ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:50/434)

Oszukane bezpaprykowe, ogórkowe leczo 150

zapewne sprawdzi się najlepiej zimą kiedy to papryka jest dużo, dużo droższa niż teraz.  Składniki 1 kg ulubionej kiełbasy 1 kg cebuli 1 kg pieczarek 1 kg ogórków kiszonych (najlepiej swoich domowych) pieprz koncentrat pomidorowy wedle uznania tłuszcz do smażenia Sposób Cebulę kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy, dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki chwilę razem dusimy, dokładamy(...)pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę oraz ogórki kiszone. Jeśli ogórki których używamy są dość twarde, to kroimy je nieco drobniej. Całość przyprawiamy pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, dusimy pod przykryciem

Kuchenne aromaty
Śledzie po chłopsku 467

filetów śledziowych solonych a’la Matjas w oleju – ok. 460 g po odsączeniu z oleju 3 średnie ziemniaki – ok. 400 g 2 jajka 4 małe ogórki kiszone – ok. 140 g 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior – ok. 15g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)kostkę. Jajka ugotować na twardo – ok. 8 minut od zagotowania wody (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ). Jajka ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę dymkę umyć, pokroić w piórka, a jej szczypior posiekać. Koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (bądź zetrzeć na tarce

Kulinarne Przeboje
Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. 180

pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 1 kg pieczarek 4 średnie cebule – ok. 500g 3 małe czerwone papryki – ok. 500g 3 duże ogórki kiszone – ok. 230g 3 puszki pomidorów w kawałkach (każda puszka o masie netto 400g) 500 g ketchupu pikantnego; 2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)klopsików. Cebule obrać, pokroić w piórka. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w plasterki. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Przygotować dużą i głęboką patelnię (może być wok). Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około

Kulinarne Przeboje
Gulasz wieprzowy po myśliwsku 134

jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.     Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy, 3 jagody jałowca(...)ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się połączyły *** *** Jeżeli sos będzie

Blog z Apetytem
Sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie 161

Sałatkę ziemniaczana z makrelą , sałatkę ziemniaczana ze szprotkami , sałatkę ziemniaczana z łososiem . Dzisiaj ziemniaki, które idealnie wpasowują się w klasycznego śledzika w śmietanie, a smak zostaje podkręcony przez ogórki kiszone, korniszonki i szczypiorek. Proste składniki, mnóstwo smaku. PRZEPIS SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM W ŚMIETANIE Składniki sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula(...)szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków 3 ogórki kiszone 3 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz pół łyżeczki ulubionej mieszanki ziołowej Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem w śmietanie: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny

Dorota Smakuje
Sałatka ryżowa z kurczakiem 539

sałatkę ryżową: 200 g ryżu, u mnie ryż basmati z dzikim Sonko 2 gotowane nóżki z kurczaka 3 marchewki gotowane z rosołu 2 pietruszki gotowane z rosołu 3 ogórki kiszone 1 cebula 1/2 puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie sałatki ryżowej: Ryż gotujemy według powyższych wskazówek. Mierzymy objętość ryżu miarką, dolewamy do niego(...)podwójną objętość wody, dosalamy i gotujemy mieszając raz na jakiś czas, aż ryż wchłonie cały płyn. Tak ugotowany ryż odstawiamy do ostudzenia. Ogórki kiszone, marchewki, pietruszki i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do przestudzonego ryżu. Kurczaka obieramy od kości i siekamy niedbale. Jego również dodajemy do ryżu. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty przygotowanych składników. Jeżeli dobrze

MamaOskarka
Zupa ogórkowa 179

dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min., następnie z powierzchni(...)sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę warzyw, aż będą miękkie. Wówczas wyciągamy je, pozostawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną, równą kostkę Ogórki kiszone trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy je wraz z resztą warzyw wywaru i gotujemy przez ok 10 min na małym ogniu. Zupa jest już prawie gotowa. Wyłączamy. Gdy trochę

Ania i Marcin gotują
Tatar wołowy- befsztyk Tatarski 92

posiada jej dużo. Cebula Ogórek kiszony SPOSÓB: Idąc na skróty: Kupujemy mięso już mielone, albo mielimy sami dwa razy przez drobne oczka. Robiąc "modnie" siekamy drobno  nożem. Dodajemy żółtka, Maggi ,Oliwę, pieprz, sól Mieszamy porządnie by mięso tworzyło jedną całość. Sprawdzając smak dodajemy do smaku. Pamiętajmy o konsystencji. Kroimy cebulę w kostkę drobną, i ogórki kiszone. Jeśli ogórki

Viola cooks with passion
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 233

pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 1 mała papryka czerwona – ok. 130g 1 średnia papryka żółta – ok. 180g pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 2 ogórki kiszone – ok. 120g 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 czubate łyżki majonezu 3 duże łodygi szczypioru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka(...)mniejsze części. Kapustę pekińską poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki koktajlowe (lub papryczkowe) pokroić na ćwiartki. Paprykę (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone również pokroić w kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, jogurt, ketchup, czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka

Kulinarne Przeboje
GRILLOWANY DORSZ Z RYŻEM I BROKUŁAMI 147

odżywczych. SKŁADNIKI 4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej 1 brokuł 250g ryżu sypkiego ząbek czosnku pieprz,sól 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka oliwy z oliwek ogórki kiszone(opcjonalnie) WYKONANIE Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Filety z dorsza doprawić pieprzem i solą.Piekarnik ustawiamy na funkcję grilowania i rozgrzewamy do 190-200C.Grillujemy przez 25 min. Brokuła myjemy(...)miski,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Podajemy z grillowanym dorszem lub inną rybką np.łososiem skropionym sokiem z cytryny.Ja dodałam jeszcze ogórki kiszone żeby trochę zaostrzyć smak.Wszystkim bardzo smakowało. :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Gulasz z wołowiny 85

Niestety jeszcze nie dorobiłam się brytfanny, więc posiłkowałam się garnkiem i patelnią ;-) Składniki Wołowina 0,5kg Kiełbasa jarmarczna 0,5kg Cebula 2 cebule Marchew 4 średnie marchewki Ogórek kiszony 5 większych Słodka papryka w proszku pół opa The post Gulasz z wołowiny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 210

gdzie wykorzystujemy gotowane pieczarki, jednak ja wolę wersję z marynowanymi pieczarkami. Nie trzeba ich gotować, do tego pieczarki marynowane są dużo bardziej wyraziste w smaku. Ogórki konserwowe można zamienić na ogórki kiszone bądź wmieszać oba rodzaje w dowolnych proporcjach. Wypróbuj też inne sałatki , które możesz znaleźć na stronie. Sałatka z marynowanymi pieczarkami jest idealna na imprezę na święta(...)jest bardzo prosta w wykonaniu i ma niewiele składników. Do jej przygotowania potrzebujemy pieczarki marynowane, jajka, kukurydza, ogórki konserwowe, jabłko. Można zrobić ją również z pieczarek gotowanych, wtedy trzeba dodać większą ilość soli i pieprzu. Do jajek idealnie pasują ogórki kiszone bądź ogórki korniszony, możesz użyć jednych bądź drugich, albo wymieszać w dowolnych proporcjach. Taka sałatka

To Musisz Wiedzieć
Wegańska zapiekanka rodzinna (bezglutenowa) #1 146

osób): 200 g ryżu parboiled (2 torebki) 1 cebula 250 g pieczarek 300 g tofu 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem 4 kiszone ogórki oliwa do smażenia 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki(...)odstawiamy na bok, gotujemy ryż tak jak zawsze. 3. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, następnie wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy wszystkie składniki (paprykę kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone kroimy też w kosteczkę). 4. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry, paprykę słodką. Nagrzewamy piekarnik

Kawa z mlekiem
Zrazy wołowe 151

również z ziemniakami czy innymi dodatkami wedle upodobań. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Jednak najlepszym mięsem jest oczywiście mięso wołowe. Składniki: 8 plastrów wołowiny 2 ogórki kiszone Plaster boczku 3 cebule 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki oleju rzepakowego Wykałaczki Sposób przygotowania: Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, które doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wołowiny smarujemy musztardą. Następnie przy jednym boku układamy słupek boczku, kawałek kiszonego ogórka oraz ósemkę cebuli. Bardzo dokładnie zwijamy zrazy i spinamy wykałaczką na środku. Wszystkie zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przysmażone zrazy przekładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne