ogórki z chili i czosnkiem - 505 przepisów (strona:16/34)

Sałatka z arbuzem 142

zielony ogórek  1 opakowanie mrożonych owoców tropikalnych Hortex  1/2 zielonej papryczki serrano (chili)  1/4 szklanki bazylii  1/4 szklanki świeżej kolendry  1/4 szklanki rozdrobionych orzechów ziemnych podprażonych na patelni  200 g sera pleśniowego Lazur sól morska do smaku Sos do sałatki z arbuzem  1 łyżka sosu sojowego Tamari  1 mały ząbek czosnku(...)łyżeczki rozgniecionego imbiru  2 łyżeczki soku z limonki  2 łyżeczki octu ryżowego Jak przygotować sałatkę z arbuzem  Kroimy arbuza, ogórka i mango na małe kwadraty. Papryczkę kroimy na cienki plasterki, bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka gyros 239

kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić(...)polać   ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku

W garach u Gosi
Tajska sałatka z kurczakiem i curry 385

SKŁADNIKI 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 1 łyżka zielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku 1 długi ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków(...)fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy posiekane świeże zioła. Na półmisku układamy posiekaną

Moje Kuchenne Rewelacje
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 205

minut – aż z patelni zniknie cała woda.   Posypujemy gotowe bułeczki sezamem i dodatkowym posiekanym szczypiorem. Ja podałam nasze bao z sałatką z ogórka i z sosem zrobionym z czubatej łyżeczki pasty chili, 2 łyżek gorącej wody, 1 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczki octu ryżowego i 1 łyżeczki sosu sojowego. SKŁADNIKI 20 sztuk wielkości mandarynki – patelnia o średnicy 28cm(...)czosnku 1 pełna łyżeczka świeżo startego imbiru 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki utłuczonego pieprzu syczuańskiego albo 1 łyżeczka utłuczonego kolorowego pieprzu 4-6 łyżek wody albo ramenu DO SMAŻENIA I GOTOWANIA 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 220ml wody DO PODANIA szczypior podprażony sezam sałatka z ogórka olej lub pasta chili

Karo in the Kitchen
Curry z kurczaka i batatów. 148

efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżeczki chutney

zadanie-gotowanie
WIOSENNE TOSTY 220

chleba tostowego smarujemy masłem, posypujemy przyprawą Podravki,układamy plaster wędliny, zółtego sera, plastry pomidory,cebuli, ogórka,rzodkiewek. Drugą kromkę posypujemy przyprawą, przykrywamy tosta, zapiekamy albo grilujemy.Bardzo fajne zestawienie przypraw do tostów (czosnek,sól, majeranek,cebula,cukier, koperek ,natka pietruszki, pieprz czarny,tymianek, bazylia chili ) sprawia że tosty zyskują nowego smaku i nie smakują zawsze tak samo. Zapraszam na stronę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z łososiem i smażonym tofu 211

garstka* cykoria radicchio – 1 garstka* rukola – 1 garstka* świeży ogórek – ok. 50 g* tofu – ok. 50 g* wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 gDRESSING:* ketchup pikantny – 1 łyżka* szalotka – 1 szt* papryka chili – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta(...)pietruszki – 1 łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy. SAŁATKA: Tofu kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.Odsączamy

Ostra na Słodko
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami 223

łyżka papryki chili lub wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego tymianku lub wariant trzeci - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku i 2 pęczki posiekanego koperku wariant czwarty - 1 łyżka stołowa soli i..... Wasze ulubione zioła lub przyprawy Przygotowanie Koperek umyć i posiekać. Ogórki umyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dip z awokado i szpinaku. 190

garście młodego szpinaku 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie) Wykonanie: Wydobyć miąższ awokado, cebulę drobno posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i przełożyć do miseczki. Podawać schłodzone do krojonych w długie słupki marchewek, ogórków, papryki, selera naciowego, czy paluszków chlebowych grissini

zadanie-gotowanie
88 przekąsek i napojów dla kibica 324

lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem(...)Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone

Moja smaczna kuchnia
Frytki z Warzyw 198

inne ulubione zioła imbir mielony cynamon mielony chili mielone opcjonalnie po upieczeniu frytki można skropić sokiem z cytryny Najbardziej lubię maczać warzywa z sosie jogurtowym, choć to tak naprawdę jogurt naturalny, do którego dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, posiekany świeży koperek, sól, biały pieprz, odrobina cukru i czasami jak mnie coś natchnie nieduży ogórek starty na tarce o grubych oczkach(...)jednak ja lubię jak dzięki klonowemu na frytkach tworzy się coś w klimatach glazury, są błyszczące i lekko słodkawe. Marynatę robię w dwóch miseczkach: w jednej do batatów (cynamon, chili), a w drugiej do marchewki, pietruszki (imbir, zioła). Burak u mnie zawsze z estragonem. Zwykle piekę 3 rodzaje warzyw na raz. Marchewka i pietruszka jako stały element i tu albo

Blondynka Gotuje
Gotowany schab do chleba 184

kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki w oleju, chili i czosnek. A to wszystko zamknięte w fajnych, małych słoiczkach. U mnie schab jest przerośnięty i ma trochę tłuszczyku ale z domowym sosem na bazie jajek, pieczarek marynowanych, cebuli i ogórka konserwowego smakuje bardzo dobrze. A przepis na ten sos niebawem, teraz zapraszam po przepis

Ewa w kuchni
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 217

puszka czerwonej fasoli 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości) 1 średnia czerwona cebula sól pieprz  Sos czerwony: 2/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku) Sos biały: 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Sosy najlepiej przygotować(...)kostkę boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił.  Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Shawarma z kurczaka 708

krajach Zatoki Perskiej do shawarmy często podaje się idealny arabski hummus , sałatki ze świeżych lub marnowanych warzyw (w Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast czas marynowania jest różny w zależności(...)kmin rzymski, kardamon. Całość uzupełniają warzywa - pomidor, sałata, doprawiona sumakiem cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili i różnego rodzaju sosy. Arabska shawarma to bogactwo przypraw i najbardziej aromatyczna wersja mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą gałka muszkatołowa, cynamon, suszone czarne limonki, papryka chili, kolendra, kmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki na zimę z chili 132

szklanki octu 15 szklanek wody 30 łyżek oleju 3 łyżeczki papryki chili (ja dałam całą torebkę) ziele angielskie pieprz liść laurowy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, posolić i poczekać aż zmiękną. Z podanych składników ugotować zalewę, którą należy zalać ogórki. Do każdego słoika można dodać ząbek czosnku. Pasteryzować 15 minut. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka

Pychotkaaa