mundurkach w wodzie. Maja bardziej wyrazisty smak, a groszek ma oprócz tego niesamowity kolor. Składniki : 4 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 mały seler 5 średnich ogórków kiszonych 4 duże jajka 1 kwaśne jabłko 20 dag zielonego mrożonego groszku 1 mała cebula sól, pieprz i szczypta cukru do smaku 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego(...)selera obrałam i ugotowałam na parze razem z mrożonym groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw. Jabłko i ogórki obrałam i drobno pokroiłam. Z ogórków odcisnęłam trochę soku, żeby nie zmienił konsystencji majonezu. Przełożyłam do miski z warzywami. Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe i dodałam
Gosia gotujekomponował się w poniższym daniu. Składniki (2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 małej dyni piżmowej 1 ugotowany burak 1 duży ogórek kiszony 2 duże garście świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit ) 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit ) sól, pieprz(...)drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną wody i duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Do warzyw dodaj teraz szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość
Zdrowie na języku :PJest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie(...)Zbieramy powstającą pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem. 2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy. 3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę. 4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i kwaskiem cytrynowym. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: brokuł , czarnuszka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyselera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka rosołowa ja użyłam domową( przepis w mojej kolekcji ) • pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania 1. Na dużą patelnię wlać troszkę oleju włożyć mięso podsmażyć(...)pokroić w kostkę a marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na dużej tarce Włożyć wszystko do dużego garnka zalać wodą,dodać kostkę rosołową,gotować aż mięso zmięknie. 3. Ogórki pokroić w kostkę dodać do zupy wraz z makaronem Gotować jeszcze ok 15 minut dodać posiekaną natkę pietruszki
W królestwie smaków Beatymrożonego, bo ta papka, która wypada z puszki nie smakuje mi wcale. Poznajcie mój sposób na klasykę. Potrzebujemy: ½ selera korzeniowego 1 pietruszkę 4 marchewki 1 jabłko 5 ogórków kiszonych 3 jajka ugotowane na twardo szklankę zielonego groszku (mrożony, blanszowany w lekko słodzonej wodzie z solą) 2 ugotowane ziemniaki sałatkowe ½ szklanki kukurydzy ½ szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz(...)gotujmy, pilnując, żeby nie rozgotować. Gotowanie od wrzątku daje zupełnie inny smak warzyw, nie wygotowują się tak jak przy gotowaniu od zimnej wody. Warzywa studzimy i razem z jabłkiem, ogórkiem i jajkami kroimy w drobną kostkę. Jogurt rozrabiamy z majonezem. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem. Ja czasem dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Smacznego! Post Sałatka jarzynowa pojawił się
ladykitchenwersji. Tutaj zrobiona tak, aby nie tylko smakowała, ale też dobrze wyglądała. Zapisz przepis Drukuj Składniki 4 średnie ziemniaki (ok. 700g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych mały pęczek szczypiorku 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego ocet z białego wina sól pieprz Instrukcje Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy(...)ilością zimnej wody na ok. 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry. Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą
Kulinarna Pokusagram mielonej wołowiny (u mnie goleń, lubię tłusto) -4 bułki -80 gram sera roquefort -duża czerwona cebula -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżka syropu klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor -4 ząbki czosnku -4 plastry boczku -butelka czerwonego wina (do cebuli 50 ml, resztę wypij z okazji piątku) -kilka liści sałaty -sól -pieprz OBIERZ CEBULĘ , pokrój(...)wino, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku. Cebula powinna być gotowa po około 15 minutach. PRZEŁÓŻ MIĘSO DO DUŻEJ MISKI, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany ogórek, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. TERAZ CZAS NA PRACE RĘCZNE, musisz mięso bardzo dobrze wymasować, porzucaj nim trochę, potłucz, jak masz kłopoty w pracy/ domu możesz się wyżyć :) Uformuj
Kuchnia bezglutenowa LoliKurczak z warzywami filet z piersi kurczaka -1 podwójny słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g papryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą(...)kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić
Kuchnia Danusipominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól 3 ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję(...)kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka do królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu jak mięso i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję w talarki i też przesmażam dosłownie chwilę na patelni i dodaję do zupy. Na końcu
wesoła kuchniaśniadanie do pracy, można przygotować w słoiczku, zakręcić i delektować się smakiem podczas przerwy w pracy SKŁADNIKI 1 woreczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól(...)ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kebaba, smażymy na złoto, zostawiamy do wystudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórki, paprykę, cebulę oraz ser kroimy w kostkę – nie mieszamy razem składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę
słodki brateksłodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka mięso indyka kupiłam już pokrojone na strogonoffa, mięso(...)złocisto co jakiś czas mieszając, przełożyłam na talerz do tłuszczyku po mięsie wsypałam cebulę pokrojoną i zeszkliłam, wsypałam pieczarki i podsmażałam z 2 minuty na większym ogniu, wsypałam pokrojone ogórki z papryką, kostkę rosołową, podsmażałam z 2 minuty mieszając wsypałam mięso, wlałam wody, wymieszałam, pod przykryciem na średnim ogniu dusiłam do miękkości mięsa z 30 minut, na koniec posypać
W Mojej Kuchni Lubięskrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła śmietana 18% (dla młodszych dzieci polecam jogurt naturalny lub śmietanę 12%) sól, pieprz 1 ziarno ziela angielskiego 1 listek(...)zbieram szumowinę przed zagotowaniem. Dodaję przyprawy ( pieprz mielony, ziele, listek). Kiedy mięso robi się miękkie dodaję startą marchew, pietruszkę i pokrojonego w plastry pora. W osobnym garnuszku zagotowuję starte ogórki wraz z masłem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Należy podlać je odrobiną wody i oprószyć pieprzem. Długość gotowania zależy od tego czy w zupie wolimy twarde czy miękkie ogórki
Kuchnia po mojemuduże marchewki 2 pietruszki pół małego selera 3 jajka puszka groszku (jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. 2. Ugotuj(...)kostkę. 3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę. 4. Do dużej miski przełóż groszek, pokrojone warzywa i jajka, pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i cebulę. 5. Zmieszaj warzywa z dwiema łyżkami musztardy i majonezem (majonezu lub jogurtu tyle, aby nadać sałatce konsystencji widocznej na zdjęciach). 6. Dopraw sałatkę pieprzem
Przepisy Aleksandryzajadają. Ponadto jest dobra na po weekendowe dolegliwości Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać 2,5-3 l zimnej wody, lekko posolić. Włoszczyznę pokroić, marchewkę zetrzeć
dom-agi.plbardzo, a jej wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 5 jajek 1/2 cebuli 4 ogórki kiszone 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku 1 słoik (ok. 300 g) majonezu 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, nie obieraj. Włóż do dużego garnka, zalej wodą(...)włóż do dużej miski. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kosteczkę i dodaj do miski, do pokrojonych warzyw. Cebulę i jabłko obierz i pokroić w małą kostkę pokrój. Ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski razem z odsączonym groszkiem. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez dodaj do sałatki razem z musztardą. Wymieszaj. Przełóż do czystej miski
Oka w rosole czyli KaFka gotuje