ogórki z chili i czosnkiem - 505 przepisów (strona:27/34)

Gotowanie z Ojami 139

razu na patelnię lub do garnka. Nie ma opcji, że po raz kolejny skaleczysz się krojąc kurczaka, że dłonie znowu nieprzyjemnie przejdą zapachem czosnku, czy też po raz kolejny niemiłosiernie pieką, bo krojąc chili ponownie zapomniałeś o rękawiczkach. Gotowe wskazówki w łatwy i przejrzysty sposób pokażą Ci, co należy robić, aby danie wyglądało dokładnie tak, jak na obrazku. Czy jest(...)przygotowane dania są po prostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam  już wcześniej do czynienia, jednak muszę

Bez Cebuli
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 186

Czy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 134

przygotowaniu i przy podaniu gościom pieczenia w piekarniku. Były też zastrzeżenia do rozwadniania tahini wodą przez co sezamowa tahina była mało wyrazista w smaku. Jak dla mnie sos chili mógłby być też pikantniejszy. Drugi z testowanych przez Czytaj, gotuj i jedz przepisów to makaron z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami. Danie pomimo, że zrobione z własnoręcznie zrobionej harissy(...)pistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny

Ugotowane pozamiatane
Kuchnia gruzińska 318

gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu z serami) dostawaliśmy po prostu pomidora z ogórkiem A co do picia? (oprócz wina oczywiście(...)innej niż poprzednio formieWołowina w sosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy

Poezja smaku