szpinaku 1 zielony ogórek kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem) 1 op. sera feta lub favita 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej 2 łyżki oleju sok z połowy małej cytryny Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie połówki ogórka kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na krótkie(...)małym słoiczku umieszczamy składniki dressingu: miód, olej, sok z cytryny oraz musztardę. Słoiczek zakręcamy i mocno potrząsamy aż do połączenia. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny lub musztardy. Opcjonalnie doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku. W misce umieszczamy umytą i osuszoną rukolę oraz świeży szpinak. Dodajemy ogórka, oliwki i fetę. Delikatnie mieszamy. Polewamy przygotowanym dressingiem. Wpis powstał przy
Smaki Na Talerzumoją propozycje, z łososiem, jajkami i oliwkami. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 4- 5 jajek 100g wędzonego łososia 100g pomidorków koktajlowych pół zielonego ogórka 100g czarnych oliwek sos: dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy Dijon, 1 ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie zielona pietruszka do ozdoby *** Sałatę kroimy na drobne kawałki i układamy na półmisku. Na sałacie układamy obranego(...)pokrojonego na kawałki ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych *** *** Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z musztardą oraz przeciśniętym czosnkiem i delikatnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Sos wykładamy keksami na sałatkę, a następnie układamy pokrojone na ćwiartki jajka ugotowane na twardo *** *** Między jajkami wykładamy kawałki wędzonego łososia *** *** Na wierzchu sałatki układamy pokrojone na połówki czarne oliwki *** *** Sałatkę możemy przyozdobić listkami zielonej
Blog z Apetytemśredni seler 1 pietruszka 1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki(...)krojenia takiego okrągłego sitka. Jajka ugotować na twardo, obrać i również przepuścić przez sitko. Ogórki i cebulę obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę. Świeżego ogórka przetrzeć solą i odcisnać sok. Dodać do jarzyn groszek i kukurydzę odsączone z zalewy, majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Wyieszaać, i odstawić do lodówki na 2-3 h w celu przemacerowania
Gosia gotujesztuk Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 cebula 5 jajek 1 duży słoik fasolki szparagowej (720 ml) 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól do smaku pieprz do smaku 1. Jajka gotujemy na twardo(ok. 10 minut), studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy cebulę i ogórki a fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. 2. Do miski wsypujemy pokrojone jajka i warzywa. Dodajemy majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. 3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem pochodzi z serwisu
karolgotujenaiwna :D Wszystkie a to wszyściutkie wyrosły. Szkoda było mi ich przerywać, to rosną a ja muszę zakasać rękawy do roboty :D Jako pierwsze będą ogórki konserwowe. W następnej kolejności kiszone, w musztardzie i sałatki. Dziś napiszę jak robię te w occie. Składniki: * ogórki * 1 szklanka octu * 4 szklanki wody * ziele angielskie * liście laurowe * czosnek * gałązki kopru
Pieprzyć z Fantazjąpyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam(...)przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości ok 1 – 1,5 cm i 7-8 cm średnicy). Smażyłam na mocno rozgrzanej patelni do 4 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety wychodzą twarde jak kamień. Taki
Pieprzyć z Fantazjąznikają z półek spiżarni. Zresztą sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość ogórków Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki soli Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 6 – 8 części w zależności od wielkości ogórków. Układamy pionowo w słoikach. Gotujemy zalewę, zalewamy ogórki. Pasteryzujemy przez
Smaki Ewywyszło bardzo pysznie a do tego robi się bardzo szybko. ok 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów pieczarek 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe Pół małej cebuli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki mąki wymieszanej z wodą do zagęszczenia dania Opcjonalnie 3-4 łyżki słodkiej śmietanki Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki Przyprawiamy solą, pieprzem. Całość przesmażamy ciągle mieszając. Wlewamy ok 300 ml. bulionu lub wody doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ogórki pokrojone na półplasterki, przecier pomidorowy i musztardę, mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok.15 minut. Gotowe danie zagęścić mąką. Ja dodaję jeszcze słodką śmietankę aby potrawa była bardziej kremowa
Andzia Pichcipieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki W drugiej miseczce mieszamy jogurt z majonezem żeby zaostrzyć smak sosu można dodać łyżeczkę ( lub więcej ) musztardy Powstałym sosem polewamy ziemniaki(...)cebulką i wszystko dokładnie , delikatnie mieszamy Możemy jeść od razu lub włożyć do lodówki i poczekać będzie jeszcze lepsza Opcjonalnie wyciskamy czosnek , możemy też dodać ogórki konserwowe lub kiszone pokrojone w kostką lub np śledzie
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmoich ulubionych należy ta z awokado ( przepis ), a dzisiaj dołączyła do niej pasta z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 mała puszka tuńczyka w zalewie 2 ugotowane jajka 2 małe ogórki kiszone 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem(...)Jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. 3. Ogórki pokroić drobno, dodać do pozostałych składników. 4. Do miseczki dodać majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipałek gotowanych z kurczaka * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki czerwonej fasoli w puszce * pół czerwonej papryki * 5-6 ogórków curry * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka musztardy sarepskiej * 1 łyżka majonezu Wykonanie: Mięso z kurczaka oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w misce. Kukurydzę, groszek i fasole(...)odcedzić z nadmiaru wody, dodać do kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, tak samo ogórki curry, dodać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem i musztarda, doprawić do smaku według uznania. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smaczniemojego ulubionego brokuła, więc nadrabiam zaległości :) Sałatka ma lekko kwaskowy posmak dzięki musztardowemu dressingowi.Składniki:- 1 brokuł- 4 średnie ziemniaki- 1 puszka kukurydzy- 2 ogórki konserwowe- 1 pęczek szczypiorku- sól- pieprz- 6 łyżek musztardy ( ja użyłam kremu z gorczycy)- 8 łyżek oliwy Przygotowanie:Brokuła i ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem z ogórkiem. Szczypiorek
Zainspirowana w kuchniłyżek dobrego majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone kilka grzybków marynowanych lub pieczarek natka pietruszki mała cebulka czerwona 2 łyżeczki chrzanu łyżka musztardy sól,pieprz do smaku WYKONANIE Ogórki, grzybki, cebulę kroimy w drobną kostkę do miseczki. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,majonez,jogurt naturalny,chrzan.Dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowany
Mała w garnku mieszaspotkania z przyjaciółmi :) Składniki: * 4 filety śledziowe a'la matjas * 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach * pół puszki groszku konserwowego * 1 nieduża cebula * 4 nieduże ogórki konserwowe * 1 łyżka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej (użyłam Orzech ) * 1 płaska łyżeczka miodu Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie około 2-3 godzin. Pokroić je w niedużą kostkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki(...)obrać i pokroić w kostkę mniej więcej takiej samej wielkości jak śledzie. Cebulę i ogórki konserwowe bardzo drobno pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieścić w misce. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę i miód. Tak przygotowany sos dodać do sałatki, wszystko dobrze wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na około 2 godziny
Zrób to smacznieróżyczki brokuła 60 g szynki długo dojrzewającej 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 4 duże łyżki jogurtu 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, majeranek Przygotowanie: Brokuły gotujemy 10 minut, aby trochę zmiękły, odstawiamy(...)pieprzem oraz ostrą papryką. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo filety z kurczaka, szynkę, pokrojone na plasterki ogórki kiszone, posiekaną cebulę, posypujemy kaparami, umieszczamy brokuły podzielone na mniejsze kawałki i posypujemy wszystko solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy sos z musztardy, jogurtu, majeranku, mieszamy go dokładnie i wylewamy na wierzch naszej potrawy. Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy
Symfonia smakowa