pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Dodatkowo: 1 cebula czerwona 2 pomidory Ogórek zielony Kilka liści sałaty Sposób przygotowania: Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy(...)jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część
Bajeczna KuchniaZALEWA -1 l. octu 10% -2 kg cukru -1/2 litra oleju -15 g chili pieprz cayenne mielone(opakowanie z Prymat) -1/2 łyżki słodkiej papryki -1 główka czosnku wyciśnięta przez praskę WYKONANIE 6 KG ogórków nie obierać pokroić na grubo 0.5-1 cm w prastry lub paski i zasypać solą 220 g około 8 łyżek i odstawić
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.curry i szczyptę płatków chili oraz czosnek. Mieszamy i smazymy kalafiora aż stanie się rumiany Posypujemy szczypiorkiem, mieszamy i podajemy. W czasie gdy gotuje się kalafior szybko obieramy ziemniaczki, nagrzewamy piekarnik do 220 st.C. Na blaszkę wyłożona papierem wkładamy ziemniaki, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Do ogórków dodajemy śmietanę oraz ocet, mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórybobu 1 czerwona cebula 1 długi ogórek 2 żółte pomidory śliwkowe 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska) ½ pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing: 1 kubek jogurtu greckiego (400 g) 2-3 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi(...)tymiankiem oraz płatkami chili i dokładnie wymieszaj. Wysyp je następnie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w 200 ° C. W tym czasie ugotuj bób (około 5-7 minut). Następnie schłodź go w zimnej wodzie i obierz. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pozostałe warzywa umyj. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka w kostkę, a sałatę
Food Squaremarchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia(...)chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek
Blog z Apetytemmarchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia(...)chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek
Blog z Apetytempomidorów 1 słoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz pozostałe: 300 g serka śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki(...)zimną przegotowaną wodą i odstawiam na 3 godziny do napęcznienia. Pastę dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Słonecznik przekładam na sitko do odsączenia.Przekładam go do miski, dodaję pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, olej i miksuję blenderem. Z chleba odkrawam górną cześć którą można zjeść. Kroję go na trzy blaty. Dolny smaruję pastą pomidorową, następny blat chleba smaruję pastą rybną
wesoła kuchniaZiele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czosnek i koper. I to baldachy kopru, najlepiej, jeśli będą już podsuszone. Czosnek jest również bardzo ważny. Ja zawsze przekrawam ząbki na pół. No i pilnuje, aby był to czosnek polski. Chrzan, koniecznie świeży też nam się przyda. Jeśli jednak chcecie trochę zaszaleć, to do takich słoików, można dorzucić chili Ja słoiki wyparzam, potem(...)polega na zalaniu ogórków dość ciepłą, ale nie bardzo gorącą zalewą, zakręceniu ich i odstawieniu do góry dnem. W ten sposób ogórki robi się u nas od lat. Ważną kwestią przy kiszeniu ogórków są same ogórki. Niestety, powinny być świeże, z pewnego źródła (tak, wiem, kto takie ma). Jeśli zrobicie raz ogórki i nie wyjdą
Mieszam w Garnkupieprz, po 1 płaskiej łyżeczce: kurkumy, mielonej kolendry i kminu rzymskiego, szczypta chili w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego DO PODANIA: ugotowany ryż, jogurt naturalny, świeże warzywa, np. pomidorki cherry, czerwona cebula, papryka, ogórek, natka pietruszki lub kolendra WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Soczewicę płuczemy
cool and mintysajgonkami!Na 10 sztuk będzie nam potrzebne:200 g mrożonych krewetek1/3 ogórka świeżego1 marchewkaspora garść kiełkówkawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)2 ząbki czosnku1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier(...)będzie miękki.Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety.Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili.Smacznego
Kulinarna rozmowaCiekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując smak mizerii cukrem(...)porem. Niektórzy nie wyobrażają sobie mizerii bez cebuli, taką wersję też jadłam i jest bardzo smaczna, polecam każdą wariację, nawet z chili, na maślance lub kefirze, zawsze wychodzi świeżo i smacznie, zawsze znika ze stołu. Składniki: 2 zielone ogórki 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: ogórki obieram, ścieram na skośnej
Zasmakuj Kuchnisoli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka szklarniowego cebula ze szczypiorem 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny szczypta soli(...)oliwę i drożdże. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość). Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować
6niebogruntowych (kaliskie) - 8 łyżek soli - 1 łyżka chili - 6 liści laurowych - 6 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżka płatków suszonej papryki - 4 łyżki ziaren gorczycy - 0,5 kg cukru - 0,5 szklanki oleju - 1,5 szklanki octu - 1 główka czosnku - 1 łyżka suszonej papryczki piri-piri (opcjonalnie) Ogórki myjemy i moczymy przez min 4h. Odcedzamy
CookYourselfgruntowych (kaliskie) - 8 łyżek soli - 1 łyżka chili - 6 liści laurowych - 6 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżka płatków suszonej papryki - 4 łyżki ziaren gorczycy - 0,5 kg cukru - 0,5 szklanki oleju - 1,5 szklanki octu - 1 główka czosnku - 1 łyżka suszonej papryczki piri-piri (opcjonalnie) Ogórki myjemy i moczymy przez min 4h. Odcedzamy
CookYourselfczerwonej · ½ czerwonej cebuli · łyżeczka pikantno-słodkiego sosu z chili · 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne · ½ łyżeczki czosnku granulowanego · łyżeczka przyprawy do kuchni meksykańskiej · 1 łyżka sosu(...)pomidor · sałata lodowa · rukola · ogórek konserwowy · czerwona cebula Sos jogurtowy z chili: · 3/4 szklanki jogurtu greckiego · 1 łyżka majonezu
Mania Gotowania