sosu, potem wkładamy warzywa-typu, ogórek, cukinia, kalafior...następnie lżejsze -pomidor, brokuł, kukurydza, na koniec sałata, rukola.Reszta zależy od naszej fantazji. SKŁADNIKI: Sos: jogurt+ musztarda ( u mnie stołowa) + malutki ząbek czosnku+ sól+pieprz Ogórek zielony Szynka gotowana Kukurydza Czerwona papryka Jajko na twardo Ser gorgonzola Czerwona cebula Pomidor Sałata lodowa PRZYGOTOWANIE: SOS: jogurt mieszamy z musztardą (można dodać odrobinę cukru
Kopystką po garachkruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa sól, pieprz, chili(...)pieczarki, smażyć tak długo aż grzyby zmiękną. Dodać podsmażone mięso i ogórki kiszone pokrojone w cienkie paski. Dodać ciepły rosół (ciepły, aby nie obniżyć temperatury pozostałych składników potrawy). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). Następnie wymieszać śmietanę z musztardą i z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dodać do mięsa
Codziennik Kuchennyszczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia)świeżo mielony pieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt, śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę
Food Squarejogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy,p olewamy sosem sałatkę, Gotowe. Buziaki
Cukier&Puderszczypiorku 1 marchew 3 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej musztardy 1 łyżka słodkiej śmietany 18% pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórek kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na wiórki. Szczypiorek siekamy. Olej, musztardę, śmietanę mieszamy. Do smaku doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
R'n'G KitchenSkładniki: 4 filety śledziowe Sos: 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżeczki kaparów 2 ogórki konserwowe 5 sztuk pieczarek konserwowych 2 wiązki szczypiorku świeżo mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek szatkujemy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą
Qchnia po prostuCzemu nie :) Polecam Wam smaczną i bardzo sycącą sałatkę. Smacznego! :) Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony pól pęczka szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wystudzeniu włożyć do dużej miski. Ogórka obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć(...)pestki. Następnie ogórka, paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do pierożków. Do tego kukurydza, majonez, musztarda dla zaostrzenia smaku oraz sól i pieprz według uznania. Na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać
Smaki NataliiZrazy 700-800g wołowiny – zrazowej, antrykotu, rostbefu, łopatki – pokrojonej w ok. 100-150 g plastry o grubości kilku mm kilka niedużych ogórków kiszonych kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g(...)ćwiartki, a tę przeznaczoną do zawinięcia w mięso – w „ósemki”. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy musztardą i posypujemy lekko solą oraz pieprzem. Plastry boczku układamy po linii wzdłuż której będziemy zawijać mięso – pozostawiając nieco rezerwy po bokach (patrz zdjęcie). Przekrojony wzdłużnie ogórek oraz kawałek cebuli układamy poprzecznie na krawędzi mięsa, po czym zwijamy je wzdłuż boczku, po drodze „zbierając
Kulinarna Pokusatłuszczu... Składniki: 1 udko wędzone z kurczaka 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości 1 mała papryka czerwona 1 szkl. fasolki szparagowej 1 nieduży ogórek zielony 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy ostrej 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki(...)kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, przygotowujemy dressing. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę, a na to sypiemy koperkiem. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezdecydować, któr ą z nich wybrać. Tym razem postawiłam na rzymsk ą sałatę z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, rzodkiewki, cebulki i mojego ukochanego awokado 💗 Dressing przygotowałam na bazie musztardy. Wyszła kolorowa, chrupiąca i smaczna😊 Składniki: sałata rzymska 1/4 główki, pomidorki koktajlowe 4 szt, ogórki konserwowe(...)cebula 1/4 główki, rzodkiewka 3 szt, awokado pół szt, dressing: musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 5 łyżek, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Sałatę umyć, porwać i ułożyć na półmisku. Pomidorki myjemy, kroimy na cząstki, cebule obieramy i kroimy w piórka. Awokado obieramy
kulinarne odsłony patichoć oczywiście trudniej. Kto ma ochotę spróbować? Składniki: 6 małych pomidorów puszka tuńczyka 100 gr makaronu w kształcie ryżu mała puszka kukurydzy 4 małe ogórki kiszone pół żółtej papryki 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon zioła prowansalskie, pieprz do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron do miękkości. W misce mieszamy składniki na sałatkę (ogórki i paprykę kroimy wcześniej w kostkę(...)dodajemy wystudzony makaron, doprawiamy i mieszamy z musztardą i majonezem. Odstawiamy do „przegryzienia” składników na ok. godz. Pomidory myjemy, odcinamy w nich „kapelusik” z szypułką i delikatnie wydrążamy środek. Nakładamy sałatkę do pomidorów tuż przed podaniem. Dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
Mama z miastamusztardy francuskiej daje nam świetną sałatką, będącą idealnym dodatkiem do potraw z grilla lub lekką przekąską na upalne dni. Składniki - mieszanka sałat - 2 pomidory - 1 ogórek - 4 jajka - czerwona papryka - 2 łyżki musztardy francuskiej - ½ szklanki sosu koperkowo - ziołowego Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę(...)ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Warzywa umyć, osuszyć. Pomidory pokroić na 8 części, jajka na ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski. Warzywa i jajka ułożyć na sałacie. Do sosu dodać musztardę francuską, wymieszać, polać sałatkę. Uwaga – sprawdzona rada 1) sos koperkowy polecam przyrządzić samemu
Świat SmakuTatar z ogórkiem kiszonym cebulką dobrze przyprawiony zawinięty w tortillę. Świetna propozycja jako przekąska na imprezę ale równie dobrze można przygotować na pyszna kolację. 12 sztuk 2 szt. placków tortilli 250 gramów mięsa wołowego na tatar 1 średnia cebula 2 duże ogórki kiszone kilka grzybków w occie 1 łyżka musztardy sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki wody gazowanej opcjonalnie kilka kropel maggi Ogórki kiszone, cebulę i grzybki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy mieso na tatar dodajemy pokrojone warzywa, przyprawiamy musztardą, solą pieprzem, wlać wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy aby składniki się połączyły. Farsz dzielimy na dwie równe części. Na blacie rozkładamy 2 placki tortilli na każdej rozkładamy równomiernie farsz
Andzia PichciSkładniki 500 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz sól 8 łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 łyżek siekanych kaparów najlepiej olbrzymich, kilka w całości do dekoracji 3 duże ogórki kiszone 2 małe cebule Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować pamiętajcie, aby ziemniaków nie rozgotować, powinny być jędrne. Po ugotowaniu(...)delikatnie posolić i zalać olejem, odstawić na 15 minut. Kapary cieniutko pokroić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na pól, a następnie na 4 mm plasterki. Do ziemniaków dodać ogórki, kapary, cebulę z olejem, musztardę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Przed podaniem dobrze jest schłodzić sałatkę. Smacznego
KUCHNIA POLSKAgruntowe 4 jajka ugotowane na twardo kilka listków świeżej bazylii kilka gałązek natki pietruszki oraz koperku sól, pieprz sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki majonezu Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę (bazylię, koperek oraz pietruszkę) umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać
Ugotować