1/2 kg dyni1 l mlekałyżka masłałyżka cukrupół płaskiej łyżeczki soliLane kluski:1 jajko3 łyżki mąki pszennejSą takie potrawy, które smakują wspomnieniami i szczęśliwym dzieciństwem. Takim
Świat Domowej KuchniOmlet (puszysty i gruby)Produkty:(na jedną sztukę)- 3 czubate łyżki mąki pszennej - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżka oleju - szczypta soli- 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko)Farsz:WEDŁUG UZNANIA np.:- jogurt -dżem-miód-owoce -warzywa- itp. Sposób przygotowania:1.Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić
Gotuj Z MuzykąKiedyś takie placki robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę składników. Teraz robię bez ziemniaków
Zdrowa Kuchnia Sowypiekarnika. Skrócicie ten czas do minimum! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na 8 sztuk omletów: 100g makaronu czekoladowego mini świderki #Lubella 8 truskawek 4 łyżki jagód lub borówek 4 jajka Sos waniliowy: 250ml mleka 2 żółtka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu
Kuchnia w czekoladzieCudny delikatny i puszysty omlet, maślany smak! Smakuje z różnymi farszami, może być na słodko (z konfiturą, kawałkami owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów - dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami(...)puszysty paprykę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce-dwóch oleju razem z cebulką na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz
Zasmakuj Kuchnijajko 4 łyżki otrębów pszennych 1/2 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 banana 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki masła PRZYGOTOWANIE Jajko mieszamy z otrębami, mlekiem, jogurtem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Na małej patelni rozpuszczamy masło i smażymy omlet - pod przykryciem. Banana kroimy w cienkie plasterki. Gotowy omlet zsuwamy na talerz, układamy na nim banana i oprószamy resztą cynamonu
Moje Kuchenne RewelacjeKalafior w omlecie z bekonem był syty i przepyszny! Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł by na obiado-kolację podać kalafiora zapiekanego w jajku z bekonem – aż do wczoraj. Fakt, nie odkryłam jeszcze wszystkich smaków i połączeń przeróżnych składników, dlatego też ogromnie się zdziwiłam, odkrywając nowe podczas wczorajszego obiadu. Gdy szukałam pomysłu na obiado-kolację i natknęłam […] The post
Magiczny GarnekZdrowie na języku) Omlet z pomidorami i parmezanem (Milion Smaków) Omlet z cukinią i papryką (Jagodziana Coffee) Jogurtowy omlet ryżowy (Lawendowy Poranek) Mini omleciki-szybkie śniadanie (Życie ze smakiem) Sadzone LOVE:Szakszuka czyli jajka sadzone po izraelsku (Emaliowany Czajnik)Jajko sadzone idealne (Widelce)SADZONE LOVE (It's My Little Yummy)Polenta
bastalenaKaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na liście austriackich produktów tradycyjnych. Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem świeżych owoców po prostu wspaniały. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wypróbowania(...)pieczenia na jednej patelni z podanej proporcji składników. Porcja jest bardzo duża, także podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy. Składniki na 4 porcje: 4 jajka 125 g mąki 125 g mleka sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru/ksylitolu 100 g rodzynków 4 łyżki masła puder cukier do posypania morele Wykonanie: odzielić żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem
Chocolate Muffin BlogWspomoże poranne motywowanie! Maksymalny smak, proste składniki, Godnie zastąpią mączne naleśniki :) Czego potrzebujesz? --> 2 jajka, pół banana, garść płatków owsianych. Jak przygotujesz? --> Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię skropioną tłuszczem. Na omlecie układamy pokrojonego w plastry banana i posypujemy płatkami owsianymi. Po chwili odwracamy na drugą stronę
Mój Smak na ŻycieOmlet Caprese 2018-09-18 14:01:26 Porcje 1 Omlet na śniadanie? Czemu nie! Wystarczy kilka prostych składników i pożywne, zdrowe śniadanie gotowe. Przedstawiam Wam kolorowe fit śniadanie inspirowane włoską kuchnią i znaną wszystkim sałatką Caprese. Świeże i pożywne jajka, kilka skąpanych w letnim słońcu pomidorków, śnieżnobiała mozzarella i cudownie pachnąca bazylia. Wspaniałe śniadanie w pięknych kolorach mijającego lata(...)pieprz sól do smaku Instructions Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy
Wędrówki po kuchnikońcu jednak znowu razem gotujemy - jakie to miłe uczucie! :) Omlet, jak napisałem, niby jest prosty, ale jednak wymaga pewnej delikatności i staranności. Takie podejście na pewno się opłaci, bo w efekcie, z czegoś bardzo nieskomplikowanego w założeniu, otrzymamy całkiem eleganckie śniadanie. Albo kolację - jak kto woli. Smacznego! :) Składniki: 5 jajek 1 łyżka mleka 3 łyżki drobno posiekanej marchewki 2 łyżki(...)szczypty soli 1 szczypta pieprzu olej Wykonanie: Jajka dokładnie rozbełtać z dodatkiem mleka i przecedzić przez sitko. Wymieszać z warzywami, solą i pieprzem. Patelnię pokryć cienką warstwą oleju i rozgrzać. 2/3 masy jajecznej rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu. Gdy dół się zetnie, a powierzchnia pozostanie jeszcze wilgotna, zwinąć omlet ściśle (ale delikatnie) do połowy i przesunąć
zadanie-gotowanieszpinakiem. Teraz bardzo często gości w mojej kuchni. Sałatki, smoothie , jako dodatek do makaronu lub omletów. Polecam i Wam, spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Dla czytelników bloga 10% rabatu na zakupy w sklepie Smaki Natury Pamiętajcie o wpisaniu kodu „slodkie okruszki” Składniki: 3 jajka 4 łyżki mleka garść szpinaku 1/2 łyżeczki 18 Ziół Ojca Mateusza od Smaki Natury sól(...)ilość masła, wrzucamy garść szpinaku delikatnie solimy, doprawiamy pieprzem. Chwilę smażymy. W miseczce mieszamy widelcem jajka, z ziołami Ojca Mateusza i mlekiem. Dodajemy podsmażony szpinak, lekko mieszamy. Masę wylewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec warto na chwilę obrócić omlet na drugą stronę i chwilę podsmażyć już bez przykrycia. Podajemy od razu. S macznego
Słodkie okruszkiczosnek straci ostry zapach. Wyjmujemy grzyby z woka i wrzucamy do wołowiny, woka oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Wlewamy jajka i rozprowadzamy je w woku po jego ściankach, poruszając naczyniem – tu już przy mocno rozgrzanym woku niepotrzebne jest nawet dodatkowe grzanie. Omlet powinien usmażyć się szybko i zostać nie do końca ścięty. Wyjmujemy omlet z woka i rozdzielamy widelcem na mniejsze
Karo in the Kitchen