ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:165/331)

Udka słodka dolina 110

smażenia ·        200 g przecieru pomidorowego ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        1 puszka kukurydzy konserwowej ·        1 łyżka octu jabłkowego ·        ½ łyżeczki cukru(...)czasie, co mięso się piecze robimy sos. Cebule obieramy, drobno kroimy, pod smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę. 3.    Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili. 4.    Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ryżowa z miesem i warzywami. 84

podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka   Skworcu sól  Morska Skworcu do smaku pieprz  kolorowy Skworcu do smaku 4 połówki marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 cebule 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych z zalewą 25 dag sera żółtego ( u mnie mix serów) ok. 4 łyżki oleju Przygotowanie; Ryż gotujemy(...)oleju do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy passate. Paprykę jak i ogórki kroimy w plasterki lub paseczki. Jak kto woli. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy ją na rumiano. Kolejno wykładamy paprykę, posypujemy podsmażoną cebulą a następnie pokrojone ogórki. Zółty

Radość kipiąca uśmiechem.
Hawajska sałatka z kurczakiem 346

Sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 jajek 1 mała puszka ananasów w plastrach lub w kostce 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz oraz przyprawa gyros do smaku olej do smażenia mięsa Sposób przygotowania: Filety oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy(...)kroimy w kostkę. Fasolkę i kukurydzę płuczemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na sicie, by nadmiar wody odciekł. Ananasa- jeśli jest w plastrach dzielimy na mniejsze cząstki. Pieczarki oraz ogórki kroimy w kostkę. Również pozostawiamy na sicie by odciekły. Wszystkie przygotowane składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez oraz przyprawy do smaku. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym 146

suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody) * 2 cebule * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe * szklanka bulionu (może być z kostki) * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 5 ogórków konserwowych * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu(...)czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
Roladki śledziowe kolorowe na ostro 123

Święta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule i marchewkę drobno kroimy, solimy(...)olejem i doprawiamy do smaku.Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę. Doprawiamy pieprzem i papryczką chili w oleju. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tatar 209

też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;)Składniki:- 200 g mięsa wołowego- 1 cebula- 2 ogórki konserwowe- 1 żółtko- 1 łyżka oleju / oliwy- sól, pieprzA przygotowanie? Banalne - wystarczy do drobno zmielonego mięsa dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować w ładne kółko z dziurką(...)oblewając je wrzątkiem - to uchroni nas przed salmonellą. Gdy będzie już sparzone, oddzielamy żółtko od białka i to pierwsze umieszczamy w zagłębieniu mięsa. Pozostaje już tylko pokroić cebulę i ogórki w kostkę (jej wielkość zależy od Waszych indywidualnych upodobań), położyć je na talerzu wokół mięska i gotowe :) Całość posypać można jeszcze odrobiną pieprzu by ładnie wyglądało ;)Metod jedzenia jest

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka gyros z makaronem 115

20cm 300g dowolnego makaronu (użyłam muszli) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 piersi z kurczaka (ok 450g) ½ opakowania przyprawy kebab-gyros ½ puszki kukurydzy lub całe opakowanie malutkiej 5 małych ogórków konserwowych 4 cząstki papryki konserwowej 5 dużych pieczarek 1 czerwona cebula 200g sera żółtego   Sos: 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu 3 małe ząbki czosnku   Natka pietruszki(...)gyros minimum godzinę. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju. Do przesmażonego mięsa dodajemy pieczarki i posiekaną cebulę. Smażymy aż odparuje nadmiar wody. Kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, ogórki w talarki. Ser ścieramy na dużych oczkach. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos. W wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu (można wysmarować masłem, ale używałam starej

Kuchnia w czekoladzie
Makaronowa sałatka z kurczakiem 362

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 czerwone papryki, 20 dag makaronu (u mnie świderki), 2 duże cebule, 8 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy,  tłuszcz do smażenia; marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3  łyżki ziół prowansalskich(...)kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Schładzamy w lodówce

Pobite gary Barbary
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU 52414

lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik) Śledzie przepłukać

Smaczne Zdrowe
Zupa gulaszowa 163259

mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki. Składniki:  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude) 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ogórki konserwowe 0,8 litra bulionu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis pieprz czarny w młynku Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis szczypta tymianku Kamis sól olej  Przygotowanie(...)przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Faszerowane cukinie 94

cebula ·        2 ząbki czosnku ·        1 papryka czerwona ·        3 ogórki konserwowe ·        15 dag sera żółtego ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)szklimy na rozgrzanym oleju. 4.   Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą oraz przyprawą curry. 5.   Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, drobno kroimy i przekładamy do mięsa. 6.   Ogórki również drobno kroimy i łączymy z mięsem. 7.   Gdy farsz mięsno warzywny jest już dobry, łączymy z startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 8.   Następnie

Kulinarna Chwila
Meksykańska Lazania 109

przecieru pomidorowego ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta ·        4 ogórki konserwowe ·        1 puszka fasoli czerwonej ·        12 płatów Lasagne ·        2 łyżki masła(...)koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy. 4.                Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron

Kulinarna Chwila
Fitburger z frytkami z cukinii 136

jajko  1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypta ziół prowansalskich  sól, pieprz  Dodatki: kilka liści sałaty plasterki pomidora czerwona cebula kilka plasterków awokado kilka plasterków ogórka konserwowego  kilka plasterków papryki łyżeczka musztardy plasterek mozarelli light lub sera żółtego Frytki z cukinii: 1 duża cukinia 1 łyżka oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta soli Wykonanie(...)miski z mięsem, wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Z masy uformować dwa burgery i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Bułkę posmarować musztardą, położyć sałatę, plasterki ogórka, awokado, cebuli i papryki. Położyć hamburgera  na niego ułożyć plaster sera żółtego i pomidora. Całość można polać odrobiną ketchupu. Frytki z cukinii:  Cukinię dokładnie opłukać i pokroić

Healthy food explorer
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 118

Łyżki oleju rzepakowego  1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka:  50 g makaronu drobnego typu ryż  10 dag sera żółtego w kawałku  3 ogórki konserwowe duże lub 4 mniejsze  3 garście szpinaku świeżego liście  1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka kopru świeżego  Sos:  2 łyżki Majonezu tradycyjnego  3 łyżki ketchupu(...)lodówki na ok 15 minut.  3. Międzyczasie gotuję makaron według instrukcji . Odcedzam. Studzę.  4. Szpinak myję a następnie kroję w drobne paski .  5. Ser oraz ogórki kroję w drobną kostkę.  6. Koper oraz por siekam drobno.  7.Po upływie 15 minut smażę mięśo na rumaino . Studzę.  8. Wszytskie składniki sałatki wraz z mięsem przekładam

Gotowanie Patki
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 92

także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez – 5 łyżek * rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść * świeżo mielony pieprz ZALEWA: * woda(...)zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę. ZALEWA: Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki. SOS CURRY: Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy do przegryzienia. Smacznego

Ostra na Słodko
zapiekanka gyros z ryżem 152

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g ryżu 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 250 g sera żółtego ketchup 1 przyprawa gyros 2 łyżki oliwy dodatkowo: masło do natłuszczenia naczynia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli wykonanie: Ryż gotujemy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę gyros, mieszamy i podsmażamy. Paprykę(...)grubych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy warstwowo składniki: ryż, trochę ketchupu, 1/3 cz. sera, całą porcję kurczaka, ponownie trochę ketchupu, 1/3 cz. sera, paprykę wymieszaną z ogórkami, ketchup i pozostałą część sera. Całość zapiekamy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Opcjonalnie pod koniec zapiekania możemy dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę (inspiracja z przepisu Justyny

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 341

szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 4 gramy świeżych drożdży Farsz: 200 gram kabanosów pieczonych 1 czerwona papryka 10 malutkich ogórków konserwowych 1 mała puszka czerwonej fasoli 150 gram sera żółtego Ostra papryka Dodatkowo: Papier do pieczenia 1 jako Czarny sezam do posypania Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy niewielką ilość(...)olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę

Bajeczna Kuchnia
Ryba po japońsku. 112

Składniki: -700 g. filetu z dorsza -ogórki konserwowe -papryka konserwowa -2 cebule -duży koncentrat pomidorowy -8 łyżek ketchupu -2 szklanki wody -1 szklanka oleju -4 łyżki octu -1 łyżka cukry -sól -pieprz -1,5 szklanki mąki -2 jajka Sposób przygotowania: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, szklankę wody i 2 jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ryba: Filet(...)solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Zalewa: Szklankę wody, szklankę oleju, ocet, koncentrat, ketchup, cukier, sól i pieprz zagotować w garnku. Warzywa: Ogórki i paprykę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w cienkie plastry. W naczyniu układamy rybę, pokrojone ogórki, paprykę i cebulę. Całość zalewamy zalewą. Po wystudzeniu odstawić

Magia jedzenia.
RYBA W OCCIE 101

Ryba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 4 łyżki kethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem(...)naleśniki.  Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim rybę obtoczoną w cieście. W garnku zagotować wszystkie składniki podane wyżej na zalewę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ogórki , paprykę i cebulkę pokroić w kosteczkę. W naczyniu układać naprzemiennie usmażoną rybę i farsz, aż do wyczerpania składników. Wszystko zalać chłodną zalewą

Darcia w kuchni
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw 410

mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego  Folwark 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego Sposób przygotowania: Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę(...)cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros. Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty.  Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.  Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.  Podajemy. http://folwark.com.pl

Wanilia i Kardamon