smakiem. Składniki: 2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach) 3/4 szklanki ry żu 1 marchewka 3 ziemniaki 1 pietruszka 4 ogórki kiszone siekany koperek 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz woda z kiszenia ogórków do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę(...)się wywaru dodajmy warzywa, ziele a n gielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. 3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy , aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na ta rce jarzynowej. 4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia o górków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy sieka ny koperek
Kuchnia domowa AniPrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj kisimy ogórki. Będzie aromatycznie, pysznie i kwaśno! Polecam! Ogórki kiszone Składniki: (podaję proporcję na 1 słoik) ogórki, ząbek czosnku, kwiatostan kopru, laska chrzanu, szczypta estragonu, szczypta kolendry, łyżka stołowa soli, woda. Wykonanie: Na dnie słoika układamy koper, czosnek(...)chrzan, wsypujemy estragon, kolendrę i układamy umyte ogórki. Wodę gotujemy z solą, zalewamy ogórki, słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem w celu pasteryzacji. A w szale kiszenia ogórków zachęcam również do wypróbowania sałatki z ogórków i kurkumy. Smacznego
paapilotkaaOgórki kiszone są bogate w bakterie fermentacji mlekowej głownie Lactobacillus i Streptococcus, a co więcej wspomagają prawidłową pracę jelit! Zupa ogórkowa to doskonały posiłek w okresie jesienno-zimowym, gdyż właśnie o tej porze roku(...)brakuje świeżych warzyw. Składniki: 100g piersi kurczaka 50g suchej kaszy kuskus 400g ogórków kiszonych 100ml wody z ogórków 10g suszonej włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe 1l wody Sposób przygotowania: Ogórki kiszone odsączyć z wody, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 1l wody, zagotować. Wrzucić suszoną
Truskawkowa Fiestachcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę . Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest sierpień, a ja siedzę w kuchni i przerabiam te góry ogórków. Robię je na różne sposoby, po kilka słoiczków(...)znudziły. Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryki, które pochłaniam(y) w tym czasie w dużych ilościach. Bogactwo witaminy C i co najważniejsze naturalny probiotyk. I jeszcze jeden plus tej kiszonki, jeśli lubicie wodę od ogórków kiszonych (my bardzo), to zdradzę Wam, że ta od papryki, jest od niej jeszcze smaczniejsza, jest wprost cudna w smaku. Ja dodaję do każdego słoika papryki po 1/2-1 małej papryczce(...)słoika- do pełna. Dokładnie zakręcam i odstawiam do kiszenia. Papryka w porównaniu z ogórkami kisi się trochę dłużej. Dla mnie najlepsza jest po 7 dniach. Gdy chcemy skrócić czas kiszenia wówczas możemy na dno słoika wlać ok.2 łyżeczek wody od kiszonych ogórków lub z poprzedniej partii papryki. Po ukiszeniu można słoiki przechowywać w lodówce, wówczas zatrzymamy naturalnie (niska
Smaczne Zdrowesałatkę przygotowuje u nas w domu maż, to on ją mnie nauczył. Idealna zimą z domowych kiszonych ogórków, albo teraz kiedy kisimy ogórki i chcemy wypróbować czy nam wyszły idealne jak zawsze. Sałatka jest szybka, pyszna, pełna witaminy C. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzasami nachodzi nas ochota na kwaśną potrawę, zupa ogórkowa jest najlepszym pomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół(...)pokrojoną włoszczyznę, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite Daniasklepach pojawia się młoda włoszczyzna rezygnuję z przygotowywania zupy ogórkowej na bazie mięsa. Przygotowując taką zupę musimy pamiętać, by ziemniaki były dobrze ugotowane nim dodamy do zupy ogórki kiszone. 8-10 średnich ogórków kiszonych 3 marchewki 1 duża pietruszka mały seler kawałek pora 5 ziemniaków pęczek koperku 1,5 łyżki soli Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy(...)zagotowania gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Upewniamy się, że ziemniaki są miękkie i dodajemy ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach. Całość gotujemy przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeży koperek. Gotowe
Dieta bez mlekazupą, którą lubi większość osób. Wielu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem i wracamy do niej z dużym sentymentem. Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od ogórków kiszonych, których użyjemy. Najlepsze są te domowe lub te z beczki, które można kupić w sklepie na wagę. Zupa ogórkowa może być gotowana na wywarze drobiowym, jak i wieprzowym(...)godziny Składniki porcja rosołowa marchewka pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta ziaren pieprzu 3 ziemniaki łyżka masła 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść koperku sól do smaku Przepis 1 Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy utworzą się
Kuchnia Bazyliiśmietaną, zupełnie nieświadomie. Powiem Wam, że chyba nigdy nie udało mi się zrobić tak dobrej ogórkowej. I nie, to nie jest zasługa ilości śmietany :D, to domowe ogórki kiszone. W tym roku wyszły mi wyjątkowo dobre. Jeżeli więc nie macie swoich kiszonek, a możecie od kogoś wyżebrać, zróbcie to. Kupne ogórki nigdy nie będą smakowały tak jak trzeba(...)Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 3 ziemniaki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej wody, dodajemy do tego
KardamonovySkładniki: woda 3 litry, koper 3 baldachimki suszone, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 10 sztuk, ogórek kiszony 1/2 kg, woda 1/2 litra/z ogórków kiszonych, masło 1/4 kostki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, śmietana gęsta - ile potrzeba ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wodą, włożyć suszone baldachimki kopru, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu(...)włoszczyznę i gotować do miękkości ziemniaków ogórki kiszone w rozdrabniaczu zmiksować i wlać do zupy, wlać również ile potrzeba do smaku wody z ogórków, dodać masło, kucharka, gotować z 15 minut na średnim ogniu mąkę wymieszać z wodą i wlać do zupy mieszając do zagęszczenia, wsypać pieprz mielony zupę podawać ze śmietaną lub jogurtem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięimię ... Przyjęło się że klasyka jest zawsze najlepszą jednak ja lubię bawić się smakiem i zaskakiwać. Dziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup. Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki : 300 g wieprzowiny(...)kością 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula biała kawałek selera natka pietruszki 5-6 ogórków kiszonych 150 ml wody z ogórków kiszonych sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie około 2 l wody 100-150 g ryżu szynka dojrzewająca serrano Przygotowanie : Wieprzowinę z kością przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobgotowana i zalana wodą z kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla. Składniki: brukselka na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente. Wystudzoną brukselkę(...)ułożyć w słoikach, wraz z obranym czosnkiem i gałązkami kopru. Słoki uzupełnić wodą z kiszonych ogórków. Słoiki odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, po tym czasie brukselka będzie ukiszona. Kiszoną brukselkę można krótko pasteryzować, wtedy nadaje się do przechowywania na zimę. Smacznego
Codziennik Kuchennypoprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki. Dynia duszona z ogórkiem kiszonym Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 5 ogórków kiszonych Wykonanie: – Dynię pokroić w grubszą kostkę i poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone(...)półplasterki ogórki kiszone, jeszcze chwilę poddusić razem. Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy
To co kochammamy, nie jest konieczny) - 1 pełna łyżeczka soli gruboziarnistej na 1 litr wody (u mnie himalajska, ale może być również kłodawska do zapraw, niejodowana) -kilka łyżek wody od kiszonych ogórków, jako starter, by szybciej się kisiły (nie jest to konieczne) Buraki dokładnie umyć, cienko obrać a następnie pokroić w dość grube plastry. Układać w słoikach lub kamiennym garnku warstwami(...)chrzanu (gdy dodajemy). W gorącej wodzie rozmieszać gruboziarnistą sól, odstawić do lekkiego przestudzenia. By przyspieszyć proces kiszenia można do każdego pojemnika z burakami wlać 1-2 łyżeczki wody od kiszonych ogórków (wówczas zakwas ukisi się zdecydowanie szybciej), ale nie jest to konieczne. Ja zalewam moje buraki jeszcze ciepłą (nie gorącą wodą), przykrywam słoiki i odstawiam w dość ciepłe miejsce
Smaczne Zdrowe