okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno(...)łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapraszam także do: Marty , Doroty , Gosi , Wiosenki , Angeliki , Małgosi i Karoliny . Składniki: 4 filety śledziowe w oleju 2 ziemniaki 2 buraki 1 cebula 1 jabłko 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz majonez Wykonanie: Buraki umyć, odciąć końcówki i szczelnie zawinąć je w folii aluminiowej skropionej oliwą. Piec w temperaturze 200 st.C przez(...)Obrać i odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sicie i przelać wrzątkiem, odsączyć i dodać do ziemniaków. Ogórki, ostudzone buraki i obrane jabłko pokroić drobno i dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszać dobrze wszystkie składniki
Pasja Smakudowolnym kształcie, może być zwykły lub kolorowy. składniki: 250 g makaronu u mnie kolorowe świdry Czaniecki Makaron 300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej 300 g czerwonej papryki konserwowej puszka kukurydzy puszka ananasa majonez ok 4-5 łyżek pęczek szczypiorku Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki(...)Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam
Monia miesza i gotujewykonania kanapek Do wykonania jednej kanapki potrzebujemy następujących składników: 200 gram usmażonego mięsa na każdą kanapkę; jedną ulubioną bułkę; dwa liście sałaty; dwa plasterki czerwonej cebuli; kilka plasterków ogórka konserwowego lub koszonego (według upodobań); 2 plasterki żółtego sera topionego; kilka liści rukoli (według upodobań); 1 plasterek pomidora; ulubiony sos (możemy wykorzystać gotowe sosy lub zrobić własny) Sposób przygotowania kanapki(...)spód bułki położyć sałatę. Polać ulubionym sosem. Pasującym sosem będzie tutaj sos czosnkowy, paprykowy, ostry, pieprzowy, musztardowy lub majonezowy. Następnie kładziemy mięso, żółty ser oraz resztę warzyw (cebula, pomidor, ogórek, rukola). Na koniec przykrywamy górą bułki. Kanapka gotowa do podania i pożycia. Najlepiej smakuje, podana na ciepło. Kanapki z wołowiną dobrze komponują się z frytkami lub pieczonymi batatami, toteż możemy
Kuchennyviral.plprzygotowania: 45 minut Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros olej do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka węża 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny(...)kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą i olejem. Odstawiamy na godzinę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso się zezłoci. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę. Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny, przyprawiamy. Na dnie szklanej salaterki układamy przestudzone mięso wraz z sosem, który powstał podczas smażenia
Kulinarne przygody Gatitymoje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny. Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy i przyprawę pięć smaków, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie selera, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę, pora w półplasterki, wszystko wrzucamy do miski. Makaron rozgniatamy i gotujemy wg opisu na opakowaniu. Indyka smażymy na złoty kolor. Do pokrojonych warzyw
Kardamonovyrękawiczkach. Można świeżą zastąpić taką ze słoika. Obie wersje sprawdzają się. Składniki: 150 g skorzonery 2 ogórki konserwowe 1 cebula czosnkowa 1 mała cebula czerwona 1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych ) natka pietruszki Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska ) 3 łyżki(...)Przygotowanie: Obrałem skorzonerę, ugotowałem w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, wystudziłem, osuszyłem na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu, pokroiłem na 3 cm kawałki. Ogórki również pokroiłem w 3 cm paseczki, cebulki w pół plasterki, pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, polałem
R'n'G KitchenSchab po kowalsku - krok po kroku SKŁADNIKI : (na 2 porcję) 2 plastry schabu 6 pieczarek 3-4 ogórki konserwowe 100 tartego sera gouda 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ketchup 1 jajko bułka tarta smalec lub olej do smażenia 2 łyżki masła sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Zostawiamy doprawione kotlety na około(...)minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto.W międzyczasie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości. Odstawiamy. Kotlety rozkładamy na papierze do pieczenia. Łączymy majonez
Smaki Nataliimoje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny. Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu(...)jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego sos sojowy i przyprawę pięć smaków, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie selera, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę, pora w półplasterki, wszystko wrzucamy do miski. Makaron rozgniatamy i gotujemy wg opisu na opakowaniu. Indyka smażymy na złoty kolor. Do pokrojonych warzyw
Kardamonovymięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Papryka czerwona · Mała cukinia · 2 ogórki konserwowe · Cebula · Jajko · Mąka pszenna do panierki(...)drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wsypujemy bułkę tartą oraz szczyptę papryki, wyrabiamy. 3. Z mięso robimy kotlety, rozpłaszczamy. 4. Warzywa obieramy i drobno kroimy ( paprykę, ogórki i cukinie) 5. Układamy na środku mięsa i zawijamy. 6. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. 7. W brytfannie gotujemy trochę wody i przekładamy
Kulinarna Chwilajajka ugotowane na twardo · 1 papryka czerwona · Szczypiorek · 2 ogórki konserwowe · Szczypta czosnku · 2 łyżki majonezu · 10 dag sera żółtego(...)ścieramy na tarce o dużych oczach. 3. Do sera dodajemy posiekane jajka. 4. Następnie drobno pokrojoną paprykę oraz posiekany szczypiorek. 5. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki, łączymy z majonezem i doprawiamy solą, czosnkiem oraz pieprzem. 6. Farsz rozkładamy na każdym kawałku mięsa i zawijamy roladki. 7. Panierujemy w mące, zanurzamy w roztrzepanym widelcem
Kulinarna Chwilapotrawy można dodać nieco chili - wówczas danie będzie bardziej rozgrzewające. Składniki: 3 kiełbasy śląskie 500 g pieczarek 200 g (duży słoik) koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 2-3 kawałki papryki konserwowej (lub świeżej) sól, pieprz, słodka papryka, cukier Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku aż ładnie(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Następnie wlać 500 ml wody i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski. Dorzucić do gulaszu wraz z kukurydzą. Gotować następne 10 minut na małym ogniu, aż smaki nieco się przegryzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem
My simple kitchenAutorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu zależna(...)kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski
Kuchnia od dwojgawyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku(drobno posiekanego) 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sól pieprz sok z cytryny cukier A jak to zrobić: Buraczki ugotować do miękkości, obrać ze skórki(...)tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z jabłkiem i ogórkami. Dodać pokrojone w paseczki śledzie i drobno posiekaną cebulę. Wszystko razem wymieszać doprawiając majonezem, jogurtem i pieprzem. Na półmisku układać paskami buraczki i sałatkę ze śledziem. Posypać szczypiorkiem
Kuchnia w opałach