ogórki kiszone przepis - 4000 przepisów (strona:147/267)

Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 135

przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki(...)Musimy uzyskać dość cienkie kotleciki. Mięso najlepiej jest włożyć do woreczka i rozbijać przez folię. Każdego kotleta dość mocno solimy i pieprzymy oraz smarujemy łyżeczką musztardy (z jednej strony). Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie

Smak mojego domu
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 228

kremu pomidorowego.Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minutPorcje: 2   Składniki: 2 bakłażany,1 czerwona cebula,2 ogórki kiszone,2 małe kalarepki,150 g serka Almette z pomidorami,Łyżka czarnych oliwek,Łyżka kaparów,5 suszonych pomidorów z oleju,3 ząbki czosnku,Łyżeczka marynowanego pieprzu,Gałka muszkatołowa,Sól(...)oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami.Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami.Pesto pietruszkowe: pietruszkę

SzczyptaSmaQ
Całkowicie domowe hamburgery 188

tabasco 1 łyżka sosu chilli 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki prażonej cebulki zblendowanej olej świeżo mielony pieprz, sól Dodatkowo 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone kilka plasterków pomidora kilka plasterków sera cheddar   garść rukoli garść roszponki Sos z tego przepisu Składniki na sos łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki by smaki się(...)każdej strony. Jak już przerzucimy na druga stronę układamy na mięsie ser. Na bułeczkach kładziemy rukolę, roszponkę, układamy kawałek mięsa polewamy sosem układamy cebulę, pomidora i ogórka, przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy żeby na się nie rozleciało patyczkiem do szaszłyków

Piekielna Kuchnia Pati
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 164

sałatkę: v   1 woreczek kaszy jaglanej v   50 g chorizo v   ¼ papryki v   ¼ opakowania sera typu feta* v   garść pieczarek v   1 średni ogórek kiszony v   (garść czarnych oliwek) Na dressing: v   2 ząbki czosnku v   1 łyżka soku z cytryny v   1 i ½  łyżeczki musztardy Dijon lub innej(...)ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy

Bazując na smaku
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 193

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zblenduj kapustę, cebulę, jabłko, ogórek lub drobno pokrój. Dodaj żurawinę i sos. Dokładnie wymieszaj. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa ogórkowa 282

spróbować czegoś nowego :) A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;) Składniki: Duże udko ok 25dag żeberek wołowych 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 1/2 saszetki ryżu (można więcej) 5dużych kiszonych ogórków 4 ziarna ziela angielskiego 3 listki liścia laurowego pęczek lubczyku koperek (wg uznania) 1/2 pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie:  Udko i żeberka wkładamy

ChilliJemy
Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 124

źle. Ok, dość przynudzania, czas zaprezentować odkurzony przepis. 10 kajzerek 700 - 800 g łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki majeranku łyżka pieprzu ziołowego 4 kiszone ogórki sól i pieprz do smaku Mięso kroimy w kostkę, taką 2 x 2 cm, to tak orientacyjnie. Mniejsza może być,  ale większą odradzam. Na patelni rozgrzewamy olej

Dieta moja pasja
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 138

Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree(...)pół-krążki. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut.  4. Wywar przecedzamy, pozostałości wyrzucamy. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól

My Culinary Art
Placki ziemniaczane 103

cebule sól, pieprz sos z kiełbasy 2 kiełbasy Wasze ulubione, np. śląska, myśliwska, najlepsza jest kiełbasa lekko podsuszona, ale nie zupełnie sucha 0,5-1 puszka groszku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule 1 papryka czerwona sól, pieprz opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu opcjonalnie 1 mała puszka przecieru pomidorowego do wersji słodkiej 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany(...)plasterki. Paprykę pokroić w małe paski. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę. Podsmażać kilka minut aż puści soki. Dodać paprykę i smażyć mieszając, aż zacznie mięknąć. Ogórki pokroić w plasterki i dorzucić do sosu. Dodać groszek, doprawić sola i pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać odrobinę mąki. Placki ziemniaczane – takie proste

Pociąg Do Kuchni
Gulasz Wołowy alla strogonof 279

wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.W(...)odparuje i mieszaj co jakiś czas.Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut.Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele

Pasje Jolki
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 168

niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku(...)dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z tuńczykiem 180

inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sałatka z tuńczyka  Gotowa sałatka, smacznego Składniki :    160 g tuńczyka ( nie polecam tuńczyków rozdrobnionych) 5-6 ogórków kiszonych 170 g puszka kukurydzy 6 jajek 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie:          Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}    Z tuńczyka odlewamy sos i rozdrabniamy go widelcem w dowolnym naczyniu. Między czasie gotujemy jajka na twardo. Ogórki ścieramy na tarce na grubym oczku, następnie odciskamy je ręcznie. Do tuńczyka wrzucamy kukurydzę (odlewamy z niej zalewę) oraz ogórki. Jajka po przestudzeniu ścieramy na grubym oczku. Dodajemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Kalafior kiszony 132

prostu rewelacja! Zbierałam się do zrobienia takowego już od dłuższego czasu. Nasłuchałam się o kiszonych warzywach podczas wizyt u znajomego, podróżującego często służbowo na wschód. Tak więc chęci były , tylko zebrać się nie mogłam. Aż tu parę dni temu trafiłam na przepis na blogu Smacznej Pyzy. Kalafior i opis wyglądały tak zachęcająco, że już następnego dnia stały u mnie(...)każdego włożyć 1 część koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć różyczki kalafiora i krążki marchewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych  - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę wlewam do słoików. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Dokręcić kiedy widzimy

Stare Gary
Hamburgery z wieprzowiną barbecue 132

ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.  Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)minut.  3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki

Szefowa kuchni
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 165

puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek 200 g sera żółtego (u mnie Gouda) 200 ml majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy) sól pieprz Przygotowanie: Ryż opłukać na sitku wodą, zalać zimną wodą(...)ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części. Ogórki obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeść od razu lub po schłodzeniu

Kuchcik gotuje