słodko-kwaśny smak. Składniki: ok. 3 kilogramy ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 5 łyżek musztardy 4 łyżeczki soli 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając ich, kroimy w ćwiartki, układamy do umytych i wyparzonych słoików.Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy poukładane ogórki w słoikach
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 2 nieduże ziemniaki 1 ogórek kiszony kawałek pora (około 4 cm) 1 słoiczek hummusu pikantnego Profi 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody pieprz sól siekana natka pietruszki Wykonanie: Warzywa (marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki) gotujemy(...)osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kosteczkę, dodajemy tak samo pokrojone jajka i ogórek kiszony, oraz poszatkowaną natkę i por. Mieszamy wszystko razem z quinoą, doprawiamy solą i pieprzem. Hummus mieszamy z musztardą, oliwą i wodą, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencje podobną do majonezu, łączymy z pozostałymi składnikami. Sałatkę przekładamy do słoika, lub pudełka, pakujemy
Quinoa Raz!łyżka łagodnego ketchupu – u mnie Tarsmak pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżka musztardy stołowej – u mnie Tarsmak mleko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sos czosnkowy do podania – u mnie Tarsmak kiszone ogórki Przygotowanie: Przygotowujemy 3 miski. W jednej mieszamy 6 łyżek mąki pszennej i 6 łyżek mąki kukurydzianej. Do drugiej wsypujemy(...)rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na średnim ogniu). Tak samo postępujemy z resztą pieczarek, ale maczamy je najpierw w cieście z musztardą. Odsączamy na papierowym ręczniku. A następnie podajemy w towarzystwie kiszonego ogórka (super połączenie). Część pieczarek polewamy dodatkowo sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą(...)zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSA(nie kwaszonych) – taka jest najlepsza. Grillowa sałatka ziemniaczana: 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych) 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych) 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo 4-5 rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 pęczek koperku 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych(...)kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa
Poezja smakuimbiru w zalewie - 5-6 ugotowanych w osolonej wodzie pieczarek - oliwa z orzechów włoskich, sól himalajska, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki musztardy miodowej, mieszanka ziół Rukolę myjemy, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, jajko pokrojone na ćwiartki, tuńczyka, oliwki pokrojone w plasterki. Pieczarki przesmażam na oliwie przez 1 minutę i dodaję do sałatki. Do oliwy
SMYKWKUCHNIogórkiem i pieczarkami, duszone w pomidorowo-grzybowym sosie pieczeniowym. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego 3-4 pieczarki 2 łyżki musztardy(...)szklanka mąki do obtoczenia mięsa opcjonalnie świeże zioła *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę, pieczarki oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Pokrojone składniki dodajemy do mięsa *** *** Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Z mięsa formujemy małe roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
Blog z Apetytempołączenia, to nie spodziewałam się, że to będzie tak smaczne i warte ponownego zrobienia. A jednak! Ogórki kiszone połączone z owocami to sałatka warta grzechu a dzisiaj do tego grzechu namawiam też Was! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – ok 250 g ogórków kiszonych – 1 słodką nektarynkę lub brzoskwinię – 2 garście winogron bez pestek – 3 plastry(...)naciowy -2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczkę octu balsamicznego – 1 łyżeczkę musztardę z ziarnami gorczycy – 1 garść pistacji Przygotowanie sałatki zacznijcie od przygotowania sosu do sałatki – wymieszajcie oliwę, ocet oraz musztardę i odstawcie na bok. W tym czasie pokrójcie ogórki w równej wielkości plasterki. Nektarynkę przekrójcie na pół, usuńcie pestkę i pokrójcie owoc
Szybko Tanio Smacznienaciowy -2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczkę octu balsamicznego – 1 łyżeczkę musztardę z ziarnami gorczycy – 1 garść pistacji Przygotowanie sałatki zacznijcie od przygotowania sosu do sałatki – wymieszajcie oliwę, ocet oraz musztardę i odstawcie na bok. W tym czasie pokrójcie ogórki w równej wielkości plasterki. Nektarynkę przekrójcie na pół, usuńcie pestkę i pokrójcie owoc
Szybko Tanio Smaczniesosie własnym 3 szt ogórka 5 główek rzodkiewki 1 jajko 2 łyżki pasztetu drobiowego kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Wykonanie: Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w drobna kosteczkę. W wysokim naczyniu rozdrabniamy twaróg (dobrze użyć półtłustego, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i ogórki oraz jajko(...)Świetnie komponuje się w tej paście!;) Na koniec w małym rondelku mieszamy jogurt, majonez, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na składniki i całość dobrze mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Polecam! Pasta to całkowita moja improwizacja. Artykuł Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapołechce podniebienia wszystkich smakoszy sałatek do których i ja się zaliczam. składniki na 3 porcje 500 g pieczarek 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól opcjonalnie posiekany szczypiorek lub natka pietruszki przepis Pieczarki gotujemy w całości w garnku z lekko osolonym wrzątkiem około(...)Wystudzone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki a następnie wrzucamy do miski. Ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę po czym dodajemy do pieczarek. Do sałatki dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ugotowane na twardo i starte na tarce o dużych oczkach jajka. Na końcu dodajmy majonez i musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie mieszamy. Opcjonalnie do sałatki
Smakowite Daniazupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo(...)jajka, pora, ogórka kiszonego oraz jabłko. Dodajemy także dobrze odsączony groszek (ilość wg uznania). Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie do całości dodajemy odpowiednią ilość majonezu. Najprostsza wersja sałatki gotowa. Z reguły dodaję jeszcze ok 2 łyżki kukurydzy z puszki, a czasem i inne przysmaki. Tym razem była to jednak totalnie spontaniczna sałatka stąd
Kuchnia po mojemunatka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż
upichconałyżki koperku 10 dag sera żółtego 1 puszka tuńczyka stek w oleju lub wodzie Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam. Dodaję pokrojony w kostkę ser żółty. Ogórka i cebulę obieram i kroję w kostkę. Paprykę myję i kroję w kostkę. Koperek myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą, doprawiam
Gotowanie Patkiłyżek musztardy ziele angielskie gorczyca biała Sposób wykonania : O górki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , przekrój wzdłuż na ćwiartki. Ułóż ciasto w słoikach. Do każdego słoika wsyp po kilka ziarenek ziela angielskiego i kilkanaście ziarenek gorczycy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, musztardą i solą , zdejmij z ognia, wlej ocet, wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki, zakręć szczelnie
Przepisy i porady kulinarne