ogórki z musztarda - 2944 przepisów (strona:98/197)

Ogórki z musztardą - w słoiki 152

skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.   Składniki: 4-5 kg ogórków gruntowych 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 i 1/2 szkl. cukru 5 łyżek musztardy 6 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 4-5 liści laurowych 3 łyżki soli Sposób przygotowania:   Ogórki dokładnie myjemy

Kolorowy Przepisownik
Kolorowa sałatka imprezowa 3931

puszka (ok 400g) mieszanki warzyw ‚Mexico” – kukurydza, groszek, papryka 1 puszka czerwonej fasoli (ok 400g) 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy *** *** Warzywa(...)puszki odsączamy z zalewy *** *** Odsączone warzywa dodajemy do makaronu *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Ser oraz warzywa dodajemy do sałatki *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy jogurt, majonez, musztardę, miód oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy

Blog z Apetytem
Sałatka z tuńczyka i prażonej cebuli 138

łyżki drobno posiekanego koperku 2 łyżki prażonej cebulki  Sól i pieprz do smaku  2 łyżki majonezu  1 łyżka musztardy  Przygotowanie: Tuńczyka odcedzamy,przekładam do miski. Paprykę myję i kroję w kostkę.  Ogórki obieram i kroję w kostkę.  Pomidora obieram i kroję w kostkę.  Wszystkie składniki łącze ze sobą, mieszam. Odstawiam do lodówki

Gotowanie Patki
Tradycyjna sałatka jarzynowa 232

jarzynowa 2 marchewki 2 ziemniaki 0,5 małego selera 1 pietruszka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie) 3 jajka 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 4 duże łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotować (lub użyć warzyw po ugotowaniu rosołu) i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo

Posadzone i zjedzone
Wiejska sałatka z ziemniakami i boczkiem 450

ratunek przychodzi wiejska sałatka z boczkiem i ziemniakami:). Nowość, którą warto wprowadzić na imprezowy stół. 4 spore ziemniaki 250g boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 2. Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia

Szefowa kuchni
Surówka z sałaty lodowej 143

lodowej idealna na letnie przekąski. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 3 ogórki gruntowe 10 sztuk oliwek zielonych natka pietruszki Sos: 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki miodu lipowego 50 ml oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki świeżo mielonej papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie Sałatkę

R'n'G Kitchen
Sałatka jarzynowa 209

polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej  sól, pieprz, kucharek   Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie - lekko twardawe. Nie mogą być ziemniaki(...)solidnie zimną wodą aby pozbyć się resztek zalewy. dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw Cebulę obieramy kroimy w kostkę, następnie ogórki również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty warzyw, Na koniec robimy sos. Do miseczki dodajemy majonez + musztardę. W przepisach daje się raczej sam majonez, w mojej rodzinie wolimy wersję z musztardą ponieważ sałatka jest smaczniejsza i bardziej

W Moim Magicznym Domu
wielowarzywna sałatka wielkanocna 1853

składniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli(...)łyżki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy na drobno. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia dodajemy musztardę, majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka jarzynowa z majerankiem i czosnkiem 164

korzeniowego , także ugotowanego ze skórą 4 duże ząbki czosnku 2 łyżki suszonego , otartego majeranku 1 łyżka cukru 1 łyżka musztardy sarepskiej lub chrzanowej 3 łyżki gęstego majonezu sól , pieprz do smaku Wszystkie ugotowane warzywa obieramy i kroimy w drobna kostkę . Ogórka i cebulę także siekamy drobno . Wszystko wsypujemy do miski . Dodając drobno pokrojone jajka i wyciśnięty praską czosnek . Na koniec

Ogrodnik w podróży
Boeuf Strogonow (Stroganow) 182

polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić(...)kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki

Posadzone i zjedzone
domowy burger z konfiturą cebulową 174

pierwszy rzuci kamień! Składniki(na 1 burgera): - bułka z sezamem - plaster sera topionego cheddar - 4 plasterki ogórka konserwowego - plaster pomidora - 2 liście sałaty masłowej - ketchup - musztarda + majonez (1:1) - konfitura cebulowa (przepis  tutaj ) kotlet: - 200 g mięsa wołowego mielonego - 1/2 łyżeczki musztardy - sól, pieprz, szczypta imbiru - posiekany ząbek czosnku - 2-3 łyżki wody (tyle ile 'wypije' mięso) Przygotowania(...)minuty z każdej strony). Bułkę rozkrajamy, wkładamy na minutę do rozgrzanego piekarnika. dolną część bułki smarujemy ketchupem, układamy kolejno: sałatę, konfiturę cebulową, kotlet wołowy, ser, ogórki i pomidor. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną sosem majonezowo - musztardowym. Smacznego

Cook&Love
Makaronowy GYROS 192

osób ) 1 paczka makaronu ryżowego  1 puszka kukurydzy  1 duża pierś podwójna  1 ząbek czosnku  5 ogórków średnich  konserwowych  3 łyżeczki kaparów   3 łyżki majonezu  2 łyżki musztardy ziołowej   Marynata do mięsa  2 łyżeczki kurkumy  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  4 łyżeczki przyprawy gyros(...)makaron zmięknie , między czasie kroję ogórka i dodaję wszystkie pozostałe składniki , kiedy nasz makaron będzie już miękki wyciągam z wody i przelewam zimną wodą , i odsączam wodę , następnie wykładam makaron na deskę i kroję na drobne kawałki , i dodaję do naszego wystudzonego mięsa . Jak mamy dodane wszystkie składniki , na koniec dodaję majonez oraz musztardę , doprawiam do smaku i wszystko bardzo

Mój Smak
Sałatka a’la sos tatarski 506

nieco innym sosem, ale taki zwyczajny: majonez + kwaśna śmietana + odrobina soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu (a więc z pominięciem musztardy i żółtek jaja) smakuje nawet lepiej. 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy ogórki konserwowe (u mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań) 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki marynowane(...)jajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz, cukier kiełki (u mnie kiełki brokuła) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy. Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajemy musztardę, ocet oraz majonez ze śmietaną. Na koniec doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z sosem majonezowo-musztardowym 204

Wielkanoc 😊 Składniki: ok. 500 g ziemniaków 5 jajek 1 puszka groszku 6-7 średnich konserwowych ogórków (mogą też byc kiszone) ok. 200 g szynki mały pęczek szczypiorku ok. 1 szklanka majonezu 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy sól i pieprz do smaku Ziemniaki ugotować i dobrze wystudzić. Obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jajka(...)ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Również pokroić w grubszą kostkę. Groszek przepłukać na sicie, dobrze odsączyć. Ogórki kiszone pokroić w kostkę średniej wielkości. Szynkę pokroić w większą kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko razem wymieszać. Majonez wymieszać z musztarda i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połączyć z sałatką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem 271

twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki 4 łyżki szczypiorku [30g] - drobno posiekać biała część pora [50g] - drobno pokroić 1/2 długiego ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma 1 łyżeczka musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa sól, pieprz kolorowy - do smaku Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć(...)tylko wtedy po starciu należy ogórek odcisnąć z wody; ja osobiście lubię jak moja pasta chrzęści w zębach, stąd wolę pozostać przy krojeniu. Szczypiorek i por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku pora można sparzyć wrzącą wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek . W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztarda i przyprawy. W misce wymieszać wszystkie

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania