wyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa wybór jest ogromy i można poszaleć. Zimą wykorzystujemy głównie przetwory i kiszonki, ale czasem warto odbiec od tej reguły. Mam dla Was prostą i pyszną surówkę z aromatycznym, lekko czosnkowym sosem. Poznaj recepturę
Pichceniomaniaoraz dorzucamy fasolkę. Przykrywamy i dusimy około 10 minut na małym ogniu Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Część wchłoną kotlety i fasolka, wiec uważajcie, aby nie przypalić. Pyszne z ogórkiem kiszonym! Smacznego! Pamiętajcie, aby się nie objadać się za mocno na raz. A jak już Wam się jednak przytrafi i wzdęcia nie dadzą wam żyć to jedna kapsułka Espumisan
Latosiowydomnajmniej nadaje się do produktów mięsnych, czy też do jajek, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, które alkalizują kwasy żołądkowe i utrudniają trawienie białek... i tu z pomocą przychodzi ogórek kiszony lub chrzan... Chrzan To już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków
Dieta Rozdzielna i Zdrowieużyć cebuli. SKŁADNIKI: 4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki (ew.) 5 jajek ugotowanych na twardo, drobno posiekanych 1/2 białej części pora, pokrojona w cienkie półplasterki 4 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę (obrać, jeżeli mają twardą skórkę) 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę 1 mała puszka zielonego groszku, osączonego z zalewy 1 mała puszka kukurydzy, osączona z zalewy
Moja Książka Kucharskamajonezu oraz chrzanu. Sałatkę polecam rozłożyć do szklanek zamiast podać w dużej misce- wymieszane składniki nie za bardzo się prezentują, a podana w szklankach czy pucharkach nabiera elegancji 😉 Sałatka: * ogórek kiszony- 2 większe szt. * ser żółty np. gouda w kostce- 100 g * fasola czerwona/groszek- mała puszka * rzodkiewka- 6 szt. * jajka- 3 szt. * sałata lodowa- 1/2 główki * szczypior- pęczek Sos chrzanowy
Kraina Miodem Płynącawędlinami. Jeszcze raz dzięki :) Jedna z nich, baleron, posłużył mi do przygotowania tej sałatki. Składniki: 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę baleronu 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 1/2 szklanki pokrojonego białego pora 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 szklanka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sol i pieprz do smaku Dodatkowo
Gosia gotujeDomowe hot-dogi Nic prostszego! Wybierz tylko odpowiednie składniki i mnóstwo warzyw! Składniki: - 1 bagietka orkiszowa - 2 parówki cielęce (ponad 93% mięsa) - 2 kiszone ogórki - 1 pomidor - 1 cebulka dymka - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżeczki domowego ketchupu Domowy ketchup: - 4 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka octu jabłkowego - sól i pieprz ziołowy do smaku - szczypta
MintTasteprzegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :) Zakwas na żurek – poniżej na zdjęciu zakwas w dniu 3-cim – po wymieszaniu
Kulinarne Przebojeprzygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyWielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje
Bon appetit mon amieprzestygnięcia. Kiedy smalec zgęstnieje i zacznie się już robić biały, przełóż smalec z patelni do słoiczków lub misek. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem. SMACZNEGO! Artykuł Smalec tradycyjny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plchętnie siadamy, zazwyczaj robię jej więcej, jemy na śniadanie i kolację. Fajnie smakuje na kanapce. Sałatkę przygotowuję na kilka sposobów, także z ryżem, marynowanymi warzywami, szczególnie konserwowymi lub kiszonymi ogórkami i marynowaną cebulką, oliwkami czy papryką, świeżymi pomidorami, cukinią lub ogórkiem. Z dodatkiem suszonych pomidorów, kiełków fasoli mung lub takich warzyw jak: fasolki szparagowej, fasoli, marchewki także polecam, robiłam
Zasmakuj KuchniMiałam ochotę na sałatkę, zajrzałam do lodówki i smak przyszedł sam Składniki: fasola czerwona ( bardzo lubię tą z firmy Jamar ) kukurydza ogórek kiszony szynka pokrojona w paseczki ser żółty pokrojony w paseczki ugotowany makaron warzywny -kolorowy sól pieprz natka pietruszki majonez lub jogurt naturalny Wszystkie składniki mieszam w takich proporcjach, jak dużo mamy ochotę zjeść sałatki Szybka- pyszna. Artykuł
MojaQchnia.plpłatków owsianych, zmielonych w młynku do kawy 1 główka czosnku 15 kulek ziela angielskiego i tyle samo ziaren pieprzu 3-4 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika , dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku , razem z łupinami ( mają najwięcej aromatu ) . Dokładamy ziele angielskie , pieprz
Ogrodnik w podróży