innego drobnego makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka (340g) bonduelle mieszanki meksykańskiej (skład taki: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%) 6 - 8 ogórków kiszonych (w zależności od kwasowości ogórków.) sól pieprz około 7 łyżek majonezu Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. 2. Paprykę(...)oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. 3. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w kostkę. 4. Mieszankę meksykańską i fasolkę odcedzamy z wody. 5. Wszystkie produkty przesypujemy do miski i mieszamy razem z makaronem. 6. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe
Mój pomysł natylko kończyliśmy zjadać jedną porcję, kisiłam już następną. O kiszonej papryce jeszcze będzie... A teraz o moim ostatnim odkryciu jakim są kiszone rzodkiewki. I choć mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków) jak i później już(...)dodamy łyżkę wody od ukiszonych ogórków lub ok. 5 bez dodatku wody od kiszenia. Gdy chcę by proces kiszenia przebiegał szybciej, przed zalaniem słoika słoną wodą, dodaję do niego ok.1-2 łyżek wody od innej kiszonki, np.od ogórków, od papryki, itp. Dopiero wówczas zalewam całość solanką. Na początku rzodkiewki zaczęły tracić kolor, wręcz się odbarwiły, woda była
Smaczne ZdrowePyszna, domowa zupa z ogórkami kiszonymi i ryżem. Szybka i wymaganie niewiele pracy. Składniki: 7-8 ogórków kiszonych kawałek selera pietruszka 2 marchewki kawałek pora 100 g ryżu liść laurowy, ziele angielskiego 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do garnka(...)laurowymi. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy por (w całości) i dosypujemy ryż. Zupę gotujemy ok 20 minut na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki starte na tarce o grubych oczkach wraz z wodą z ogórków. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut i dodajemy śmietanę zaprawioną wcześniej odrobiną zupy. Zupę mieszamy
e-PrzepisyKulinarnesporządzenia intensywnie zielonej zupy krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty - czyli bardzo aromatyczny i orzeźwiający bukiet smakowy. Do dzieła, kochani: Składniki: ok. 1l wywaru warzywnego ( przed rozdrabnianiem można trochę odlać żeby krem nie okazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe(...)przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody. Wywar warzywny podgrzewamy, dodajemy półmiękkie składniki z patelni i gotujemy na małym ogniu aż do ich całkowitej miękkości. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sokiem i skórką z limonki, cukrem trzcinowym oraz listkami mięty do wywaru - wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy, a kolejno zdejmujemy z ognia
Symfonia SmakówBardzo prosta i pyszna surówka z ogórka kiszonego z cebulką idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 dużych ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz ziołowy do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ogórki kroimy w plasterki bądź półplasterki, zależy od wielkości ogórków
Blog kulinarny S9.PLZawijane filety śledziowe z cebulką, ogórkiem kiszonym, marchewką, podane z dipem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 3 filetów śledziowych, średniej wielkości ogórek kiszony, kawałek cebuli, ok 6 cm kawałek ugotowanej marchewki, kolorowy pieprz 3 łyżki jogutu naturalnego, łyżeczka ostrego chrzanu (ze słoiczka), 2 łyżki posiekanego koperku. Przygotowanie : Jeśli filety są zbyt słone, należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Ogórka i marchewkę
Lena Gotujewyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ogórki kiszone, marchew, cebulka mała, śmietana, cukier. Przygotowanie : Ogórki kiszone i marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać trochę cebulki utartej na małych oczkach. Dodajemy trochę śmietany i cukru ( pudru
Pysznosci Babci Basizupę ogórkową. SKŁADNIKI: 2-3 skrzydełka lub 2 kostki rosołowe 2-3 marchwek 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 małego pora odrobina suszonego lubczyku ziemniaki ogórki kiszone + woda z nich mała śmietana 12 % ziarenka smaku sól, pieprz A jak to zrobić: Wszystkie warzywa obrać i umyć.Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Seler(...)przygotowanych warzyw ugotować wywar na skrzydełkach lub kostkach rosołowych doprawiając ziarenkami smaku, lubczykiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aby lekko zmiękły. Ogórki kiszone zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do gotującej się zupy wlewając jeszcze ok. 1 szklankę wody w której ogórki się kisiły. Całość gotować do momentu aż ziemniaki do końca
Kuchnia w opałachsmaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora 2 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz, majeranek, koperek, lubczyk kilka liści laurowch kilka kulek ziela angielskiego ok. 2 litry wody odrobina oliwy do smażenia Wykonanie: 1. Cebulę kroimy(...)ziemniaki, smażymy chwilę i dolewamy około 2 litrów wody. Dodajemy przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, lub trochę więcej, sypiemy pieprz. Następnie, gdy zupa jest
Kawa z mlekiemsmaczna, ogromnie polecam Zupa jest oczywiście bezglutenowa . * * * Składniki (proporcje dla 6 osób): 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki (korzenie) 1/3 korzenia selera kawałek pora 2 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 80 ml śmietanki 30% sól, pieprz, majeranek, koperek, lubczyk kilka liści laurowch kilka kulek ziela angielskiego ok. 2 litry wody odrobina oliwy do smażenia Wykonanie: 1. Cebulę kroimy(...)ziemniaki, smażymy chwilę i dolewamy około 2 litrów wody. Dodajemy przyprawy np. majeranek i lubczyk, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. 4. Gdy zupka się gotuje to ścieramy ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach. 5. Dodajemy ogórki do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, lub trochę więcej, sypiemy pieprz. Następnie, gdy zupa jest
Kawa z mlekiemCoś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1- 2 łyżki majonezu 1 -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu sól,pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę
Moje domowe kucharzenieZupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie
KuchniaWeDwoje.plPyszna surówka z ogórków kiszonych z cebulką i jabłkiem, idealna do wielu dań obiadowych. Prosta z podstawowych składników które często posiadamy w domu :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6-7 dużych ogórków kiszonych, u mnie 400 gram 1 duże jabłko 1 mała cebula 3 łyżki oleju trochę świeżej natki pietruszki pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ogórki i obrane
Blog kulinarny S9.PLDzisiaj zajadamy się zupą ogórkową wprost z tradycyjnego przepisu mojej mamy. Osobiście uwielbiam zupę ogórkową za jej kwaskowaty smak. SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe
Passions hobbies lifeOstatnio lubię w sałatkach zestawienie brokuła i ziemniaka – to już druga wersja takiej sałatki, tym razem z kukurydzą i ogórkiem kiszonym. Składniki (5 porcji): 6 średnich ziemniaków brokuł (450 g) 4 ogórki kiszone pół cebuli czerwonej puszka kukurydzy 220 g jogurty greckiego light sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Brokuła dzielimy na drobne różyczki
e-PrzepisyKulinarne