ogórki w musztardzie - 1008 przepisów (strona:32/68)

Sałatka z ogórków kiszonych, nektarynek i selera 186

naciowy -2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczkę octu balsamicznego – 1 łyżeczkę musztardę z ziarnami gorczycy – 1 garść pistacji Przygotowanie sałatki zacznijcie od przygotowania sosu do sałatki – wymieszajcie oliwę, ocet oraz musztardę i odstawcie na bok. W tym czasie pokrójcie ogórki w równej wielkości plasterki. Nektarynkę przekrójcie na pół, usuńcie pestkę i pokrójcie owoc

Szybko Tanio Smacznie
Kultowa sałatka świąteczna - wersja podstawowa 432

zupa serkowa . Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo(...)jajka, pora, ogórka kiszonego oraz jabłko. Dodajemy także dobrze odsączony groszek (ilość wg uznania). Doprawiamy  lekko solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie do całości dodajemy odpowiednią ilość majonezu. Najprostsza wersja sałatki gotowa. Z reguły dodaję jeszcze ok 2 łyżki kukurydzy z puszki, a czasem i inne przysmaki. Tym razem była to jednak totalnie spontaniczna sałatka stąd

Kuchnia po mojemu
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 237

natka pietruszki, pietruszkę siekamy  g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra  h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż

upichcona
Ogórki konserwowe w musztardzie. 120

łyżek musztardy ziele angielskie gorczyca biała Sposób wykonania :    O górki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , przekrój wzdłuż na ćwiartki. Ułóż ciasto w słoikach. Do każdego słoika wsyp po kilka ziarenek ziela angielskiego i kilkanaście ziarenek gorczycy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, musztardą i solą , zdejmij z ognia, wlej ocet, wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki, zakręć szczelnie

Przepisy i porady kulinarne
jaja w sosie tatarskim 197

prostą propozycję, na danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. składniki 6-8 jaj 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Siekamy(...)drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz połowę szczypioru i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną  śmietanę  ( lub  jogurt   naturalny ),  musztardę , miód i sok z cytryny, c ałość  mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, układamy na półmisku i zalewamy

Miód i pieprz
Rolada z mięsa mielonego owinięta boczkiem 942

Składniki: 1/2 cebuli, łyżka masła, 4 średniej wielkości ogórki kiszone, 2-4 garście posiekanej natki pietruszki ( świeża lub mrożona ), 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ok. 100ml mleka, 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ), 300g(...)boczku wędzonego w plastrach. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki kiszone pokroić w kostkę ( odcisnąć z nich wodę ) i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Do mięsa mielonego dodać musztardę, jajko, bułkę tartą, ostygniętą przesmażoną cebulę, mleko, majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać razem. Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą ( łatwiej

W kuchni u Moniki
Strogonow 159

grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz Przygotowanie   Wołowinę umyłem , osuszyłem, wyciąłem z niego wszystkie błony , chrząstki(...)rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 214

najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż na 6-8 części) - 6 małych łyżeczek musztardy (u mnie Pałucka, z musztard kcyńskich) - sól i świeżo mielony pieprz - wykałaczki lub specjalne spinki do rolad (gdy mamy, moje gdzieś się "ulotniły", zostały(...)klarowane do smażenia Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem (uważając by nie porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na  każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek w rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej

Smaczne Zdrowe
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 188

Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 4 średnie ogórki kiszone 2 duże marchewki 300 g surowego wędzonego boczku sól, pieprz, musztarda Przygotowanie: Wołowinę i boczek kroimy w kostkę 1,5 – 2 cm. Kawałki wołowiny obtaczamy w mące, która potem lekko zagęści nasz sos. Boczek(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) dodajemy pokrojoną wołowinę. Wszystko razem mieszamy i podsmazamy ok 5 min. Marchewkę i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dodajemy 3-4 łyżki musztardy. Solimy i pieprzymy. Można też dodać wołową kostkę rosołową. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika

Kulinarna Patilogia
Winegret ze śledziem i burakami 157

cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, 90 ml oleju Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę. Żółtko (z jajka(...)przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Podawać z sosem.   zastawa

królestwo garów
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 307

musztarda sarepska majonez (opcjonalnie) przyprawy: sól himalajska, pieprz Przygotowanie sosu jest banalnie proste: mieszamy po 1 łyżce jogurtu, musztardy i majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek  1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki(...)mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy na drobnych oczkach - ilość według

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem 230

Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 3 jajka 1 puszka tuńczyka 4 ogórki konserwowe 1 mały por 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Fanex sól i pieprz Przygotowanie: Soczewicę ugotować w … Czytaj dalej Sałatka z soczewicą i tuńczykiem

czarrna od kuchni
Burgery wołowe 156

cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - 2 bułki grahamki (ok. 100 g), - liść sałaty lodowej (ok. 40 g), - 2 plastry pomidora (ok 40 g), - ogórek kwaszony (ok. 30 g), - 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z serem i kurczakiem 285

Składniki: 1 filet z kurczaka 15 dkg sera żółtego 3 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula garść rzeżuchy 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon … Czytaj dalej Sałatka z serem i kurczakiem

czarrna od kuchni
Sałatka pieczarkowa 517

Składniki 50 dkg pieczarek 1 puszka groszku 4 jajka 4-5 ogórków konserwowych 1 średnia cebula 2 łyżeczki musztardy 5-6 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania Pieczarki kroimy i wrzucamy na … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania