polecam smalczyk....pachnący tak, że nie wierzę,aby ktoś mu się oparł ;-) Składniki: kawałek słoniny 1 szt.cebuli 1 szt.jabłka 3 ząbki czosnku majeranek sól pieprz chlebek do posmarowania ogórek do schrupania Kawałek słoniny pokroiłam w kostkę i smażyłam w garnku na małym ogniu, często mieszając. Gdy stopniowo słonina się wytapiała, pokroiłam cebulę w kostkę i wrzuciłam(...)sobą, przelałam smalec do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie, wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę. Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną cebulką. Polecam z własnoręcznie upieczonym chlebem CHLEB WIELOZIARNISTY I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nas należy się odrobina łakomstwa.Prawda? ;-) Smacznego
potrawyregionalneogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai di olio , 2 cucchiai di salsa di soia , sale , pepe fegati ATTUAZIONE(...)Dopo qualche minuto , aggiungere il fegato e mescolare friggere altri 5 minuti . Poi condite con salsa di soia , sale e piume . Servire con baguette o pane e salamoia sałatą.ogórkiem verde
w mojej kuchniłyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso(...)poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić
Oka w rosole czyli KaFka gotujewarto pić sok z kiszonych buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność, – chronią nas przed anemią, są świetnym źródłem(...)wygląd naszych włosów, paznokci i skóry. A więc do roboty, lećcie do sklepu po buraki i przygotujcie domowy sok z buraka ! The post Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś na obiad zrobiłam kanapkę z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem. Muszę Wam powiedzieć, że Subway, mimo że daje pyszne kanapki, przy tej się chowa
Anielska Kuchnia Anigarście ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże(...)Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić. Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik ten można pominąć. Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka. Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko
Ze smakiem bez glutenupieczarek, mała marchewka, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, ostra papryka, 6 łyżek bułki tartej + do panierowania. Składniki na sos: 4 większe ogórki kiszone, mała cebula, 2 łyżki masła, około 2/4-3/4 szklanki bulionu (najlepiej warzywny, może być z kostki), 2 łyżki mascarpone, odrobina mleka, łyżka mąki, pieprz. Dodatkowo: natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki(...)bułką tartą oraz jajkiem. Formuję nieduże pulpeciki, obtaczam w bułce. Smażę około 1,5 minuty z każdej strony (do zarumienienia), osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowuję sos: ogórki i cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle około 5-7 minut z dodatkiem pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kolejne 7 minut. Połowę ogórków, odrobinę sosu miksuję blenderem wraz
JejKuchniajesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę(...)dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarneliść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 2 łyżki ryżu 500 g ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie(...)rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenmoże. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie(...)ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy
mojewypiekiinietylkowcisnąć mu cokolwiek, ale zapewniam że wyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy(...)kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy
greenscarfSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól(...)przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano.Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz
Czerwona Porzeczkasami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować. Składniki: 400 ml majonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku konserwowego, 2 duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, suszona papryczka chili świeżo mielona. zielona pietruszka(...)pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno: Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę. Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna
Moniki Smakołykiwytrawnego wina 3 łyżki mąki olej ostra papryka mielona 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 2 ogórki kiszone (tak głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem nie dodam bo już z wina i pomidorów jest odpowiedni smak) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu ostrego sól, pieprz(...)zbrązowieje. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat i keczup. Gotujemy jeszcze 20 min. Podajemy z kluskami albo chlebem. Smacznego
Mama z miastajarzynowej będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 1 puszka 400 g kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami(...)gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek
Uwaga Babcia Gotuje