Świetny pomysł na ogórki. Idealne jako dodatek do kanapek, grilla czy obiadu. W pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dużą ilością czosnku i chili. Składniki na 1 kg ogórków gruntowych: 3/4 szklanki octu 2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 średnia główka czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki chili (w zależności od upodobań można dodać więcej) Ogórki umyć(...)końcówki i przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i chili oraz polać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszać. Ocet zagotować i dodać do niego cukier.Wymieszać. Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Ułożyć w nich gęsto ogórki (później się kurczą) i zalać gorącą zalewą. Nie układać
BullioŚwietny pomysł na ogórki. Idealne jako dodatek do kanapek, grilla czy obiadu. W pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dużą ilością czosnku i chili. Składniki na 1 kg ogórków gruntowych: 3/4 szklanki octu 2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 średnia główka czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki chili (w zależności od upodobań można dodać więcej) Ogórki umyć(...)przekroić wzdłuż na 4 części. Posypać solą i chili oraz polać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszać. Ocet zagotować i dodać do niego cukier.Wymieszać. Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Ułożyć w nich bardzo gęsto ogórki (później się kurczą) i zalać gorącą zalewą
BullioMarynata do steków: 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanego imbiru 3 łyżki oleju sezamowego Azjatycka mizeria 2 długie ogórki 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki kilka listków mięty 1 szalotka, drobno pokrojona 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 4 łyżki(...)steków, wkładamy do niej steki i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Dressing do mizerii przygotowujemy mieszając sok z limonki z sosem sojowym, miodem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, polewamy dressingiem, dodajemy szalotkę i posiekaną miętę, posypujemy sezamem. Steki wyjmujemy z marynaty, delikatnie smarujemy olejem sezamowym i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej
Smakowity Blog KulinarnyJeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie cebule 12-15 cm jasnej części pora 3-4 duże ząbki czosnku zielona papryczka chili mały pęczek koperku oliwa z oliwek sól do smaku(...)Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion
Codzienna kuchnia niecodziennalitra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku chili tymianek pieprz sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego(...)się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili. Smacznego
Krakowskie smaki AniOGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU.z mojego zeszytu ,robie je co roku i szybko znikają.,,,,,,,,,,,,,,,,,.. SKŁADNIKI.. ogórek gruntowy 2.5 kg, sól 4 łyżki, czosnek 2 główki, chili (przyprawa) 1-2 łyżeczki, olej 8 łyżek, cukier 50 dag, ocet 1.5 szklanki](10%) WYKONANIE Ogórki umyć i pokroić w paski (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin(...)Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut. Cetrioli PO MEKSYKAŃSKU.z mio notebook
w mojej kuchnisłoika papryki konserwowej 8 ogórków kiszonych 80 dkg pieczarek 6 serdelek 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy sól, pieprz papryka ostra i słodka szczypta chili cayenne Cebule kroimy w piórka, parówki (obieramy ze skórek) i ogórki w pół talarki, pieczarki w plasterki (można je podsmażyć), paprykę kroimy w większe kawałki bo na pewno się trochę rozpadną
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 2,5 kg świeżych ogórków 1,5 główki czosnku 3 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 10 % 4 łyżki soli Sposób wykonania: Ogórki obrałam, pokroiłam w kostkę, wsypałam sól, wymieszałam i odstawiłam na 5 godzin. Do garnka wlałam ocet, olej, wsypałam cukier, zagotowałam, odstawiłam do wystygnięcia. Czosnek obrałam, pokroiłam
Darcia w kuchnisłoiczków po dżemie): 2 kg niewielkich ogórków, Zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, płaska łyżeczka chili, Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca. Sposób przygotowania ogórków w zalewie z miodem(...)chili: Ogórki płuczę, kroję wzdłuż na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości ogórka, oprószam solą wykładam na sito i odstawiam na około 3 godziny żeby puściły sok. Po tym czasie odlewam sok, a ogórki wkładam do słoików oraz do każdego dodaję jeden mały listek laurowy, jedno ziarno ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz
Gotuj Się Kto MożeInspiracja : klik Składniki ( na 1 kg ogórków): 3 ⁄ 4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 1 główka czosnku 2 płaskie łyżeczki chili Ogórki obieramy. Z wiekszych ogorków usuwamy pestki. Przekrajamy wzdłuż na cztery części. Wkładamy do miski, zasypujemy solą, chili i olejem, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 30 minut
Atlas Smakówmasła - 200 g ogórka świeżego - 200 g pomidorów - 150 g kukurydzy - 200 g czerwonej fasolki - 1 papryczka chili - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 1 łyżeczka chili - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - 0,75 l wody Składniki na 4 porcje. W większym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy(...)mięso mielone przyprawy i smażymy aż się mięso zarumieni. Teraz dodajemy pomidory i ogórki pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam puszczą soki dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na koniec dolewamy wodę i zagotowujemy, a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. Smacznego
Kuchenne Wariacjechili peperoncini - ząbek czosnku - pół łyżeczki gorczycy - liść laurowy Papryczkę i wszystkie inne dodatki do przetworów znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. W wyparzonych słoikach ciasno układamy ogórki, dodajemy przyprawy, chili i czosnek, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej ok. 10 minut
Apetyczna babeczkajestem ich smaku, ale poznam go dopiero za jakiś czas jak przejdą. Przepis cytuję za autorką Ogórki meksykańskie Składniki 2,5 kg małych ogórków 4 łyżki soli 3 płaskie łyżeczki chili główka roztartego czosnku Zalewa 1,5 szkl octu 60 dag cukru 8 łyżek oliwy Ocet zagotować z cukrem, dodać oliwę i wymieszać. Ogórki pokroić w słupki(...)dodać sól, wymieszać i odstawić na 6 godz po czym odcedzić. Dodać chili i czosnek, wymieszać, zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godz. Ogórki powkładać do słoików i zalać zalewą w której dochodziły. Zamknąć słoiki i nie gotować. Ciekawa jestem jakie będą Pyra zachwala, że najlepsze mocno schłodzone prosto z lodówki :)). Artykuł Ogórki meksykańskie pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchnianadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). Ogórki po meksykańsku 4 kg ogórków 8 łyzek soli 1-3 łyżeczki chili 1/2 szkl oleju 3 główki czosnku 1,5 szkl octu 1/2 kg cukru 6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki łyżka płatków papryki suszonej(...)chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu. Sałatka ogórkowa Do słoika ogórki papryka cebula pomidory koper czosnek
Pieguskowa Kuchniadzikie ogórki -achocha papryka papryczka chili czosnek zalewa 4,5 szkl wody 1 szkl octu 200 g cukru 20 g soli ziele angielskie gorczyca biała Przygotowujemy ogórki achocha; należy odciąć ogonki, patyczkiem wykonać otworek i wetknąć pasek papryki , tak wykonujemy całą partię do marynowania. Do każdego słoiczka ok 300 ml wkładamy ząbek czosnku, 2-3 plasterki papryczki
Gotowanie jest łatwe