ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:153/331)

Dwa oryginalne pomysły na świątecznego śledzia 46

rosyjskiej, ale doskonale sprawdza się także jako bożonarodzeniowy przepis. Lista składników niezbędnych do jej przygotowania nie jest długa i zawiera: 5 filetów śledziowych 6 łyżek gęstego majonezu 3 ogórki konserwowe 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 cebulę 3 ugotowane czerwone buraki 3 jajka na twardo ser żółty pieprz Do realizacji tego przepisu, nie potrzebujesz soli, ponieważ za słony smak(...)filety śledziowe. Podobnie jak w poprzednim przepisie, należy je odmoczyć przez około godzinę, a następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Na drobną kostkę, trzeba również pokroić ziemniaki, cebulę i ogórki. Buraki zetrzyj natomiast na grubej tarce, podobnie jak jajka i ser. Śledź pod szubą, to typowa sałatka warstwowa. Na dnie naczynia, ułóż warstwę śledzi, dwie łyżki majonezu posypane pieprzem

Okiem Blondynki by McBlondi
Szaszłyki Karola 96

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        3 cebule ·        4 ogórki konserwowe ·        4 ziemniaki ·        2 opakowania małych papryczek ·        ½ łyżeczka majeranku ·        Sól(...)wyrabiamy mięso. 2.    Papryczki kroimy na 3 części i usuwamy nasiona. 3.    Każdą część papryczki nadziewamy mięsem. 4.    Cebulę obieramy, kroimy w krążki, ogórki kroimy w plasterki. 5.    Ziemniaki obieramy i również kroimy w grubsze plastry, solimy. 6.    Wszystkie składniki nadziewamy na przemian na wykałaczkę do szaszłyków

Kulinarna Chwila
Kebabowo Gyrosowe Kotlety 77

filet z kurczaka ·        3 papryki ( żółta, czerwona, zielona) ·        4 ogórki konserwowe ·        ½ puszka kukurydzy ·        3 łyżki ketchupu pikantnego ·        3 łyżki majonezu ·        20 dag sera(...)stron na rozgrzanym oleju. 4.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5.    Z papryk usuwamy nasiona i drobno kroimy. 6.    Ogórki kroimy   kostkę, dodajemy do papryki. 7.    Kukurydzę odlewamy z zalewy, przekładamy do warzyw. 8.    Następnie dodajemy ketchup oraz majonez i mieszamy. 9.    Gotowy farsz

Kulinarna Chwila
ZAPIEKANKA Z KASZĄ PĘCZAK I KURCZAKIEM 113

Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 1 szklanka kaszy pęczak 2 filety z kurczaka 15 dag sera żółtego tartego 4 ogórki konserwowe Pęczek pietruszki 3 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Przyprawa do kurczaka(...)Olej do smażenia kurczaka PRZYGOTOWANIE:  Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji.Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę,doprawiam, smażę na rumiano. Paprykę kroję w kostkę. Ogorki konserwowe również kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam kaszę,mięso, paprykę. Następnie dodajemy majonez , musztardę i ketchup. Doprawiam. Dodaję cebulkę prażoną i ser żółty. Mieszam. Przekładam

Gotowanie Patki
Rolmopsy. 222

półmisków użyłam jajek marynowanych, na które przepis znajdziecie  tutaj . Składniki na rolmopsy: 6 grubych, mięsistych matjasów (solonych filetów śledziowych) 3 średnie cebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego(...)wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę).       2 cebule obieramy, kroimy w krążki, trzecią cebulę kroimy w piórka lub półplasterki i odkładamy. Każdego dużego ogórka dzielimy na 3 części.       Przygotowujemy zalewę: ocet, wodę, cukier, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy przekładamy do rondelka, zagotowujemy, następnie dodajemy 2 cebule pokrojone w krążki, gotujemy

Rozpustne gotowanie
Sałatka GYROS 156

kapusta pekińska            1 duża pierś z kurczaka           1 puszka kukurydzy           ogórki konserwowe            1 duża cebula            majonez            przyprawa gyros Wykonanie  Pierś z kurczaka kroję(...)następnie dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem mieszam na patelni i smażę z 5 minut ,kiedy mięso jest już usmażone,odstawiam do wystygnięcia . Następnie kapustę pekińską szatkuję ,ogórki kroję w kostkę i dodaje kukurydzę ,kiedy mięso już wystygnie dodaję  do kapusty i wszystko razem mieszam ,kiedy składniki się połączą to dodaje majonez ,według uznania i jeszcze

Mój Smak
Sałatka "gyros" trochę inaczej 174

kokardki i kolorowych muszelek. Użyłam: 3 garści suchego makaronu ( kokardki, muszelki, świderki) ok. 40 dkg fileta z kurczaka pokrojone w drobną kostkę 2 cebule pokrojone w "piórka" 5 ogórków konserwowych mała cukinia 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego trochę ketchupu 1 łyżeczka przyprawy gyros pęczek natki pietruszki Makaron ugotować  "al dente(...)Mięso usmażyć na połowie oleju. Posolić do smaku.  Przyprawę gyros rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mięsa. Dusić aż do całkowitego odparowania, kilka minut. Ostudzić. Ogórki zetrzeć na wiórki. Cebulę zalać wrzątkiem i odcedzić. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki maszynką do jarzyn lub w szatkownicy. Smażyć na reszcie oleju aż zmięknie

Maślane ciasteczko
Wakacyjna sałatka 182

sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca obiadek sałatka . Składniki : 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli(...)smaku Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , odcedzamy i studzimy . Fasolkę , kukurydzę odlewamy z zalewy , na sitku i przepłukujemy pod bieżącą wodą , następnie pozostawiamy na godzinkę żeby porządnie odciekły . Ogórka, jajka i natkę pietruszki siekamy drobniutko . Tuńczyka również odcedzamy z zalewy , rozkruszamy i wkładamy do miski , gdzie dosypujemy pozostałe składniki ( fasolę,kukurydzę,ogórka,pietruszkę , ugotowany makaron ) . Dokładamy majonez , ketchup , wyciśnięty praską

Ogrodnik w podróży
Ciasto - Sałatka 4801

okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz  Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.  Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno(...)łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.  Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Krakersy są  słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Lubelski kociołek: Sałatka buraczana ze śledziami 218

zapraszam także do: Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny .  Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez(...)Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw.  Do warzyw dodać sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszać dobrze wszystkie składniki

Pasja Smaku
Kolorowa sałatka z makaronem 17461

dowolnym kształcie, może być zwykły lub kolorowy. składniki: 250 g makaronu u mnie kolorowe świdry Czaniecki Makaron 300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej 300 g czerwonej  papryki konserwowej puszka kukurydzy puszka ananasa majonez ok 4-5 łyżek pęczek szczypiorku Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki(...)Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam

Monia miesza i gotuje
Kanapki z wołowiną – uczta dla mięsożerców  38

wykonania kanapek Do wykonania jednej kanapki potrzebujemy następujących składników: 200 gram usmażonego mięsa na każdą kanapkę; jedną ulubioną bułkę; dwa liście sałaty; dwa plasterki czerwonej cebuli; kilka plasterków ogórka konserwowego lub koszonego (według upodobań); 2 plasterki żółtego sera topionego; kilka liści rukoli (według upodobań); 1 plasterek pomidora; ulubiony sos (możemy wykorzystać gotowe sosy lub zrobić własny) Sposób przygotowania kanapki(...)spód bułki położyć sałatę. Polać ulubionym sosem. Pasującym sosem będzie tutaj sos czosnkowy, paprykowy, ostry, pieprzowy, musztardowy lub majonezowy. Następnie kładziemy mięso, żółty ser oraz resztę warzyw (cebula, pomidor, ogórek, rukola). Na koniec przykrywamy górą bułki. Kanapka gotowa do podania i pożycia. Najlepiej smakuje, podana na ciepło. Kanapki z wołowiną dobrze komponują się z frytkami lub pieczonymi batatami, toteż możemy

Kuchennyviral.pl
Sałatka gyros 72

przygotowania: 45 minut Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros olej do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula  1/2 zielonego ogórka węża 4 ogórki konserwowe  1 czerwona papryka 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu  sok z 1/2 cytryny(...)kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i olejem. Odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zezłoci. W międzyczasie cebulę kroimy  w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę.  Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z  cytryny, przyprawiamy. Na dnie szklanej salaterki układamy przestudzone mięso wraz z sosem, który powstał podczas smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z makaronem chińskim, kukurydzą i papryką 52

moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny. Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy i przyprawę pięć smaków, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie selera, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę, pora w półplasterki, wszystko wrzucamy do miski. Makaron rozgniatamy i gotujemy wg opisu na opakowaniu. Indyka smażymy na złoty kolor. Do pokrojonych warzyw

Kardamonovy
Sałatka z skorzonerą 64

rękawiczkach. Można świeżą zastąpić taką ze słoika. Obie wersje sprawdzają się.              Składniki:       150 g skorzonery   2 ogórki konserwowe   1 cebula czosnkowa   1 mała cebula czerwona   1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych )   natka pietruszki   Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )   3 łyżki(...)Przygotowanie:         Obrałem skorzonerę, ugotowałem w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, wystudziłem, osuszyłem na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu, pokroiłem na 3 cm kawałki. Ogórki również pokroiłem w 3 cm paseczki, cebulki w pół plasterki, pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, polałem

R'n'G Kitchen
Schab po kowalsku - krok po kroku 592

Schab po kowalsku - krok po kroku SKŁADNIKI : (na 2 porcję) 2 plastry schabu 6 pieczarek 3-4 ogórki konserwowe 100 tartego sera gouda 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ketchup 1 jajko bułka tarta smalec lub olej do smażenia 2 łyżki masła  sól, pieprz   SPOSÓB WYKONANIA: Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą,  pieprzem. Zostawiamy doprawione kotlety na około(...)minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto.W międzyczasie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości. Odstawiamy. Kotlety rozkładamy na papierze do pieczenia. Łączymy majonez

Smaki Natalii
Sałatka z makaronem chińskim 68

moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny.  Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu(...)jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy i przyprawę pięć smaków, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie selera, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę, pora w półplasterki, wszystko wrzucamy do miski. Makaron rozgniatamy i gotujemy wg opisu na opakowaniu. Indyka smażymy na złoty kolor. Do pokrojonych warzyw

Kardamonovy
Fryderyki z niespodzianką 104

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Papryka czerwona ·        Mała cukinia ·        2 ogórki konserwowe ·        Cebula ·        Jajko ·        Mąka pszenna do panierki(...)drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wsypujemy bułkę tartą oraz szczyptę papryki, wyrabiamy. 3.   Z mięso robimy kotlety, rozpłaszczamy. 4.   Warzywa obieramy i drobno kroimy ( paprykę, ogórki i cukinie) 5.   Układamy na środku mięsa i zawijamy. 6.   Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 7.   W brytfannie gotujemy trochę wody i przekładamy

Kulinarna Chwila
Roladki Alabsterki 119

jajka ugotowane na twardo ·        1 papryka czerwona ·        Szczypiorek ·        2 ogórki konserwowe ·        Szczypta czosnku ·        2 łyżki majonezu ·        10 dag sera żółtego(...)ścieramy na tarce o dużych oczach. 3.   Do sera dodajemy posiekane jajka. 4.   Następnie drobno pokrojoną paprykę oraz posiekany szczypiorek. 5.   Na koniec dodajemy pokrojone ogórki, łączymy z majonezem i doprawiamy solą, czosnkiem oraz pieprzem. 6.   Farsz rozkładamy na każdym kawałku mięsa i zawijamy roladki. 7.     Panierujemy w mące, zanurzamy w roztrzepanym widelcem

Kulinarna Chwila
Gulasz z kiełbasą 166

potrawy można dodać nieco chili - wówczas danie będzie bardziej rozgrzewające. Składniki: 3 kiełbasy śląskie 500 g pieczarek 200 g (duży słoik) koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych  2-3 kawałki papryki konserwowej (lub świeżej) sól, pieprz, słodka papryka, cukier Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku aż ładnie(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Następnie wlać 500 ml wody i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski. Dorzucić do gulaszu wraz z kukurydzą. Gotować następne 10 minut na małym ogniu, aż smaki nieco się przegryzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem

My simple kitchen
Śledzie Dziadka Mariana 178

Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu zależna(...)kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski

Kuchnia od dwojga
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 135

wyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku(drobno posiekanego) 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sól pieprz sok z cytryny cukier A jak to zrobić: Buraczki ugotować do miękkości, obrać ze skórki(...)tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z jabłkiem i ogórkami. Dodać pokrojone w paseczki śledzie i drobno posiekaną cebulę. Wszystko razem wymieszać doprawiając majonezem, jogurtem i pieprzem. Na półmisku układać paskami buraczki i sałatkę ze śledziem. Posypać szczypiorkiem

Kuchnia w opałach
Sałatka śledziowa Małgosi 149

Matyjasy w oleju – 4 0 dag ogórki konserwowe – 3 szt papryka żółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki 1-2 cm. Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki(...)opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Weekendowe śniadanie w 15 minut. Pasta z wędzonej makreli na grzance 133

Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny, sól i pieprz, słonecznik, kiełki lub świeże zioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować(...)roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kuskusem 311

Składniki:  200g kuskusu,   4 ogórki konserwowe,   szczypiorek,   natka pietruszki,   14 małych pomidorków,  10 rzodkiewek,  sól,pieprz,   4 łyżki oliwy z oliwek,   sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu(...)kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki posiekać, małe pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do kuskusu, dodać sok z połowy cytryny, pieprz, sól, oliwę z oliwy i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 160

kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy na gorący tłuszcz i solimy. Dusimy, co pewien czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną cebulę, musztardę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka dodajemy rozmieszaną mąkę z wodą i mieszamy do zawrzenia. Na koniec dodajemy pokrojone plasterki ogórka. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site

Smakowy Raj
Śledzie w pikantnej salsie 161

składniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, paprykę  umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grube paski, ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać

Mix smaku
Burgery z indyka z sosem barbecue 171

obiad. Składniki: 6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu 850 g mielonej piersi z indyka 5 łyżek startego parmezanu łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz 2 pomidory 2 ogórki konserwowe sałata sos barbecue Do mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i  usmażyć je na patelni grillowej(...)minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i również zgrillować przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można  go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków

wyzwania kuchenne