mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu. Przyprawy oprócz soli oraz bulion dodać do mięsa i dokładnie wyrobić rękoma(...)mięsa uformować hamburgery a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Posolić dopiero w momencie gdy odwracamy hamburgery na drugą stronę. Przygotować sos: Majonez wymieszać z musztardą. U mnie proporcje wynoszą 1:1 jednak najlepiej to zrobić według własnych upodobań. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. Spód bułki posmarować sosem hamburgerowym, następnie nałożyć sałatkę, hamburgera, znowu sos i ketchup. Mięso
Mama Gotujewłaściwie jakie tylko chcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę(...)plasterki. Ogórki kiszone lekko odciskamy z nadmiaru soku. Brokuł dzielimy na różyczki i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem i musztardą. Jeśli warzywa pokroiliśmy wcześniej to zalecam przed wymieszaniem z majonezem lekko odcedzić bo zawsze trochę soku na dnie miseczki się zbierze. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sałatkę jarzynową. Dzisiaj zapraszam do mojego domu :)) Składniki: 600 g ziemniaków 400 g marchewki 1 mała pietruszka 3 jajka 3 średnie ogórki kiszone 1 duża cebula puszka zielonego groszku 350 ml majonezu 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy bez obierania do miękkości. Wodę do ich gotowania należy posolić. Po ugotowaniu i ostudzeniu(...)warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez, musztardę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny, aby się przegryzła. Smacznego
Smak mojego domupasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz Wykonanie: Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu. Posypać kukurydzą , dodać
O kuchni z uczuciemdesce. Kiedy wszystko jest już gotowe, biorę duży garnek i przekładam do niego gulasz z jednej patelni, pieczarki z cebulką z drugiej patelni, dorzucam pokrojone ogórki i papryki, dokładam 2 duże łyżki musztardy sarepskiej i 2 duże łyżki śmietany (tym razem dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został mi w lodówce z poprzedniego dnia ale może to być śmietana owsiana(...)całkiem), wyciskam sok z połówki cytryny, dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się w miękkie flaki ale pozostają lekko chrupiące, z papryki nie zaczyna odchodzić skórka, co jest dla mnie wyjątkowo ważne, no a smak całości rewelka, a już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpuszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste. Ugotowane warzywa z rosołu kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki(...)przekładamy do miski, doprawiamy sałatkę solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy, a następnie dodajemy musztardę, ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy 2-3 łyżki majonezu, (możemy dodać więcej jeśli lubimy bardziej wilgotną sałatkę). Wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy w lodówce aby składniki się przegryzły. Przekładamy sałatkę do szklaneczek, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! The post Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatna i lekka sałatka, w sam raz do obiadu, do pracy czy szkoły. Dressing z musztardy, nadaje ostrzejszego smaku. Wygląda pysznie, szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić.Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty dodać do sałaty. Natkę pietruszki, olej rzepakowy, musztardę, ocet i miód zblendować- z powstałym sosem podawać sałatkę
Garnkowe fanaberieZielono mi... Dziś zapraszam do zrobienia sałatki prostej, lekkiej i całej zielonej ;) Składniki: zielona masłowa sałata zielony ogórek dymka koperek ser feta Sos: oliwa z oliwek ocet winny miód musztarda francuska lub dijon zioła do sałatek granulowany czosnek sól pieprz słodka papryka Sałatkę można oczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej
potrawyregionalnenaturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Seler
Apetyczna babeczkaDziś proponuję Wam bezmięsny obiad. Kotlety pachną czosnkiem i natką pietruszki. Podane z delikatną i orzeźwiającą surówką z ogórków i kapusty pekińskiej stanowią świetne i lekkie danie obiadowe. Proporcja na 10 kotlecików - 2 puszki ciecierzycy z puszki ( lub odpowiednia ilość ciecierzycy wcześniej namoczonej na noc i ugotowanej - 800 gram ) - 1 średnia cebula - 2 małe ząbki czosnku(...)dłońmi - masa nie będzie się kleiła do rąk. Surówka: - 0,5 kapusty pekińskiej - 1 duży ogórek szklarniowy Sos: - 2 łyżki oleju/oliwy - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - 3,5 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Kapustę poszatkowałam, ogórki pokroiłam w grube plastry. Składniki na dressing wymieszałam ze sobą w słoiku. Sos z surówką
kawawszklancespożywczą lub do foliowego woreczkasłoninę i ogórki pokroić w cienkie paski, cebulę w piórkaPlastry wołowiny rozłożyć obok siebie.Posolić i popieprzyć. Każdy posmarować musztardą , następnie przy brzegu od którego zaczniemy zwijanie położyć cebulę , ogórek i słoninkę. Zawinąć, spiąć wykałaczkami, szpilkami do zrazów bądź związać sznurkiem kuchennym.Zawinięte i spięte zrazy oprószyć lekko solą i mąką i mocno zrumienić
Stare Garysosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki czerwonej fasolki w puszce * 2 ogórki konserwowe (nie duże) * pół małej czerwonej papryki * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć(...)sosu, posiekać drobno, dodać do jajek. Odsączony z wody groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną również dodać do jajek i tuńczyka. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dać po łyżce musztardy i majonezu, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2 godziny
Zrób to smaczniewarzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki(...)pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, jajka, ogórki-odsączone, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, majonez. Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki
Gotowanie-ukSmaczna sałatka z ziemniakami, papryką i ogórkiem, która świetnie sprawdzi się na grilla. Składniki: 500 g młodych ziemniaków 2 papryki czerwone 4 ogórki konserwowe (małosolne też będą dobre) puszka groszku 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy(...)temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę. Ziemniaki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Groszek odsączamy na sitku. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski, dodajemy przyprawy, majonez i musztardę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy sałatkę na godzinkę do lodówki
e-PrzepisyKulinarne