zupą, którą lubi większość osób. Wielu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem i wracamy do niej z dużym sentymentem. Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od ogórków kiszonych, których użyjemy. Najlepsze są te domowe lub te z beczki, które można kupić w sklepie na wagę. Zupa ogórkowa może być gotowana na wywarze drobiowym, jak i wieprzowym(...)godziny Składniki porcja rosołowa marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta ziaren pieprzu 3 ziemniaki łyżka masła 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść koperku sól do smaku Przepis 1 Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy utworzą się
Kuchnia Bazyliiśmietaną, zupełnie nieświadomie. Powiem Wam, że chyba nigdy nie udało mi się zrobić tak dobrej ogórkowej. I nie, to nie jest zasługa ilości śmietany :D, to domowe ogórki kiszone. W tym roku wyszły mi wyjątkowo dobre. Jeżeli więc nie macie swoich kiszonek, a możecie od kogoś wyżebrać, zróbcie to. Kupne ogórki nigdy nie będą smakowały tak jak trzeba(...)Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 3 ziemniaki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej wody, dodajemy do tego
KardamonovySkładniki: woda 3 litry, koper 3 baldachimki suszone, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 10 sztuk, ogórek kiszony 1/2 kg, woda 1/2 litra/z ogórków kiszonych, masło 1/4 kostki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, śmietana gęsta - ile potrzeba ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wodą, włożyć suszone baldachimki kopru, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu(...)włoszczyznę i gotować do miękkości ziemniaków ogórki kiszone w rozdrabniaczu zmiksować i wlać do zupy, wlać również ile potrzeba do smaku wody z ogórków, dodać masło, kucharka, gotować z 15 minut na średnim ogniu mąkę wymieszać z wodą i wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, wsypać pieprz mielony zupę podawać ze śmietaną lub jogurtem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięimię ... Przyjęło się że klasyka jest zawsze najlepszą jednak ja lubię bawić się smakiem i zaskakiwać. Dziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup. Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki : 300 g wieprzowiny(...)kością 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula biała kawałek selera natka pietruszki 5-6 ogórków kiszonych 150 ml wody z ogórków kiszonych sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie około 2 l wody 100-150 g ryżu szynka dojrzewająca serrano Przygotowanie : Wieprzowinę z kością przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla. Składniki: brukselka na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente. Wystudzoną brukselkę(...)ułożyć w słoikach, wraz z obranym czosnkiem i gałązkami kopru. Słoki uzupełnić wodą z kiszonych ogórków. Słoiki odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, po tym czasie brukselka będzie ukiszona. Kiszoną brukselkę można krótko pasteryzować, wtedy nadaje się do przechowywania na zimę. Smacznego
Codziennik Kuchennypoprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki. Dynia duszona z ogórkiem kiszonym Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 5 ogórków kiszonych Wykonanie: – Dynię pokroić w grubszą kostkę i poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone(...)półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem. Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy
To co kochammamy, nie jest konieczny) - 1 pełna łyżeczka soli gruboziarnistej na 1 litr wody (u mnie himalajska, ale może być również kłodawska do zapraw, niejodowana) -kilka łyżek wody od kiszonych ogórków, jako starter, by szybciej się kisiły (nie jest to konieczne) Buraki dokładnie umyć, cienko obrać a następnie pokroić w dość grube plastry. Układać w słoikach lub kamiennym garnku warstwami(...)chrzanu (gdy dodajemy). W gorącej wodzie rozmieszać gruboziarnistą sól, odstawić do lekkiego przestudzenia. By przyspieszyć proces kiszenia można do każdego pojemnika z burakami wlać 1-2 łyżeczki wody od kiszonych ogórków (wówczas zakwas ukisi się zdecydowanie szybciej), ale nie jest to konieczne. Ja zalewam moje buraki jeszcze ciepłą (nie gorącą wodą), przykrywam słoiki i odstawiam w dość ciepłe miejsce
Smaczne Zdroweobowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu(...)ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki, majonez wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki. Na wierzchu ukośnie ułożyć na przemian filety
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: ogórki kiszone 6 większe, woda 1 litr -woda z ogórków, włoszczyzna 1 pęczek, mięso gulaszowe z indyka 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3 litry, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 12% 1 kubek, natka pietruszki 4 łyżki ogórki kiszone zetrzeć(...)tarce grubsze oczka i wsypać do szybkowara, wlać wodę z ogórków kiszonych wsypać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, umyte mięso gulaszowe indyka drobniej pokrojone wsypać przyprawy, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar /poj. 9litrów, napełnia się do 3/4 pojemności/ , gdy para zacznie syczeć zmniejszyc ogień i gotować 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara, zdjąć pokrywkę, sam garnek szybkowar postawić na ogniu
W Mojej Kuchni Lubiębronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować na sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z rozgrzanym
Kulinarny karnet ChristopheraSposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości. 2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie już wystarczającym słonym dodatkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniniezwykle chrupiącej panierce z pestek słonecznika w towarzystwie pysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów(...)oliwą, posyp cayenne, kurkumą, tymiankiem i solą. Wymieszaj ziemniaki dokładnie, aby pokryły się równomiernie oliwą i przyprawami. Piecz je przez 25- 30 minut do zrumienienia i miękkości. TZATZIKI Z KISZONYCH OGÓRKÓW: Serek wymieszaj ze startymi na tarce o drobnych oczkach ogórkami (razem ze skórką, odciśniętymi z soku), startym czosnkiem, cukrem i pieprzem. SAŁATKA: Umyte i osuszone liście sałaty
Słodko-Słony Świat Ilonyplackami ziemniaczanymi i cukinią. Dodaje delikatności i kremowej konsystencji dania. Sos jogurtowy : lekki sos jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół, takich jak koperek albo mięta, nadaje daniu świeżości i aromatu. Kiszone ogórki: placki świetnie komponują się z kiszonymi ogórkami. Ich kwasowy smak dodaje świeżości i pikantności. Sos czosnkowy : sos czosnkowy to pyszny dodatek, który podkreśla smak placków i nadaje(...)Placki ziemniaczane z cukinią podaje się na gorąco, aby zachować chrupiącą konsystencję. Mogą być ułożone na talerzu i posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem dla dodatkowego smaku i aromatu. Śmietana, kiszone ogórki lub inne dodatki mogą być podane osobno w małych naczyniach obok, aby każdy mógł sobie dozować według własnych upodobań. Placki ziemniaczane z cukinią są doskonałe jako danie główne
Moja Książka Kucharskazdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj : "sok z kiszonych ogórków w spomaga trawienie i wspiera układ odpornościowy , w tym wzrost w witamin z grupy B ( nawet witamina B12) , omega- 3 kwasy tłuszczowe, enzymy trawienne, laktazy i kwas mlekowy(...)rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Wodę z ogórków lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto (moje wyrabiałam
6nieboKolejna odsłona pasty kanapkowej. Tym razem w roli głównej jakże pełne zdrowia ogórki kiszone! Składniki: kostka sera twarogowego chudego 250g ogórki kiszone 100g jajo na twardo 2szt cebula czerwona 1/4 sztuki ok 30g czosnek 1 ząbek 5g opcjonalnie: papryka czerwona 50g przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska(...)papryka ostra Wszystkie produkty z wyjątkiem ogórka wrzucam do miski i blenduję. Następnie dodaję połowę ilości ogórków i blenduję, doprawiam i kosztuję. Ostatnią czynność powtarzam do uzyskania odpowiedniego smaku. Każdy ma inny próg tolerancji smaku ogórka kiszonego, dlatego jest to bardzo ważne. Do gotowej pasty obowiązkowo dodajemy posiekany szczypiorek. Gotowe! Smacznego! KALORYCZNOŚĆ PORCJI 100g = 67kcal
IzaGotuje