewnymi rzeczami nie da się zapanować. Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie dodają energii, a smak przywodzi(...)kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeurodziny czy walentynki. 330 g śmietanki 30% 12 g śmietan fixu 3 łyżki kajmaku 85 g cukru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 150 g truskawek 50 g orzechów laskowych Przygotowujemy trzy miski. W pierwszej ubijamy na sztywno śmietankę z usztywniaczem . Pod koniec dodajemy kajmak i miksujemy tylko do połączenia składników. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem(...)kogel mogel). W trzeciej ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Truskawki (mogą być mrożone lub inne owoce) blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki wraz z orzechami laskowymi przekładamy do ubitej śmietanki. Mieszamy bardzo delikatnie silikonową szpatułką, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do foremki w kształcie serca (21x21 cm), wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę
VioletoweKucharzenieświąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp
Wanilia i Kardamonwieczory Bardzo dobrze rozgrzewa i dodaje energii Składniki • 1 litr mleka • 3 łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru /lub zastąpić innym cukrem • łyżka przyprawy do pierników • 3 łyżki syropu z orzechów laskowych • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta gałki muszkatołowej • 50 g czekolady ekstra goszkiej 90 % • 1 jajko • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do każdej szklanki • szczypta chili • szczypta mielonych migdałów Sposób przygotowania(...)szklankę mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści . 2. • Do odlanego mleka dać kakao,przyprawę do piernika, cynamon,gałkę muszkatołową,syrop z orzechów laskowych,jajko i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem dobrze wymieszać można blenderem. 3. Powstałą masę wlać do gotującego mleka, mieszać aż się zagotuje rozlać do szklanek,dodać chili
W królestwie smaków BeatyRzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa . Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych , choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte(...)toskania.matyjaszczyk.com Panforte - piernik ze Sienny według przepisu Nigelli Lawson na 1 blachę o średnicy 20 cm Składniki: 125 migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa
Chilli Czosnek i Oliwa