przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny jak nie macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy np. sarepskiej mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie tatara ze śledzia marynowanego: Marynowane śledzie razem z marchewką i marynowaną cebulą, ogórek konserwowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli 4 placki tortilli (kupione lub domowe(...)tartej 2 jajka Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Sposób przygotowania: Sos Tatarski: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników
Słodka Stronałososiem i jajkiem. Składniki: nieduża główka sałaty lodowej lub pół większej 5 jaj 100 g wędzonego łososia 100 g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka nieduża czerwona cebula na sos: dwie łyżki jogurtu, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Jaja ugotować na twardo - powinny się gotować 8 minut. Wystudzić, obrać i przekroić na połówki. Warzywa umyć. Sałatę pokroić
Poezja Smaków - blog kulinarnyograniczają sie tylko do sałatek np. takich Składniki 1 główka sałaty ( tu jest krucha karbowana) 1 pomidor ( może byc więcej rzecz gustu) 1 ogórek gałązka bazylii 2-3 gałązki mięty Dresing 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki oleju ( ja korzystam z rzepakowego) sól i pieprz do smaku Wykonanie Krok(...)Dresing : Do miseczki włożyć musztardę i ocet . Wymieszać. Następnie dodać resztę artykułów i ponownie wymieszać . Doprawić solą i pieprzem. Krok 2 Umyte warzywa rozdrobnić do miski: sałatę porwać na kawałki niezbyt małe .ogórek pokroić w talarki ,pomidor w talarki lub ćwiartki. Zioła posiekać. Krok 3 Wymieszać warzywa ,polać dresingiem
Eli GotowanieSkładniki: 1/2 kg filetów śledziowych solonych 5 ogórków konserwowych 1 duża cebula 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy
Moje-pitraszeniemniej słone. Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne w sklepie z prawdziwym matiasem nie mają nic wspólnego - to zwykłe śledzie. rolmopsy - zawijane płaty śledziowe z ogórkiem, cebulą, czasem z dodatkiem marchewki, a także musztardą w occie. Bismarcki - płaty śledziowe w zalewie z octu z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych. pikling - śledź wędzony na ciepło w całości wraz(...)dziś pokażę Wam 2 śledziowe propozycje, które przygotowuję właśnie na święta 😄 1. Śledzie w jogurcie - przepis Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 5 filetów śledziowych a`la matias, małą cebulkę, ogórka kiszonego, 1/2 kwaśnego jabłka, 5 łyżek jogurtu naturalnego, sól i pieprz. 1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej bieżącą wodą. 2. Drobno posiekaj cebulę
Z notatnika dietetykabułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu) 10 dkg boczku wędzonego 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki pół pęczka zielonej pietruszki kilka łyżek musztardy 30dkg pieczarek liść laurowy, ziele angielskie ok 1,5 szklanki bulionu lub wody opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 1 szklanka(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, jedną cebule oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Smarujemy delikatnie musztardą i nakładamy po około dwie łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając
Blog z ApetytemDOGI Z DOMOWYMI KIEŁBASKAMI SKŁADNIKI (na 4 hot dogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire(...)kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę. Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem i musztardą. SMACZNEGO
OstryKęskwaśnego jabłka 150 g orzechów włoskich 200 g cebuli czerwonej 4 jajka (polecam od kur z wolnego wybiegu) 200 g ogórków kiszonych 200 g sera żółtego dobrej jakości 300 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego) 30 g musztardy bez cukru (patrz na skład!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać(...)pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przygotować sos dokładnie mieszając majonez z musztardą. Wyłuskane orzechy włoskie zmielić w młynku lub blenderze o mocnych ostrzach. Sałatka z orzechami włoskimi może być podawana w szklanej misce w formie warstw
Ola la LCHFsałatce sprawdziło Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 garście mieszanki ulubionych sałat 3- 4 jajka 100g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka 100g czarnych oliwek sos: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia *** Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części i obsypujemy z każdej strony(...)obranego i pokrojonego na kawałki ogórka oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na talerzu dookoła, tak aby środek pozostał pusty *** *** Oliwki kroimy w krążki i wykładamy na sałatce *** *** Przestudzone mięso kroimy w paseczki i układamy na środku talerza z sałatką *** *** Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z musztardą oraz przeciśniętym czosnkiem i delikatnie doprawiamy
Blog z Apetytemmałe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią(...)solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię z gotowym daniem i mieszamy. Nakładamy danie na talerze, podajemy z ogórkami i ew. żółtkiem jaja przepiórczego, ja pominęłam ten składnik. Jeszcze w podstawówce nosiłam kraciastą koszulę ojca, koszulkę z Gunsami z bazarku i bandamkę... A dzisiaj czytam sobie o szalonym
Dzieje kuchennej Wiewióry300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda – 1 łyżeczka 0,10 zł wódka – 1 kieliszek 2 zł ogórki kiszone – kilka sztuk 2 zł ziemniaki – 2 szt. 0,50 zł Razem 21 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SMAŻENIE GRZYBÓW(...)wódkę…. Nie popełniajcie tego samego błędu 5. DUSZENIE (20 min) Na patelnię dodajemy śmietanę, musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła i śmietany) oraz ogórkami kiszonymi. Tylko niech Wasza kolacja nie skończy się jak ta u Artema * dane dotyczące wartości
Nerds Kitchenjabłka 4-5 ogórki kiszone 2-3 ziemniaki 3 jajka 1 czerwona cebula sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1 grubszego plastra cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie,ogórki, jabłko oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru soków. Cebule siekamy dość drobno. Ziemniaki gotujemy uważając
Bon appetit mon amiemarchewki1 jabłko2 ogórki kiszone1 mała cebulasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki cukru1 łyżeczka musztardySposób przygotowania:1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce.3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem.4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i musztardę, dodajemy
Kuchnia domowa AniSmaczna, szybka i tania sałatka z ziemniakami i boczkiem. Idealna na kolację. Składniki kilka ziemniaków 3-4 jajka 3-4 kiszone ogórki cebula czerwona boczek Sos: majonez śmietana kwaśna pół łyżki musztardy sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo. Boczek podsmażyć na patelni. Przygotowane składniki
Wasze Przepisy