problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie(...)obranych lub oskrobanych nożem pół czerwonej papryki – drobno posiekanej 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze) Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką Rzodkiewkę i topinambur
Ugotowane pozamiatanewyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu(...)trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMam dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone
Sama słodycz i szczypta chiliKażdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki a chili w paseczki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek - chwilę przesmażyć. Następnie dodać startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, pomidory, papryczkę i koncentrat. Posolić, podlać wodą i dusić do półmiękkości. Marchewka musi być jędrna. Zajmie(...)rondla. Na marchewkę wyłożyć ściśle rybę. Przykryć odłożoną wcześniej marchewką. Dusić na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. U mnie w wersji z ryżem i słodko kwaśną sałatką z ogórków. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepaski. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a mozzarellę pokroiliśmy na plastry Sos pomidorowy na ciasto Ucieramy koncentrat i oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące(...)każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry
Kuchnia po mojemusłoikach). Składniki: - 900g warzyw (u mnie marchew, pietruszka, por, seler) - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 łodygi selera naciowego - 3 puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju kokosowego (daję bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę
Smaczne Zdroweobrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut). Dorzucić resztę pomidorów. Gotować ok. 30 minut(...)zamknąć i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej. A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu: ------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Chutney dyniowo-śliwkowy Ogórki z papryką i imbirem
Weekendy w domu i ogrodzieszczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu)Kawałki kurczaka(...)smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarmę możemy podać z frytkami oraz sałatką przygotowaną z warzyw charakterystycznych dla gyrosa: pomidory, ogórki, kapusta pekińska, cebula. Całość również możemy polać sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Moje posty
Słodka Stronarumienimy na margarynie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i szczyptą płatków chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie(...)mąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem . Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym
Smakowite Daniacytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla. 1 porcja zawiera: 212 Kcal SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 ogórek wężowy 15 g świeżej kolendry 200 g odmrożonych liści szpinaku 2 i ½ łyżki tajskiego(...)gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć z wody,oberwać ok. połowy listków od łodyżek a te drobno posiekać i odłożyć.Resztę posiekać razem
Sztuka gotowania w/g Samirysmażone w głębokim tłuszczu podane z sosem limonkowo-kolendrowym dim-sum krewetkowo-wieprzowe z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku (18 zł) to delikatne pierożki gotowane na parze z pysznym i aromatycznym farszem. Do tego świeża kolendra i chili, żyć nie umierać! thai rolls z warzywami z makaronem ryżowym oraz omletem i czarnym sezamem (18 zł) to propozycja, która(...)kiełbaski tajskie z trawą cytrynową i kafirem oraz aioli rybno-kolendrowym (22 zł) są robione tu na miejscu. Są soczyste, pełne orientalnych smaków i podawane z orzeźwiającą sałatką z ogórka i kiełków. Po pysznych przystawkach czas na drugie dania: bulion wieprzowo-ostrygowy z warzywami, makaronem sojowym i jajkiem z woka to przepyszna i bardzo esencjonalna zupa (16 zł) massaman
Kulinarne przygody Gatityproponuję je serwować. Składniki: 1 kg żeberek marynata: - dwie posiekane na bardzo drobno papryczki chili - 2 łyżki miodu - utarty imbir - kawałek 2 cm - 2 łyżki sos sojowy - ocet ryżowy (może być też winny) - 2 łyżki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - łyżka ostrej papryki - malutka szczypta cynamonu - pieprz Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy(...)pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można podać z ryżem i surówką z ogórka. Ogórka kroimy w paski, solimy i polewamy łyżeczka octu ryżowego. Po wymieszaniu posypujemy sezamem
Lubczyk i Waniliaswobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką . Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej! Sznycel z kurczaka Składniki: 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g czarny(...)konopi 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka suszonych chili płatków 3 łyżki mąki 2 jajka Groszkowe puree 2 łyżki nasion z panierki 150 g zielonego groszku, mrożonego 2 łyżki oliwy pęczek świeżej bazyli 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Dodatkowo ziemniaczane puree, tutaj przepis sałatka Waldorf, tutaj przepis Mięso podziel na 4 porcje
codojedzeniacebuli czerwonej papryczka chili ząbek czosnku sok z 1/2 limonki kilka gałązek kolendry sól pieprz świeżo mielony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić guacamole? Dojrzałe awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli. Papryczkę oczyścić z pestek i bardzo drobno pokroić. Kolendrę posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę(...)stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości. Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa. Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka
Kuchcik gotujeKimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw(...)pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin (dałam zamiast cukru i miodu) Z główki
mojewypiekiinietylko