piri) -1/2 łyżeczki suszonych płatków chili -1/2 łyżeczki suszonego czosnku -1 łyżeczka suszonego oregano -1/2 łyżeczki cukru - łyżka oleju -sól, pieprz do podania -plasterki ogórków konserwowych -odrobina tartego sera żółtego Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni używając połowy mocy palnika. Mięso mielone przesmażyć do ścięcia. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i papryki. Do przygotowanego mięsa(...)dłużej będzie trwało duszenie, tym "sos będzie ostrzejszy. Bułki rozroić jak do hot-dogów - nie przecinając do końca. Wypełnić gorącym sosem z mięsem. Na wierzchu poukładać plasterki ogórków i lekko posypać serem. Podawać na gorąco. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 522,5 kcal Tłuszcz: 16,4g Białko: 35,6g Węglowodany: 57g Smacznego
Zielona KuchniaSałatkę możemy podać do mięsa z grilla, do obiadu lub na kolację. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebowali: około 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach około 250 g ogórków konserwowych 1 papryka czerwona około 300 g jabłek winnych (przed obraniem) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek natki pietruszki na sos: około 5 łyżek majonezu 1 ½ łyżeczki musztardy (użyłam lekko(...)wystudzone ziemniaki, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroje na mniejsze kawałki i dodaję do ziemniaków. Ogórki kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do sałatki. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Z ugotowanych na twardo jajek
Uwaga Babcia GotujeCebula · 20 dag pieczarek · 2 papryki ( żółta, czerwona) · 3 ogórki konserwowe · Koncentrat pomidorowy · 15 płatów makaronu lasagne · 12 plasterków sera żółtego(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Następnie dodajemy obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę ogórki. 7. Łączymy wszystkie warzywa z koncentratem pomidorowym i jak ktoś lubi wyrazisty smak, doprawiamy papryką. 8. Warzywa łączymy z mięsem. 9. Następnym zadaniem jest przygotowanie sosu beszamel
Kulinarna Chwiladodatkiem warzyw. Ja podałam z zapiekaną bagietką z masłem czosnkowy. Pycha. Składniki: 1 kg mięsa wołowego 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 ogórki konserwowe 250 g pieczarek 0,5 papryki czerwonej 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)zamrażarki, żeby się lekko zmroziło dzięki czemu łatwiej będzie nam je kroić. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Paprykę i ogórki pokroić w słupki. Rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone mięso, drobno pokrojony czosnek i podsmażać. Gdy całe mięso się podsmaży zalać bulionem dodać
Ala piecze i gotujeSałatka "Leśna Polana" Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy(...)twardo. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą (można użyć równej miski o takiej samej średnicy i wyłożyć najpierw folią aluminiową, następnie spożywczą). Siekamy pietruszkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez (ok. 8-10 łyżek) łączymy ze śmietaną. Układamy kolejno w tortownicy: pieczarki kapeluszami w dół posiekana pietruszka
Pelusiowa Kuchniaaksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką(...)odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia. Na koniec dorzucić ogórki pokrojone w paseczki
Walijskie PichcenieGotowi? Dacie się przekonać? Przed Państwem befsztyk tatarski. Potrzebujemy: 0,5 kg dobrej jakości mięsa wołowego (ilość na 3 osoby lub dwie głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy olejem(...)wlewamy ostrożnie żółtko. Jajka wymoczcie przez chwilę w gorącej wodzie z dodatkiem octu, zapobiegnie to ewentualnej salmonelli, która lubi mieszkać na skorupce. Do tego dajemy pokrojone bardzo drobno cebulę, ogórki i grzyby. Musztardę podajemy osobno – mięso zaczyna się marynować w musztardzie i zmienia się jego struktura i smak. Fajnie wyglądają ułożone talerze – mięso z dodatkami, dla każdego porcja. Widziałam
ladykitchensosie BBQ też się doskonale sprawdziły. Reklama dźwignią nie tylko handlu, ale i inspiracji jest. A może frytki do tego? Pamiętacie?! :D Dodatkowo do podania sałata, pomidor, ogórek konserwowy, sos BBQ, frytki. Do miski z mięsem mielonym wrzuciłam składniki z listy. Chilli i cebulę posiekałam na drobno, w kostkę. Jeśli chodzi o przyprawy to wsypywałam(...)ideału. Mniejsza o kształt, bo w żołądku i tak się wszystko wyrówna ;) Koślawe burgery wrzuciłam na grill i trzymałam ok. 5min. na każdą stronę. Serwowałam z krążkami pomidora i ogórka na liściu sałaty lodowej. W towarzystwie frytek. *** Jeszcze ciepłe, prosto z grilla wrzucam do akcji. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały
bastalenapodwójny filet z kurczaka · 2 papryki- żółta, czerwona · 4 ogórki konserwowe · Cebula · 4 łyżki sosu barbecue · Sól · 2 łyżki przyprawy do kurczaka(...)prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 4. Do mięsa dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki. 5. Usmażone mięso z warzywami wykładamy na ziemniaki i przykrywamy pozostałymi ziemniakami. 6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut
Kulinarna Chwiladuży słoik pieczarek marynowanych 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki pierś z kurczaka 2-3 ogórki konserwowe szczypiorek natka pietruszki kilka listków czosnku niedźwiedziego 300 ml słoik majonezu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i pieprzem ziołowym, można lekko oprószyć mąką i smażymy przez ok 10 min. studzimy i odkładamy(...)pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Następnie posypujemy tartym ziemniakiem i lekko solimy i posypujemy pieprzem, kładziemy cienką warstwę majonezu. Startą marchewkę znów zieleninkę , smażony kurczak, majonez, posiekany w drobną kostkę ogórek, znów marchewkę majonez i na koniec ziemniak, posypujemy przyprawami, ubijamy lekko sałatkę, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed wyjęciem sprawdzamy czy folia nam odejdzie od naczynia
Gotowanie jest łatweryżu basmati w torebkach ½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości) ½ małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 25 dag sera cheddar lub gouda 2 łyżki oliwy Przyprawa kebab gyros Pieprz do smaku Ketchup do posmarowania Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam(...)kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję 1/3 ilości startego sera, na to układam warstwę kapusty, następnie podsmażone mięso, znów smaruję cienko ketchupem i majonezem , posypuję serem, wykładam wymieszane ogórki
Wanilia i Kardamonnatki pietruszki 8 -10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki ketchupu 4-5 ogórków konserwowych łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego białego Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy solą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę kroimy w drobną(...)mąką. Dokładamy do warzyw . Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto (po dwie łyżki) formując placuszki. Smażymy na złoty kolor. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sosem. Placuszki podajemy na ciepło z sosem. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 25 szt. Czas przygotowania: 1,30h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryciepło? :D Składnik: - 4 bułki do hot dogów, - 4 parówki sojowe (użyłam wędzonych), - 2 duże listki sałaty lodowej, - 4 plastry zielonego ogórka (trochę krótszych od bułek), - 8 plastrów ogórka konserwowego lub kanapkowego (np. takich ) - pół dużej cebuli, - majonez sojowy, - keczup, - musztarda. Wykonanie: Zamiast bułek do hot dogów można użyć bagietki (pamiętajcie o sprawdzeniu składów), jeśli kupujecie bułki to do tych(...)wodzie (pamiętajcie, że w piekarniku będzie dłużej). Bułkę smarujemy w środku po obu stronach musztardą, układamy na niej połowę liścia sałaty (można też cały) po obu stronach układamy plastry ogórków, smarujemy je majonezem, kładziemy na środku podgrzaną parówkę, pomiędzy nią a ogórkami układamy plastry cebuli, na wierzchu polewamy parówkę keczupem. Zjadamy szybko dopóki jest ciepłe :) Smacznego
Co na wege obiad?SKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1 szklanka ciepłej wody,2 łyżeczki słodkiej papryki,3 kuleczki ziela angielskiego,2 liścia laurowe, sól,pieprz. Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy(...)musimy tego robić, ale takie zamarynowane lepiej smakuje :) Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu. odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy
Aga w kuchnimięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula · 1 papryka czerwona · 3 ogórki konserwowe · 200 g przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu · Sól(...)Cebule obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy papryka oraz solą. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz ogórki. Dziesięć minut smażymy, następnie dodajemy przecier oraz ketchup, dwie minuty gotujemy. 3. Gotowy farszem smarujemy całą powierzchnie każdego naleśnika, zwijamy w roladę i kroimy na 10 cm kawałki
Kulinarna Chwila