umiem ich sobie odmówić tym bardziej, że są one bardzo zdrowe i pożywne. A jeszcze bardziej nie mogę się oprzeć dzieleniu przepisami na nie z Wami. Lubię jajka pod każdą postacią. Omlety, jajecznice, w koszulce… idealne śniadanie. Na przygotowanie jajek z patelni wpadłam niedawno przeglądając zagraniczne blogi. Pomyślałam, czemu nie? Lubię jajka, lubię intensywne przyprawy. Na pewno warto spróbować
rabarbarowoprzepis na niedzielne, rodzinne śniadanie. Wymaga trochę pracy ale efekt jest doskonały. Farsz do omletu można oczywiście urozmaicać, najlepiej sezonowymi owocami i warzywami. (Przepis dla dwóch osób). Składniki: Omlet Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Sól, pieprz Szczypta ostrej papryki Farsz do omleta 1 mała cukinia 3 pomidory 2 parówki 1 cebula dymka lub szczypiorek
Smaki Ewyodkryłam przy okazji wspomnianych wcześniej konkursów. W poniższym przepisie połączyłam tuńczyka z makaronem. Nie jest to jednak wersja makaron a'la pasta, ale frittata. Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti(...)Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy w misce ze startym serem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone, ugotowane spaghetti. Wszystko mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy jak omlet z każdej strony, aż masa jajeczna się zetnie, a makaron lekko zarumieni
Bon appetit mon amiechałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski
Obiad gotowySądzę jednak, że ciekawa w smaku i warto ją wypróbować. Omlet można jeść na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne, przystawkę lub przekaskę. Wraz ze mną hiszpańską tortillę przygotowały Siaska i Maggie . Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża cebula 5-6 jajek sól, pieprz olej do smażenia (200-250ml) łyżka masła(...)cebulę, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Na patelni roztopić masło (do smażenia omletu można wykorzystać tłuszcz od smażenia ziemniaków, ale wydaje mi się, że omlet ładniej smaży się na maśle), wlać jajka z ziemniakami i smażyć na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu podważac brzegi i przelewać rzadkie jajko z wierzchu pod spód. Gdy wierzch będzie lekko ścięty
Codzienne Gotowaniedostało się do naszego śniadania;) i roztrzepać Jaja wlać na patelnię i delikatnie wmieszać w makaron Następnie postępujemy tak jak z omletem czyli gdy brzegi się zetną delikatnie podwaźamy tak aby płynna cześć jajek dostała się w to miejsce Zostawiamy chwilę na wolnym ogniu, tak aby jajka się ścięły Gdy już będzie gotowe posypujemy natką pietruszki
Gotowanie z pasjąmojej mamy. Widnieje on pod nazwą : omlet francuski. Porcja spokojnie wystarcza dla dwóch osób. Najlepiej jest użyć patelni o średnicy 20 cm , o niskich brzegach. Składniki na omlet podstawowy: -3 jajka -łyżeczka masła -1 łyżka zimnej wody - szczypta soli Jaja wybić do miseczki i rozmącić dokładnie trzepaczka z wodą i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną
Kulinarne przemysleniamoja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, mniam! Co prawda już zjedzone wszystko, ale trudne nie jest w wykonaniu. Następnym razem robię sama;) Składniki omlet 250 g sera salami 4 jajka 3 łyżki majonezu farsz 700 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 200 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Omlet(...)temperaturze 180 stopni. Farsz - cebulę zeszklić, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę, podsmażyć. Do surowego mięsa dodać jajko, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki z papryką wymieszać z mięsem, wyłożyć na omlet. Wszystko zrolować i piec w temperaturze 180 stopni ok 45 min. // ='http://assets.pinterest.com/js/pinit.js' type='text/javascript'/>// ]]> function run_pinmarklet
pink envelopeDoskonały na śniadanie, nie suchy, nie surowy. Składniki jajka cheddar masło sól pieprz Na omlet dla jednej osoby wziąć trzy jajka średniej wielkości. Wbić do miski, roztrzepać widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Na patelni postawionej na małym ogniu (na tym sztuczka polega) rozpuścić masło. Wlać jajka i przechylając patelnię rozprowadzić po całej jej powierzchni. Przez pierwsze pół minuty, lekko(...)zbierając ścięte jajka bliżej środka patelni, powstałe puste miejsca wypełniając jeszcze płynnymi jajkami, znowu przechylając patelnię. Kiedy brzegi się zetną – ale nie przypalą! – lekko odkleić je od patelni. Środek omleta powinen być jeszcze mokry. Całość posypać tartym cheddarem. Wyłączyć gaz. Przy pomocy łopatki zawinąć omlet od brzegu i przełożyć na talerz. Podawać
stajnia gołębie od kuchniOmlet ten świetnie nadaje się na śniadanie, zwłaszcza gdy potrzebujemy dużo energii na czekający nas dzień. Omlet jest pyszny i w miarę szybko można go przygotować. Składniki: 2 łyżki płatków owsianych górskich 2 jajka szczypta(...)soli łyżeczka masła masło orzechowe ulubiony dżem lub konfitura Wykonanie: Płatki zalać wrzącą wodą i zostawić by ostygły a następnie odlać nadmiar wody. Jajka wymieszać z solą i płatkami, rozgrzać masło na patelni i usmażyć omlet. Omlet posmarować masłem orzechowym i dżemem
Mama Gotujewieeelki plus! 😊 Do podania: dowolne owoce- ja użyłam sezonowych: truskawek, moreli oraz borówek, dodatkowo kapka miodu (bo słodyczy nigdy za wiele! 😜) oraz świeża, fantastycznie aromatyzująca mięta... Koniecznie spróbujcie! Omlet, 2 porcje: * jajka- 4 szt. * makaron Lubella Mini świderki z czekoladą - 50 g (waga przed ugotowaniem) * mąka pszenna- 2 łyżki * cukier trzcinowy- 2 łyżki * masło klarowane- 1 łyżeczka Do podania: * owoce
Kraina Miodem Płynącajego odkładanie się w organizmie. My od dawna jedno z weekendowych śniadań opieramy na jajkach. W różnej postaci. Lubimy jajka stukane, czyli na miękko, różne jajecznice, jajka na twardo, omlety i oczywiście sadzone. Te ostatnie trochę są kłopotliwe, kiedy chce się mieć więcej porcji w tym samym czasie. Trzeba by zająć wszystkie patelnie. Sposobem na uniknięcie tego
I tu będę miała takie tedekoracji i stary żółty ser (twardy, np.: parmezan) Przygotowanie Zaczynamy od roztrzepania jajka z dodatkiem odrobiny sosu sojowego, które wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (najlepiej typu wok, by była wysoka i pozwalała nam swobodnie mieszać dodawane składniki, ja użyłam wysokiego garnka o grubym dnie). Robimy omlet. Zdejmujemy z naszej patelni i niech wystygnie. Następnie nie zmieniając patelni(...)nią nasz makaron. Posypujemy startym serem. Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika. Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego
Karczma Honoriettydelikatne, więc podczas przekładania na talerz należy uważać, żeby się nie rozpadło. Spróbuj także: Fit pomidorowa frittata twarożek jajko pomidory Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Omlet a la pizza jajko pomidory papryka
Fit&Fast Kitchenkoktajlowe, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową i czerwoną paprykę, różyczki ugotowanego brokuła, dodaję sól i pieprz – mieszam. Na patelnię wkładam masło – rozpuszczam. Wylewam jajka z warzywami, posypuję wszystko żółtym serem. Jeśli lubicie omlet usmażony z obydwu stron możecie przełożyć omlet do drugiej patelni i dosmażyć drugą stronę (przykładacie drugą patelnię jak pokrywkę i energicznym ruchem obracacie) Artykuł
MojaQchnia.plprostu pyszne śniadanko! Większość osób szuka sposobów na szybkie śniadania. Dobrze aby były one pożywne i pełnowartościowe. Więc oto moja propozycja: kanapka z omlecikiem. Nazwałam omlet omlecikiem, bo to same roztrzepane jajka wylane na rozgrzaną patelnię i ścięte. Nie ma w nim żadnych dodatków prócz jajeczka. W końcu i tak ląduje na kanapce z warzywami. Prostota tej kanapki odpowiada
rabarbarowo