dzikie ogórki -achocha papryka papryczka chili czosnek zalewa 4,5 szkl wody 1 szkl octu 200 g cukru 20 g soli ziele angielskie gorczyca biała Przygotowujemy ogórki achocha; należy odciąć ogonki, patyczkiem wykonać otworek i wetknąć pasek papryki , tak wykonujemy całą partię do marynowania. Do każdego słoiczka ok 300 ml wkładamy ząbek czosnku, 2-3 plasterki papryczki
Gotowanie jest łatweSkładniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej, 1 ząbek czosnku, 1/2 cebuli, 2 ogórki chili Orzech, 1 łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy
Aga w kuchniilość chilli. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości 8 łyżek soli Zalewa: 1 ½ szklanki octu 10% 60 dag cukru 8 łyżek oleju 10 ząbków czosnku 1/3 łyżki chili Wykonanie: Ogórki umyć, oczyścić z „kolców”, odciąć końcówki, pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Dodać do nich sól, wymieszać i odstawić na 6-8 godzin. Zalewa
Pasja Smakuogórkami kiszonymi... Ziemniaki: *ziemniaki- 6 dużych szt. * oliwa z oliwek- 12 łyżek * świeży tymianek- 4-5 gałązek * suszony czosnek- 1 łyżeczka * suszona papryczka chili- szczypta * sól, pieprz - do smaku Tzatziki: * kremowy serek (naturalny)- 200 g * ogórki kiszone- 3 duże szt. * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ziemniaki: Piekarnik nagrzać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 6 łyżkami oliwy. Po 20 minutach ziemniaki ponownie wysmarować pozostałą oliwą wymieszaną z czosnkiem, papryczką chili, świeżymi listkami tymianku oraz pieprzem i piec kolejne 20 minut. Gotowe posypać solą. Tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wycisnąć sok. Połączyć z serkiem, doprawić i wymieszać. Smacznego! :) * samo przygotowanie ziemniaków oczywiście
Kraina Miodem Płynącaobiadu, podkreślą smaki. Fajne jest to, że robi się je naprawdę szybko, a potem możemy się cieszyć nimi przez całą zimę. Potrzebujemy: 2 kg ogórków gruntowych 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki płatków chili Na zalewę: 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 łyżki ziaren gorczycy 2,5 szklanki wody 0,5 łyżki ziela(...)kroimy wzdłuż na 4 (nie obieramy ze skórki). Wkładamy je ciasno do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy kilka plasterków czosnku i posypujemy płatkami chili. Z podanych składników gotujemy zalewę (10 minut od chwili zagotowania). Zalewamy nią przygotowane ogórki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach Smacznego
Marder&Marder Manufacturelubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek Ogórki pokroić w plasterki (nie obierać(...)skórki). Zasypać je solą i chili, dodać pokrojony drobno czosnek i cebule pokrojone w talarki. Wszystko wymieszać i zostawić na 4-6 godzin. Następnie zlać powstałą wodę żeby ogórki były "suche". Odcedzone ogórki zalać rozgrzanym olejem. Zagotować ocet, cukier i pokrojone w talarki marchewki i gotować ok. 2-3 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, lekko wymieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 2,5 kg świeżych ogórków 4 łyżki soli zalewa: 1,5 szklanki octu 10 % 1 kg cukru 1-2 główki czosnku ( u mnie 1 duża ) 3 łyżeczki chili(...)łyżeczek oleju Sposób wykonania: Ogórki umyłam , odcięłam końcówki, pokroiłam w ćwiartki, wymieszałam z solą, odstawiłam na 6 godzin. Ocet zagotowałam z cukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia. Wodę z ogórków odlałam, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, odstawiłam na następne 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przełożyłam do słoików. Słoiczki gotowałam ok. 7 minut
Darcia w kuchniSezon ogórkowy trwa, wobec tego czas na kolejną odsłonę ogórków. Nie jestem smakoszem curry, ale muszę przyznać, że w połączeniu z chili, czosnkiem i cebulą jest bardzo dobrą oprawą dla pikli z ogórków. Z podanych ilości otrzymacie 5 słoików 0,6l. SKŁADNIKI: 2 1/2 kg ogórków 2 cebule 8 łyżek oliwy ząbek czosnku na słoik(...)mielonego ,chili, curry WYKONANIE: Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ósemki, zasypujemy solą i pozostawiamy na cztery godziny,następnie zlewamy wodę z ogórków, składniki zalewy zagotowujemy i dodajemy oliwę- mieszamy ze sobą, Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 4 godziny, Następnie wkrawamy do słoika 2-3 plastry cebuli ,układamy ogórki wraz z ząbkiem czosnku, zalewamy
Kuchnia Beatyłyżki soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 główka czosnku 1.5 szklanki octu 8 łyżek oleju 3 szklanki cukru 1. Ogórki myjemy. 2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części. 3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. 4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy
Kuchnia u BietkiDzisiaj mamy dla Was rewelacyjne ogórki konserwowe w wersji pikantnej, z chili. Już pokrojone na ćwiartki, idealne do obiadu czy jako dodatek do deski wędlin lub serów. My zawsze robimy ogórki konserwowe w wielu wariantach. A to tradycyjne, a to czosnkowe, a to właśnie takie pikantne czy w musztardzie. I jak przyjdą do nas goście to zawsze możemy(...)łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 0,5 szklanki wody 200 g cukru Dodatki na każdy słoik: 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonego chili 1 łyżka oleju Ogórki myjemy, nie obieramy ich. Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do miski, wsypujemy sól i mieszamy. Zostawiamy na noc. Dodajemy mielone chili, zalewamy zagotowaną zalewą
Marder&Marder ManufactureOprócz oleju jest też w zalewie oczywiście ocet.Składniki : 3 kg zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili Składniki na zalewę : 1 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1 cała główka czosnku- nie gotujemy go w zalewie! W occie rozpuszczamy cukier. Dobrze mieszamy, by rozpuścił się całkowicie. Tę zalewę użyjemy(...)Posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin Po tym czasie dokładnie odsączamy, a najlepiej odciskamy Rozgrzewamy 8 łyżek oleju i polewamy takim rozgrzanym wszystkie ogórki , dokładnie mieszamy Posypujemy chili, dodajemy drobno pokrojony czosnek , mieszamy całość i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z octem i cukrem, to pozostawiamy na 12 godz. Po tym czasie wkładamy ogóreczki do słojów razem
Proste Potrawywykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru(...)szklanki octu 10 % 1/4 szklanki oleju przepis Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, obrane ząbki czosnku w większą kostkę. Następnie ogórki wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy pokrojony czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili, wszystkie składniki razem łączymy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy
Smakowite DaniaJeśli tylko znajdziecie czas i ochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru(...)łyżeczki gorczycy Ilość chili możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od Waszych upodobań. Użyłam papryki wędzonej, bo daje dodatkowy smak, ale jeśli nie uda Wam się jej kupić dajcie zwykłą. Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www. Skworcu.com.pl . 1. Umyte i osuszone ogórki kroimy w słupki, dodajemy cebulę pokrojoną w plastry, ząbki czosnku i mieszamy z solą. Odstawiamy
Apetyczna babeczkaogórki konserwowe , sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni , sałatka z ogórków na zimę . Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 łyżeczki soli 8 dużych ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki chili w proszku(...)czerwone papryczki chili 5 łyżek oleju rzepakowego Zalewa: 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1 szkl. wody 1 i 1/4 szkl. cukru (250 g) Przygotowanie: Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny. Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone
Codziennik Kuchennyprzerośnięte) 4 cebule Zalewa: 2 kubki cukru 1 kubek octu 1/2 kubka oleju 3 łyżki soli 2 łyżeczki chili 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 ząbki zmiażdżonego czosnku 5 liści laurowych 8 kulek ziela angielskiego Do zalewy wrzucić ogórki pokrojone w grubą mizerię i cebulę, pokrojoną w plasterki. Gotować 10 – 15 minut. Nałożyc do słoików
stajnia gołębie od kuchniogórków (duże długie ale bez dużych pestek) 2 łyżki soli kamiennej 8 łyżek oleju rzepakowego 2 duże ząbki czosnku 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne) 1 szklanka octu 10 % 0,5 kg cukru Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry(...)wystudzenia. Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku ja daje ok 1 -1,5 łyżeczki. Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwile smażyć aż uwolni się aromat czosnku i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać. Ogórki zalać wystudzoną zalewą i odstawić na kolejne
Monia miesza i gotuje