ogórki konserwowe - 4957 przepisów (strona:153/331)

Gulasz z kiełbasą 183

potrawy można dodać nieco chili - wówczas danie będzie bardziej rozgrzewające. Składniki: 3 kiełbasy śląskie 500 g pieczarek 200 g (duży słoik) koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych  2-3 kawałki papryki konserwowej (lub świeżej) sól, pieprz, słodka papryka, cukier Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku aż ładnie(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Następnie wlać 500 ml wody i dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Ogórki pokroić w kostkę, paprykę w paski. Dorzucić do gulaszu wraz z kukurydzą. Gotować następne 10 minut na małym ogniu, aż smaki nieco się przegryzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem

My simple kitchen
Śledzie Dziadka Mariana 195

Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu zależna(...)kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski

Kuchnia od dwojga
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 150

wyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku(drobno posiekanego) 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu sól pieprz sok z cytryny cukier A jak to zrobić: Buraczki ugotować do miękkości, obrać ze skórki(...)tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z jabłkiem i ogórkami. Dodać pokrojone w paseczki śledzie i drobno posiekaną cebulę. Wszystko razem wymieszać doprawiając majonezem, jogurtem i pieprzem. Na półmisku układać paskami buraczki i sałatkę ze śledziem. Posypać szczypiorkiem

Kuchnia w opałach
Sałatka śledziowa Małgosi 169

Matyjasy w oleju – 4 0 dag ogórki konserwowe – 3 szt papryka żółta – 1 szt papryka czerwona – 1 szt cebula czerwona – 1 szt cytryna -1/2 szt Oliwa – 4 łyżeczki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki sól pieprz kolorowy Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kawałki 1-2 cm. Cebule obrać i pokroić w talarki, następnie przelać ją wrzątkiem i odsączyć. Papryki(...)opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Weekendowe śniadanie w 15 minut. Pasta z wędzonej makreli na grzance 151

Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny, sól i pieprz, słonecznik, kiełki lub świeże zioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować(...)roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kuskusem 365

Składniki:  200g kuskusu,   4 ogórki konserwowe,   szczypiorek,   natka pietruszki,   14 małych pomidorków,  10 rzodkiewek,  sól,pieprz,   4 łyżki oliwy z oliwek,   sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu(...)kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki posiekać, małe pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać do kuskusu, dodać sok z połowy cytryny, pieprz, sól, oliwę z oliwy i wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 181

kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki, wrzucamy na gorący tłuszcz i solimy. Dusimy, co pewien czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną cebulę, musztardę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka dodajemy rozmieszaną mąkę z wodą i mieszamy do zawrzenia. Na koniec dodajemy pokrojone plasterki ogórka. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site

Smakowy Raj
Śledzie w pikantnej salsie 178

składniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2 łyżki octu* 1 łyżka cukru* 1 łyżeczka miodu * 1 łyżeczka słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki wody Sposób wykonania Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, paprykę  umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grube paski, ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić cebulkę, dodać do niej paprykę, chwilę smażyć, dodać wodę, delikatnie poddusić, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać ocet, przyprawy, cukier, miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać

Mix smaku
Burgery z indyka z sosem barbecue 183

obiad. Składniki: 6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu 850 g mielonej piersi z indyka 5 łyżek startego parmezanu łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz 2 pomidory 2 ogórki konserwowe sałata sos barbecue Do mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków i  usmażyć je na patelni grillowej(...)minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i również zgrillować przez chwilę. Następnie ułożyć na każdej sałatę, 2 plastry pomidora, usmażonego burgera, sos barbecue i 2 plastry ogórka. Przykryć drugą połową bułki i podawać. Aby burger się nie rozpadł, można  go "spiąć" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków

wyzwania kuchenne
Burger z sosem z Big Mac’a! 250

smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety(...)sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: Ogórka kiszonego zblenduj. Dodaj do niego cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę. Posól i popieprz do smaku. Zblenduj. Wstaw do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Sałatka:  Liście sałaty porwij na drobniejsze

Fabryka pomysłów
Ziemniaczane placki z gulaszem 156

ziemniaków ·        1 szynka wieprzowa ·        2 papryki ( czerwona, żółta) ·        5 ogórków konserwowych ·        ½ puszki kukurydzy ·        Koncentrat pomidorowy ·        Węgierska zupa gulaszowa w paczuszce(...)oleju. 2.   Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, solimy i podlewamy wodą. 3.   10 minut przed końcem prużenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórka. 4.   Następnie dodajemy kukurydzę i rozrobioną w połowie szklanki wodzie zupę węgierką. 5.   Na koniec łączymy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy chili. 6.   Ziemniaki obieramy i ścieramy

Kulinarna Chwila
Czar Sałatkowy 164

Kukurydza ·        Sól ·        Pieprz ·        5 ogórków konserwowych ·        Papryka czerwona ·        Majonez Sposób przygotowania: 1.    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2.    Jajka gotujemy na twardo(...)dodajemy do makaronu. 6.    Kukurydzę odlewamy z zalewy, przekładamy do miski. 7.    Następnie jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 8.    Paprykę oraz ogórki kroimy drobno. 9.    Na sam koniec dodajemy majonez

Kulinarna Chwila
Sałatka z rybą wędzoną. Zdrowa, pożywna, idealna do zabrania w pudełku. PRZEPIS 159

Składniki: około 250 gramów morskiej ryby wędzonej (dorsz, halibut, morszczuk lub makrela), około 200 gramów ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki), pół główki sałaty lodowej, 3 ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek koperku, łyżeczka musztardy, około 3 łyżek majonezu (można też pół na pół z jogurtem naturalnym), łyżka octu, sól, pieprz. Zrób tak: rybę oczyszczoną ze skóry(...)porwij na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a następnie rozgnieć na desce za pomocą widelca (dzięki temu odda więcej smaku i lepiej połączy się z sałatką), pokrój drobno także ogórki i sałatę. Koperek posiekaj. Wszystko przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i ocet. Dopraw solą (jeśli trzeba) i pieprzem, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza

Kulinarna Polska
Leczo z kiełbasą – proste, szybkie i smaczne! 1917

kiełbasą – Składniki: ok. 400g kiełbasy śląskiej (lub innej, ulubionej) 2 papryki żółte (ok. 500g) 2 duże papryki czerwone (ok. 560g) 3 średnie cebule (ok. 300g) 5 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g) olej rzepakowy do smażenia 2 puszki pomidorów (każda po g) 200ml przegotowanej wody sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne kilka listków świeżej bazylii (adsbygoogle(...)kiełbasą – Wykonanie: Kiełbasę pozbawić ewentualnej folii. Pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki wrzucić do blendera i zmiksować dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, doprawić ją solą oraz pieprzem i smażyć do czasu

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania