ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:161/331)

Śledzie po kaszubsku 447

rodzinka.                                     Śledzie po kaszubsku Składniki : filety śledziowe - 600 g Sos: ogórki konserwowe 2 szt większe koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek cebula - 2 szt olej - 1/2 szkl woda - 1/2 szkl ziele angielskie - 4 ziarna liście laurowe - 3 sól i pieprz(...)moczymy je przez ok. 3-4 godzin, zmieniając wodę ze 3 razy. Następnie należy odsączyć i pokroić śledzie na kawałki.  Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu. Ogórki pokroić w kostkę.  Przełożyć składniki sosu do rondla, dodać przyprawy i gotować na bardzo wolnym ogniu, przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Wystudzony

Kuchnia Danusi
Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem 2422

świątecznym stole. Inspiracja: klik    Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez(...)kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć  na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając aby każdą warstwę po ułożeniu delikatnie

Maślane ciasteczko
SAŁATKA GYROS 146

smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić(...)odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki z bagietki 106

Składniki: 1 bagietka, 20 dag twarożku kanapkowego, 4 liście sałaty masłowej, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera, ¼ papryki czerwonej, 4 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, folia aluminiowa, wykałaczki. Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy(...)dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami

Pobite gary Barbary
Sałatka gyros 862

łyżeczki przyprawy do gyrosa ale-raj 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj 0,5 kapusty pekińskiej 1-2 łyżki majonezu (do kapusty) 0,5 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% 3-4 łyżki ketchupu pikantnego czerwona cebula szczypior sól, biały pieprz do smaku  olej(...)pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną.  W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza

Ala piecze i gotuje
Sałatka z zupek chińskich 309

Składniki: 2 opakowania zupek chińskich 2 szklanki wrzątku 2 piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona świeża 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Pierś kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut, do miękkości mięsa. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zupki chińskie kruszymy i przesypujemy do głębokiego naczynia, dodajemy(...)oleju) i zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Przykrywamy naczynie z makaronem i odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy makaron i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kosteczkę. Do miski przesypujemy odcedzoną kukurydzę, paprykę, ogórki, kurczaka i dodajemy makaron. Całość dokładnie mieszamy dodając majonez oraz sól i pieprz do smaku

Emcia Pichci
Sałatka muszelkowa 439

MUSZELKOWA Składniki podwójna pierś z kurczaka 150g drobnego makaronu muszelki 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 papryka czerwona 150 g sera żółtego 3 jajka 6-8 ogórków konserwowych 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i odstawić. 2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić(...)odrobinie oleju na złoty kolor. 3. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Cebulę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem doprawić solą i pieprzem do smaku. 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać sos i wymieszać. Artykuł Sałatka muszelkowa pochodzi z serwisu Alle

Alle Dobre!
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 60

kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy , czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem 🙂 Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka(...)suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone lub konserwowe ogórki sól morska Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy

Moja Delicja
Gyros w zupie 91

Sól ·        Cebula ·        2 papryki czerwone ·        4 ogórki konserwowe ·        ½ puszki kukurydzy ·        200 ml przecieru pomidorowego ·        2 łyżeczki mąki pszennej(...)usmażeniu łączymy z ziemiankami 4.   Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 5.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w kostkę ogórki 6.   Warzywa przekładamy do zupy i dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę 7.   Na koniec wlewamy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotujemy 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Imprezowa sałatka z pieczarkami i groszkiem 166

wykonałam sałatkę pieczarkową. No bo ile można jeść, doskonałą skąd inąd, sałatkę jarzynową:-) Składniki: 500 g pieczarek 3 jajka puszka groszku zielonego 1 średnia cebula sałatkowa 4 ogórki konserwowe - jeśli są malutkie można użyć więcej majonez sól, pieprz Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować. Ja miałam spore pieczarki więc pokroiłam najpierw na pół a potem(...)łyżeczki cukru i łyżkę octu jabłkowego. Po zagotowaniu wrzuciłam pieczarki i gotowałam ok 10-15 minut. Odcedzić, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać - pokroić w kostkę.  Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na ćwierplasterki, zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić i wystudzić. Tak potraktowana nie będzie wydzielała charakterystycznego zapaszku i będzie delikatniejsza

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka warstwowa - leśna polana. 276

duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa   Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą. Na dno układamy odsączone pieczarki(...)Delikatnie oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do gyrosa. Smażę na patelni do miękkości. Po wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka zamiast kwiatka 251

bardzo mi się spodobał. Składniki: 5 jajek 100 g żółtego sera jeden filet z kurczaka 300 g pieczarek (ja zastąpiłam je czerwoną papryką) jedna cebula 3-4 ogórki konserwowe pół puszki kukurydzy słoiczek oliwek kilkanaście chipsów majonez (ok. 2-3 łyżki) kilka łyżek śmietany lub jogurtu sól Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrałać, wyjąć dwa żółtka, resztę jajek(...)oleju i lekko posolić. 3. Mięso kurczaka ugotować dodając sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie lub inne ulubione przyprawy. Pokroić w kostkę. (Ja mięso usmażyłam bez przyrumieniania). 4. Ogórki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki a majonez wymieszać ze śmietaną i odrobiną soli. 5. Na talerzu ułożyć warstwami mięso kurczaka, smarując cienko majonezem, pieczarki, majonez

Mama z miasta
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 169

mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 strąki papryki czerwonej marynowanej, 1 pomarańcza, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę(...)foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obieram i także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 92

posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).   Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży) 1 łyżka papryki mielonej słodkiej(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk

R'n'G Kitchen
Ryba na słodko-kwaśno 342

Składniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę(...)Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy

Pobite gary Barbary