Piękną cukinię kupiłam kilka dni temu. Nie za duża, chrupiąca i skórka nie za gruba. Idealna nawet na surowo! Dzisiaj wykorzystałam to warzywo do porannego śniadania z jajkiem. Powstał puszysty, żółciutki omlet z cukinią, która po upieczeniu pozostała chrupiąca i soczysta. Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem / 2 porcje Składniki: 1/3 cukinii 3 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)smarujemy masłem. Do miski wkładamy cukinię i plasterki obranego czosnku. Wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Masę przelewamy do żaroodpornego naczynia. Warzywa z jajkami zapiekamy w temp. 180 st. C. przez 20-30 minut. Omlet posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Podajemy z chrupiącymi tostami
Moja smaczna kuchniamega puszysty. Polecam wykorzystać do przyrządzenie białko o smaku Piernikowym. Danie zawiera aż 62 g Białka !!! i tylko 4,6 g Węglowodanów. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - OMLET PROTEINOWY - ✔ 3 Jajka M ✔ 2 Miarki Odżywki Białkowej ✔ 6 Tabletek Słodzika - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 420 Węglowodany 4,6 g Białko
Sylwetka Od Kuchnikogo: dla kochających dania z jajek pod każdą postacią dla mających ochotę na ciepłe śniadanie dla fanów omletów Składniki: 3 jajka łyżeczka cukru 2 łyżki mąki (może być pszenna lub kukurydziana) szklanka owoców (np. borówek, malin, truskawek, brzoskwiń lub innych) masło (do smażenia) jogurt lub śmietana do polania cukier puder do posypania - opcjonalnie Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)stała się jednolita. Na patelnię kładziemy kawałek masła i rozgrzewamy je (najlepiej zrobić to równocześnie na dwóch patelniach). Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę i smażymy kilka minut, następnie obracamy omlet na drugą stronę (najlepiej przełożyć go na drugą patelnię z również wcześniej rozgrzanym masłem). Smażymy z drugiej strony. Gotowy omlet polewamy śmietanką/jogurtem a następnie posypujemy owocami. Jeśli
Mania Wypiekaniajajka * 100 ml mleka * 2 łyżki cukru * masło * banan, czekolada gorzka * sok z cytryny * łyżka miodu lipowego Przygotowanie : Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć
Magiczne Życie Martybułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć
Gotowanie jest łatwePrzepyszny, niezwykle miękki omlet w smaku przypominający najlepsze ciasto marchewkowe. Strukturą przypomina puszysty biszkopt pachnący cynamonem i... tak właśnie - świętami :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych smaków :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki miodu Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Wylać na patelnię
Chocolate Muffin Blogpulchny. Wierzch posmarowałam waniliowym twarożkiem i na to oczywiście położyłam mnóstwo truskawek. Omlet prezentuje się jak mini ciasto, ale najlepsze jest to, że można go zjeść całego, bez wyrzutów sumienia :D Jest bardzo sycący, więc doskonale sprawdzi się na śniadanie, czy posiłek po treningu. Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 100 g chudego
Healthy food explorerpozostalymi składnikami. Do osobnej miski wbić dwa jajka i rozbełtać. Nagrzać patelnię z odrobiną oleju, wlać masę jajeczną i smażyć z dwóch stron. Kiedy jajka się zetną, przykryć patelnię pokrywką, obrócić patelnię, żeby omlet przełożyć na pokrywkę. Znowu dodać odrobinę oleju, do miski wbić dwa jajka, roztrzepać i wlać na patelnię. Po uśmażeniu jednej strony odwrócić, nałożyć wszystkie skladniki
kuchniabellissima.wordpress.comOmlet z szynką i żółtym serem, jest bardzo smaczny, pożywny zrobienie nie zajmuje dużo czasu. W mojej rodzinie jemy go przeważnie w niedzielę jest naszym ulubionym śniadaniem. Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki 3 plasterki szynki łyżka mleka 10 dkg. startego sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: W głębokiej misce roztrzepać jajka z mlekiem i mąką. Doprawić solą(...)wędlinę, gdy brzegi się zetną podnosić je delikatnie by masa z wierzchu spływała na dno. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż masa z wierzchu przestanie spływać a omlet pod spodem będzie przyrumieniony. Po stronie tam gdzie jest wędlina układamy starty ser i przykrywamy drugą stroną omleta. Smażymy jeszcze przez krótką chwilę ( możemy smażyć z obu stron). Gotowy omlet można
Smaczne Potrawyszklanki, rozmącić widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać jajka, ułożyć kawałki makreli , posypać szczypiorkiem, koperkiem , oraz solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień pod patelnią, przykryć omlet pokrywką i jeszcze chwilę smażyć aż jajka całkowicie się zetną. Przed podaniem omlet posypać koperkiem i posiekaną rukolą oraz ułożyć plasterki pomidora. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach
Gotowanie jest łatweprzepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne wytrawne czy omlet. w mojej wersji kluseczki. Jajka wbić do miseczki, doda sól, mąkę i dokładnie ubić. Tak żeby mąka się rozmieszała. Nie ubijać na puch. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać porcję jajek.Rozla
Kuchnia PokoleńMoje ukochane jajka tym razem pod odsłoną omletu z groszkiem. Prosto, sycąco i smacznie :) Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki masła 2 łyżki groszku sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać dwie łyżeczki masła. Do miski wbić jajka, posolić, popieprzyć, rozbić je widelcem. Wlać masę jajeczną i smażyć omlet z jednej strony ( spód ma być lekko zrumieniony, a wierzch lekko
Walijskie PichceniePrzyznam, że trochę obawiałam się kalafiorowego zapachu i posmaku, ale przez dodatek mąki kokosowej i ekstraktu z wanilii, kompletnie nie było go czuć. Dzięki semolinie i jajkom z zaufanego gospodarstwa omlet zyskał słoneczny kolor, a pyszny dżem i inne dodatki dopełniły całości. Pyszności. ;-) Omlet z kalafiora podany z dżemem z owoców leśnych bez cukru (Sukrin), śmietankowym twarożkiem(...)pestkami g ranatu i dyni PRZEPIS --->; KOKOSOWY OMLET NA KALAFIOROWYM PUREE /przepis autorski/ /1 porcja/ 2 jajka szczypta soli płaska łyżka pasty kokosowej bio 15 g semoliny (mąki z pszenicy durum) 15 g mąki kokosowej bio duża różyczka kalafiora (100 g) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekologiczne masło ghee do smażenia Wszystkie składniki oprócz masła dokładnie zmiksować w blenderze
Poranek na słodkoKlasyczny omlet śniadaniowy przygotowuje się z jajek ubitych z mlekiem. Powstałą masę podsmaża się z obu stron na patelni. Następnie nakłada się dowolne dodatki, składa na pół i wykłada na talerz. Omlet który zaproponuje jest zdrowy, pożywny i co najważniejsze PYSZNY :). SKŁADNIKI: 1 OMLET, porcja dla ok 2 osób 4 jajka 4 łyżki płatków owsianych duża łyżka pokrojonego pora(...)wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy bazylię potarganą w kawałeczki oraz przyprawy. Na koniec dosypujemy płatki owsiane. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni. Wlewamy masę, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę na najniższą z możliwych. W między czasie przygotowujemy pomidorki (kroimy na połówki lub ćwiartki). Po ścięciu się wierzchu omletu obracamy
Better Life By Auntie Juporzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów. Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą - PRZEPIS PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI Składniki na omlet ( 1 porcja ) 2 jajka 2 łyżki mąki ( pszenna, ryżowa, jaglana lub inna) 50 ml napoju roślinnego lub mleka garść mrożonych malin, np. Poltino garść mrożonych jagód, np. Poltino 1 łyżeczka oleju(...)kokosowego do smażenia Przygotowanie omletu: Owoce rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku. W naczyniu rozmieszać jajka z napojem roślinnym lub mlekiem. Dodać dowolną mąkę - całość dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub inny tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wlać mieszankę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty. Po tym czasie na wierzchu omletu rozłożyć mrożone owoce
kolorowotorcikowo