solą i zalać ogórki. Zakręcić. Postawić tak przygotowane słoiczki w jasnym ciepłym miejscu i zostawić na 4-6 dni. Następnie wstawić do piwnicy, żeby spokojnie się kisiły. Przed wlaniem ogórków do zupy wyjąć chrzan, koper i czosnek, wyrzucić
Kuchnia Pokoleńjarzyny: marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Jednak jak to zawsze bywa z takimi klasycznymi przepisami, każda rodzina ma swój własny, najlepszy przepis U mnie w domu obowiązkowo dodajemy ogórki kiszone, groszek zielony i jabłko dla przełamania smaków. A co się dodaje u Was? Czekam na komentarze Z podanych składników wychodzi dużaaaa micha sałatki, więc jak przygotowujecie ją tylko(...)siebie lub dwóch osób zróbcie z połowy składników Sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa średniego selera 4 średnie ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 średnie jabłko 6 łyżek majonezu 2 łyżki musztardy stołowej pieprz sól Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości (wszystkie razem
PatiGotujeRosolnik czy rassolnik - od rosyjskiego „рассол” (rassoł), czyli solanka, woda spod ogórków kiszonych - to zupa ogórkowa z dodatkiem kwasu ogórkowego. Rosolnik znany jest w Rosji od XV wieku, może być gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub warzywnym. Przepis na zwyczajną zupę rybną – rosolnik, zaczerpnęłam z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku. Według(...)liście bobkowe” . 800 g ryby – głowy, kręgosłup, lub całe rybki, 1 – 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, pieprz czarny ziarnisty, 1 – 2 liście laurowe, 300 ml kwasu z ogórków kiszonych, 6 ogórków kiszonych, 1 łyżka mąki pszennej, 150 ml śmietany 18 %, natka pietruszki lub koperek, Obraną włoszczyznę, ryby, przyprawy włożyć do garnka, zalać zimna wodą (tylko tak, aby przykryć
królestwo garówlnianego, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania, u mnie: przecier pomidorowy z dodatkiem ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.) czosnek, cebula, papryka, pomidor, ogórek kiszony, odrobina swojskiej wędliny. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczę dokładnie pod gorącą wodą. Wrzucam do gotującej wody (w proporcji 2 szklanki wody na szklankę kaszy) i utrzymuję w stanie wrzenia przez(...)pomocy łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyłem całe ciasto. Blachę odstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po 15 minutach ciasto posypałem dodatkami (oprócz ogórka kiszonego i czosnku) i piekłem dalej przez około 25 minut (należy sprawdzać stan ciasta). Po upływie 15-20 minut sprawdziłem stopień wypieczenia i spód ciasta. Jeżeli ciasto i spód
Gar Zdrowiamięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego konserwowego (2 razy po 160g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu) 3 średnie ogórki kiszone (ok. 170g) 1 mała cebulka czerwona (ok. 60g) 4 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć(...)mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do ostudzenia. Seler konserwowy odcedzić z zalewy. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone i cebulę pokrojone w kosteczkę. W miseczce wymieszać ze sobą majonez z ketchupem. Przygotować większą miskę. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch
Kulinarne Przebojewyprawy na wschód Polski przywieźliśmy pomysł na regionalną potrawę – forszmak lubelski . Jest to danie jednogarnkowe, przygotowywane z mięsa wieprzowego, wędzonego boczku i kiełbasy, a charakteru temu gulaszowi nadają kiszone ogórki. Dla nas jest to najlepszy gulasz, jaki jedliśmy w przeciągu ostatnich kilku lat. Warto więc podróżować, poznawać nie tylko historię i podziwiać piękne widoki, ale także próbować regionalnych(...)dań. Składniki na forszmak lubelski 500 g łopatki wieprzowej 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 średnie czerwone papryki 3 kiszone ogórki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta chili 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 l wody sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle
niecodziennikparychcemy ich ugościć na kolację czymś więcej niż zwykłymi kanapkami :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z selerem konserwowym i szynką jest przepyszna! Lekko słodko-kwaśna dzięki ananasowi i ogórkom kiszonym. Dla nas jest idealna! W naszym domu uwielbiamy ją jeść, czy to na śniadanie, czy to na kolację. Często się pojawia także na naszych domowych imprezach, czy na świątecznym stole(...)syropie (5 plasterków) – ok. 180 g pół małej czerwonej cebuli – ok. 20 g 1 małe jabłko lub pół dużego jabłka – ok. 110 g 2 duże ogórki kiszone – ok. 170 g 3-4 gałązki świeżego koperku 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na szybką i prostą
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 500 g wołowiny zrazowo - pieczeniowej (u mnie z udźca); 1 średnia cebula; 1 duży ząbek czosnku; 500 g pieczarek; 1 duża, czerwona papryka; 4 średnie ogórki kiszone; 4 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól(...)kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Ogórki kiszone odcedzić z soku. Pokroić w drobną kostkę. Na mocno rozgrzany na patelni olej (olej powinien sięgać do wysokości około 1 cm patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść
Gospodyni Miejskasuszonych borowików 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 lyżeczki musztardy 2 kiszone ogórki 1 szklanka lub wody 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego papryka czerwona w proszku Wykonanie: grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka(...)pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tosty z rozpływającym się serem, dobrą szynką i kiszonym ogórkiem to prosta i smaczna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację(...)Dodatkami mogą być także pomidory, cukinia, cebula, pieczarki, papryka, ogórki wszelakie, warzywa, te świeże lub marynowane, rozmaite sosy, np. czosnkowy, tatarski lub pasta ajwar. Gorące tosty podaję ze świeżą rukolą i dobrym kakao. SKŁADNIKI: 12 kromek chleba tostowego 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów szynki 2 ogórki kiszone posiekane w talarki masło, ketchup i musztarda dijon PRZYGOTOWANIE: Kromki
Zasmakuj KuchniJeśli lubicie sałatki warzywne ta sałatka z pewnością także przypadnie Wam do gustu. Sałatka ziemniaczana z boczkiem i groszkiem Połączyłam w niej groszek konserwowy z pysznymi ogórkami kiszonymi, chrupiącym boczkiem, serem żółtym, ziemniakami i jajkiem. Całość przyprawiłam do smaku kwaśną śmietaną oraz musztardą. Pomysł na tę sałatkę ziemniaczaną z groszkiem zrodził się w mojej głowie kiedy zobaczyłam w szafce(...)obrać. Jajka ugotować na twardo (około 7 minut). Boczek pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię i wytopić smażąć na średnim ogniu. Boczek po wytopieniu powinien być dobrze chrupiący. Kiszone ogórki obrać ze skórki, odcisnąć wodę. Groszek odlać z wody, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski włożyć groszek, boczek, pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki
mecookspodawana jest w podłużnej bułce pszennej. Składa się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, podsmażonej cebuli i papryki. Ja do tego przepisu dodałem też pieczarki i ogórek kiszony. Uwaga. Kanapka nie potrzebuje dodatkowych sosów, dipów i innych wzmacniaczy smaku. Macie czuć bogaty smak wołowiny pod podniebieniem, a nie na przykład majonez. Zabieramy się do pracy, ale zanim(...)wołowiny – rostbef pół papryki średnia cebula dwie pieczarki 2 bagietki 200 g tartego sera mimolette sos worcestershire – zobacz tutaj o jaki sos chodzi dwa ogórki kiszone sól i pieprz Przepis – kanapka filadelfijska Zaczynamy od krojenia wołowiny na podłużne cienkie fragmenty, wręcz nawet na strzępy. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Pieczarki natomiast kroimy
Kuchennyviral.plsmakowała, postanowiłam więc taka zupę ugotować w domu. Nieskromnie przyznam, że moja zupa smakowała jeszcze lepiej niż ta którą jedliśmy. Może to zasługa bardzo dobrych, naszych własnych, kiszonych ogórków i smacznego soku, może dobrych mięs - nie wiem. W każdym razie, bardzo zachęcam do ugotowania takiej zupy. Wbrew nazwie, nie jest wcale zbyt słona :) Ponieważ pierwsza solianka jaką jadłam(...)zielona część) ziele angielskie liście laurowe do zupy właściwej spora cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka
Stare Garypieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża(...)puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy
Kuchnia MagdaLenypieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża(...)puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy
Kuchnia MagdaLeny