kaszy jaglanej 1 łyżeczka soli 2 mięsiste pomidory ( polecam te podłużne) 1/2 papryki czerwonej ( u mnie grillowana ze słoika) 1 czerwone chili 1 cebula sok z 1/2 szt. cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki i świeżej mięty ogórek mały gruntowy 2-3 łyżki oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki mielonego kminu kilka pistacji lub orzeszków piniowych Przygotowanie: Zagotuj w czajniku
AZgotuj!papryki chilii 4 rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kapustę kroję drobno i solę, odstawiam na 30 minut. Ogórek ze skórą, rzodkiewki, jabłko obrane, marchewka ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obraną kroję drobno, chili też. Składniki przekładam do kapusty, doprawiam pieprzem, dodaję koper, majonez, jogurt. Całość mieszam
wesoła kuchniaodpornościowy, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kisić można większość warzyw, ale u nas największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Ja natomiast chciałam Was dziś zachęcić do zakiszenia kalafiora z odrobiną papryczki chili. Kiszony kalafior jest jędrny i chrupiący i odrobinę pikantny. Idealny do jedzenia solo lub jako składnik sałatki. Doskonały w trakcie diety
Kulinarne przygody Gatityimprowizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego
zadanie-gotowaniejako przystawka Sylwestrowa. Składniki: 500 g świeżych płatów śledziowych sok i skórka starta z 2 limonek cebula dymka 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę 1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól
Niezły Młynekpatki chili - 2 łodygi selera naciowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 100g brokuła - ½ łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy
Wegańska kuchnia orientalnapekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora) 4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki
Kuchnia Prezydentowejsmaku CHRZANOWA ŚMIETANA: * śmietana 36% ( gęsta, kremowa ) – 250 ml * wasabi – 1 czubata łyżeczka * sól, pieprz, sok z cytryny, cukier brązowy – do smaku KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: * sok z kiszonych ogórków – 200 ml * agar agar – 1 czubata łyżeczka * bardzo zimny olej np. rzepakowy + strzykawka/pipeta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy(...)jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy do smaku. Wypełniamy foremki. Mrozimy ( najlepiej przez noc ). KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO: Sok z ogórków grzejemy, dodajemy agar agar-gotujemy ciągle mieszając
Ostra na SłodkoSkładniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie(...)Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu. Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp
Moniki Smakołykirozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może to być nieco pikantna potrawa, dlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać
Kulinarna Pokusaorientalnym stylu. Orzeźwiający i lekki limonkowy kurczak oraz sycący, smażony ryż stanowią zgrany duet. Możemy serwować go z fasolką szparagową, ogórkami lub bez innych dodatków. Możemy też urozmaicać danie, dodając do marynaty egzotyczne przyprawy: trawę cytrynową, chili czy zastępując tymianek kolendrą. Przyznam, że kurczak gości ostatnio u nas rzadko, jednak w takim wyrazistym wydaniu smakował doskonale. Kurczak limonkowy(...)Wlewamy resztkę marynaty na patelnię i gotujemy wraz z mięsem, aż sos się lekko zagęści. Od razu podajemy, wraz ze smażonym ryżem i fasolką szparagową lub prostą sałatką z ogórka. Post Kurczak lub indyk limonkowy z ryżem smażonym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczosnku, 0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, kostka smalcu. Opcjonalnie ostre chili w proszku...1 łyżeczka. Wszystkie produkty przygotowujemy, żeby następnie móc przygotować danie jednogarnkowe. W garnku rozpuszczamy smalec i wrzucamy
chleba naszegomiękkie, kremowe wnętrze są obietnicą rozkosznego biesiadowania...a ode mnie do tego chrupkie zielone szparagi, dressing cytrynowy z płatkami chilli i jako powiew polskiej wiosny twarożek z rzodkiewką i ogórkiem ♥ W końcu jakby nie patrzeć...to pieczone pyry, a do pyrów gzik musi być! :D I na ten szwedzko-polski wiosenny obiad Was dziś przeogromnie zapraszam! Prosto, szybko i przyjemnie(...)soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili szczypta pieprzu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku Twarożek: 350g półtłustego twarogu 100ml śmietany 3-4 rzodkiewki 1/3 długiego zielonego ogórka sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. 2. Nacinaj ziemniaki głęboko
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSezon ogórkowy w pełni, dzisiaj propozycja korniszonków. Najlepsze są zerwane takie jeszcze małe. Moja mam zawsze gotowała ogórki około 7 minut, były pyszne
Sama słodycz i szczypta chili