miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor mix-sałat 1 ząbek czosnku przyprawy w proszku: świeżo mielony pieprz papryka ostra papryka wędzona słodka sól do posmarowania bułki: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu Przygotowanie: Mięso
Alutka-Gotujeodzwierciedla się także w jego cenie (jest droższy od tego wędzonego na zimno). Składniki na 12 porcji (kulek) : 300g łososia wędzonego na gorąco 2 małe szalotki 2 małe ogórki kiszone Plastry wędzonego łososia wyłożyć na deskę (najlepiej plastikową lub szklaną, bo drewniana wciągnie łososiowy aromat) i posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Białe części szalotek pokroić w drobniutką kosteczkę(...)posiekanego łososia. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy uformować 12 niewielkich kuleczek, ułożyć na półmisku i w każdej kulce zrobić wgłębienie (jak w kluskach śląskich). Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną w miarę równą kosteczkę 2×2 milimetry. Do każdego wgłębienia wsypać trochę ogórkowych kosteczek. Na wierzchu można posypać posiekanym szczypiorem pozostałym
DietologPyszna, lekka pasta z tuńczyka i twarogu. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie co okidoo . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 100 g ogórków kiszonych, startych na małych oczkach 1 jajko ugotowane na twardo 100 g półtłustego twarogu 120 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu) pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu mały pęczek szczypiorku, posiekanego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: w misie blendera lub w rozdrabniaczu umieszczamy tuńczyk, jajko, twaróg, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ogórki i szczypiorek, mieszamy. Podajemy z chrupiącym chlebem. Smacznego! :) Rada - Pasta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy się "przegryzie". Należy przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce
My Culinary Artjest praktycznie sałatką wiosenną. Pyszna, zdrowa i lekka. Polecam. Sałatka warzywna z kurczakiem PODSTAWOWE SKŁADNIKI 1 mała kapusta pekińska 1 podwójny filet z kurczaka 2 pomidory 2 ogórki kiszone pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku DODATKI pieprz majonez ketchup przyprawa kebab- gyros przyprawa kucharek 10 dag margaryny Margarynę roztopić na patelni, dodać filet pokrojony w kostkę, przyprawić przyprawą gyros(...)Smażyć chwilę, aż mięso będzie miękkie. Fileta usmażonego przełożyć do miski, a pokrojoną kapustę pekińską dać na tą patelnię z tłuszczem i zamieszać, przełożyć do miski z mięsem, wkroić ogórki i pomidory w kostkę, delikatnie zamieszać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki oraz drobniutko pociąć szczypiorek. Wszystko razem połączyć, przyprawić pieprzem, majonezem oraz ketchupem
Gotuję Testujęmarchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora(...)drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte na grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem i posypać koperkiem. Smacznego! Mięso można rozdrobnić i dodać
kuchnia doskiwiejsku zrobiłam wczoraj i przepis jest gotowy Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2 ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek(...)Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka pokroiłam w plasterki. Cebulę przełożyłam na sitko i zalałam wrzątkiem. Po 5 minutach odcedziłam. Tak przygotowana cebula zostaje pozbawiona goryczki
Kuchnia u Krysiszklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 1 pomidor, 100g szynki. 50g prażonych orzechów nerkowca MAKAR , 50g sera żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam(...)rozpuszczone drożdże. Dodaję oliwę i sól. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Pomidora i ogórki kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną
Tradycyjna kuchnia Kasijabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :) Marchew, pietruszkę(...)ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Szykujemy dużą miskę. Marchew, pietruszkę, seler, jajka i ziemniaki kroimy w plasterki i przeciskamy przez metalowe sitko lub wszystko kroimy w kostkę. Pocięte
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 300 g mięsa wołowego 2 ogórki kiszone 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 2 żółtka sól, pieprz Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodajemy olej, wodę i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek. Mięso podzielić na dwie części, formując kulki, lekko(...)spłaszczyć robiąc dołeczek. W dołeczku mięsa wkładamy żółtko. Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wokół mięsa układamy posiekaną cebulę i ogórki. Całość popieprzy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę wsypujemy na sitko, przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie przepłukujemy wrzącą wodą. Opłukaną kaszę wsypujemy do rondla, zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy pod przykryciem około(...)minut, aż kasza będzie miękka. Odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę oraz obraną cebulę i ogórki. Do miski wsypujemy kaszę dodajemy pokrojoną paprykę,cebulę, ogórki, odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majonezem, dokładnie mieszamy, Sałatkę dekorujemy kilkoma ziarnkami kukurydzy i natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczeworozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g mozarelli 3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić (szpinak może być zarówno mrożony, jak i świeży), aż zmięknie, pod koniec dodać zmiażdżone(...)ząbki czosnku. W tym czasie rozkroić mięso tak, by tworzyło jeden wielki płat, rozbić je nieco i posypać przyprawami według uznania. Mozarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki, paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki farszu i wyłożyć je na mięso. Zawinąć i mocno obwiązać szpagatem, żeby się nie rozeszło. Są dwie opcje pieczenia, roladę można zawinąć
Przepysznik - BLW i nie tylkozawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam! Składnik: ( na 10 kotlecików) 2 woreczki (200 g) kaszy gryczanej 5 jajek 3 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa bułka tarta olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie(...)gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo. Do miski wsypujemy kaszę i dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku, wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Rozgrzewamy olej
Symfonia smakowakażdy z nas ma na nią swój jeden, jedyny sprawdzony sposób, a ze klasyka to co... klasyka nigdy nie jest nudna, tak jak ta zupa z domowych, kiszonych ogórków, jedna z naszych ulubionych. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy(...)mięso i smażymy chwilę. Po czym dorzucamy pokrojone pieczarki i starte na tarce ogórki. Smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku
Krokusowy DomSztuka) Masło extra – 10 g (2 x Łyżeczka) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Ser mozzarella – 30 g (2 x Porcja) Ogórki kiszone – 60 g (1 x Sztuka) Cebula dymka – 20 g (1 x Sztuka) Filet z piersi kurczaka (bez skóry) – 200 g (2 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Groszek(...)ugotuj i zrób z nich puree z dodatkiem masła i przypraw. 2. Piersi z kurczaka dobrze wypłucz, natnij na całej długości, tak by powstała kieszonka. 3. Mozzarellę, cebulę i ogórka pokrój w drobną kosteczkę, wymieszaj i włóż do „kieszonek”. Włóż do naczynia żaroodpornego, na dno nalej wody, przykryj i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Powiedz dietom nie