Kolejna propozycja na sałatkę do obiadu. Pojawiają się już ogórki gruntowe, cena jeszcze co prawda szału nie robi, ale na mizerię możemy sobie pozwolić. Składniki : * 5 ogórków gruntowych * mała cebula * mała śmietana 12 % * sól, pieprz Przygotowanie : Cebule pokroić w drobną kostkę, ogórki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Całość wymieszać, posolić. Odstawić na 20 minut. Odlać wodę, przyprawić pieprzem
Magiczne Życie Martyprzepis mojego "Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu. Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki", z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawiera przepis na ogórki miodowe . W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam. Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami. Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE(...)120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej ( i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak ) ok. 2 łyżeczek soli Ogórki umyć, obrać ( pominęłam ) i pokroić wzdłuż na ósemki ( pokroiłam w cienkie plastry ) i ułożyć pionowo ( siłą rzeczy plasterków się tak nie da ) w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć przyprawy
W kuchni Karmel-itkipyszną sałatkę na zimę. Do jej przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka jest bardzo aromatyczna - czosnkowa, w sam raz do obiadu jak i do kanapek. składniki: 3 kg obranych ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 główki czosnku 1 łyżka ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % Jamar 2 szklanki wody 2 łyżki soli(...)Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika
Monia miesza i gotujekonsumpcji - i to nie byle jakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani(...)oraz octem, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.Sałatka z ogórka:3-4 podłużne ogórki1 biała cebula2 marchewkikiełki z rzodkiewki/lucerny6 łyżek octu ryżowego3 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego lub 3 łyżki bulionu dashi1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamusólOgórki wraz
Food SquareŻółte ogórki z posmakiem curry... Składniki; 2,5 kg ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, Zalewa; 7 szklanek wody, 3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli
Anioły w kuchniPancakes with fresh cucumbers. Składniki. 1 ogórek (200 g) 80 g sera twarogowego 1 łyżka keczupu 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie. Ogórki obrać ,przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i zmiksować. Dodać rozdrobniony twarożek, keczup, posiekany koperek ,żółtko i przesiać
Kulinarny karnet ChristopheraJelly with cucumber and pineapple with pitaya. Składniki. 2 ogórki 1 ananas 1/2 pitaji 4 łyżeczki żelatyny sól, pieprz, tabasco aceto balsamico krem Wykonanie. Obrany ogórek pokroić i zmiksować. Doprawić tabasco, ma być wyczuwalnie pikantny, solą i pieprzem. Do rozpuszczonej w małej ilości żelatyny dodać 2-3 łyżki musu ,wymieszać i dodać do reszty musu. Ananas pokroić w małe
Kulinarny karnet ChristopheraWracamy do przetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy mają coś wspólnego z tą kuchnią, ale same ogórki są pyszne i żałuję że zrobiłam ich zaledwie z połowy podanej porcji. Następnym razem zrobię o wiele więcej. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzeszłym roku pierwszy raz robiłam ogórki z curry i był to pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce. W tym roku zrobiłam ich drugą wersje, którą znalazłam na blogu u Anki w garach . Ogórki są wyśmienite, słodko-pikantne i mimo, że przepis mówi o obraniu ich ja postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikOgórkowy sezon nam się właśnie kończy, a to wróży rychłą jesień. Już inaczej pachnie w koło, już ptaszki zbierają się w grupki, już mamy przerośnięte ogórki. No tak a ja po raz kolejny z tymi DUŻYMI ogórami, ale przepisów na "normalne"ogórki w sieci macie pod dostatkiem a na te ostatkowe, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić
FarmażonyPost Ciabatta z filetem kurczaka, pomidorem, ogórkiem i sałatą lodową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekilka słoiczków, które przydadzą się w chłodne, zimowe dni, zamiast biegać do sklepu po prostu sięgniemy, po coś pysznego, domowego o każdej porze dnia i nocy. Takie są właśnie ogórki musztardowe. Plusem dodatkowym zrobienia takich przetworów jest to ze kupny słoiczek takich ogórków to koszt dość spory a tu możemy mieć, więcej za wiele mniej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów. Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik