Carpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz(...)olejem .Doprawić solą i pieprzem. Polać ogórki i odstawić na 30 minut. Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio . Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem. PS. Moje ogórki nie są już małosolne, ale przekąska też była wspaniała
Kulinarny karnet ChristopheraJakie ogórki lubicie najbardziej, małosolne, kiszone, konserwowe?. Jak dla mnie najlepsze są właśnie małosolne. Najlepsze na 3 dzień są twarde i czuć w nich wszystkie przyprawy. potrzebujemy Ogórki gruntowe (najlepiej małe) Koper ogrodowy, ale może być również zwykł 1 chrzan 4 ząbki czosnku czosnek sól listki laurowe woda Ogórki myjemy, obcinamy końcówki. Na spodzie naczynia ułożyć trochę kopru, następnie(...)kładziemy ogórki, pomiędzy górkami, chrzan, liście laurowe, czosnek. Na wierzchu układamy koper zalewamy zimną wodą (na litr wody jedna łyżka soli) umyć w wodzie, poobcinać ogonki i resztki suchych kwiatów. Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody dodać 1 płaską łyżkę soli. Najlepsze na 3 dzień rrarossa@gmail.com
RAROSSASkładniki: 1,5 kg ogórków 6 szklanek wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru szklanka octu kilka ziaren gorczycy koper ziele angielskie pieprz liście laurowe Wykonanie: Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoikach, na wierzch każdego dać(...)gałązki kopru. Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. rrarossa@gmail.com
RAROSSADzisiaj chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu(...)ryżowego, 3 łyżki cukru i szczypta soli 6 płatów nori ( zazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy do garnka
Kolizje Smakówprawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje(...)rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu
prawdziwe jedzenieLubicie kolorowe sałatki, oraz słodkie i wytrawne połączenia? Podobno łączenie ogórka i pomidora, to nie jest dobry pomysł, bo to nie jest zdrowe połączenie. Ale ja je lubię w zestawie i nic mnie nie przekona by to zmienić. Do sałatki przygotowałam słodko- kwaśny dresing przygotowany z: 1 łyżeczki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki(...)musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość dokładnie wymieszałam. Ta sałatka to świetny dodatek do dań mięsnych, ale również solo smakuje doskonale. Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją na parapecie i czekają
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzetwarzania cd. Ogórki nadal na topie, tym razem wyproszona przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy , bo co jak co ale tu mogę być pewna ze będzie wszystko ok. Dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnikPojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń(...)chrzanu-gałązki kopru Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki.Zamykamy słój i czekamy ok. 1 dzień. Już wtedy gotowe będą do spożycia.W ten sam sposób przygotować możemy ogórki kiszone na zimę.Smacznego
Maminek kulinarnyCold soup with pickled cucumbers. Składniki. 3 szt. ogórek kiszony 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietana 18% 500 ml. jogurt naturalny pieprz czarny 1 pęczek koperek 2 łyżki soku z ogórków 2 jajka Wykonanie. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać sok z ogórków i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wymieszać, dodać śmietanę, jogurt i drobno
Kulinarny karnet Christopheradobrze wiecie, że poranki uwielbiam celebrować jak tylko mam czas, i przygotowywać nietuzinkowe smakołyki. Tym razem na talerzu lądują ukochane jajka (chyba w każdej postaci lubię ten produkt ;-) ), świeży ogórek, a dokładnie spaghetti z ogórka, z kremem sezamowym na bazie awokado i świeża figa! Pysznie!!! ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 2 jaja ekologiczne - 1 ogórek - figa KREM SEZAMOWY Z AWOKADO: - 1 awokado(...)łyżki ziaren sezamu - 1 łyżka serka śmietankowego - sok z cytryny - sól, pieprz w/w zmiksuj blenderem Ogórka za pomocą maszynki- skrobaczki tniemy na cieniutkie paseczki, doprawiamy solą, świeżą bazylią i olejem sezamowym. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na spaghetti ogórkowe. Podajemy
SMYKWKUCHNIRoladki drobiowe w innej odsłonie Roladki z ogórkiem i serem SKŁADNIKI: filety z piersi kurczaka- 1 szt podwójna ogórek zielony - 2 szt ser bałkański- 40 g sól i pieprz jajko -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórki obrać, pokroić(...)cieniutkie plasterki. Ser pokroić na kwadraty. Na każdym filecie ułożyć kilka talarków zielonego ogórka i sera. Filety zwinąć w roladki. Następnie jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Roladki panierować w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Roladki podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiSzybka przekąska , która nie wymaga szczególnego wkładu. SKŁADNIKI ogórki - 2 szt. jeden serek almette naturalny . sucha papryka 0,5 łyżeczki; świeży koper, posiekany 2 łyżeczki; chili w proszku 0,5 łyżeczki czosnek - posiekany 1 ząbek. WYKONANIE Przygotowujemy farsz mieszając wszystkie składniki i umieszczamy w lodówce na ok 50 min Ogórki pokroić w krążki, wysokość około(...)łyżeczką wyciąć niektóre części wnętrza ogórka. W ten sposób, aby uzyskać wolną przestrzeń do farszu. Każdy kawałek ogórka wypełniać masą . Na szczycie dekoracji można posypać papryką i chili. Gotowe! SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki : 4 duże ogórki najlepiej już gruntowe 2 cebule 3-4 niewielkie ziemniaki masło do smażenia 2 liście laurowe, ząbek czosnku kilka ziaren ziela angielskiego sól, świeżo utłuczony pieprz sok z cytryny, jogurt lub śmietana Przygotowanie: Obrane ogórki pokroić na desce w plastry, cebulę w kostkę- usmażyć krótko na maśle Do 1 i 1/2 litra wrzącej wody wrzucam(...)liście, ziele, czosnek, ziemniaki i marchewkę drobno pokrojone -gotuję prawie do miękkości Do tego dokładam przesmażone ogórki z cebulą i gotuję dość krótko, by ogórki nie straciły do końca jędrności- około 5 min Po ugotowaniu doprawiam solą, pieprzem świeżo utłuczonym w moździerzu oraz sokiem z cytryny. Na miseczce można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach
Proste PotrawyOgórki kiszone z rzodkiewką to dla mnie zupełna nowość. Nigdy wcześniej nie słyszałam o kiszeniu rzodkiewki. Przepis banalny. Można wykorzystać swój ulubiony przepis na kiszenie ogórków. Ja skorzystałam z tego, który podawałam tutaj . Ogórki układamy w litrowych słojach, a oprócz nich do każdego słoika wrzucamy 6-7 rzodkiewek. W czasie kiszenia rzodkiewki tracą kolor i wtedy nie wygląda to zachęcająco(...)Efekt końcowy mile zaskakuje. Zarówno smak, jak i wygląd rzodkiewek i ogórków bez zarzutu
Praktyczna pljakiś czas wita na moim stole. Ostatnio jakoś dawno jej nie gotowałam. A to brakowało mi składników, a to wymyślałam coś innego. Tym razem jednak w lodówce zostało kilka ogórków gruntowych dobrej jakości ze znanego źródła, a wszystkie potrzebne rzeczy były w lodówce, więc wystarczyło wziąć się za pichcenie i spożytkować, to co zalegało w jej zakamarkach. Składniki(...)porcje: 6 ogórków gruntowych 1 dymka lub nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 25g serka topionego 3 małe ziemniaki 1 czubata łyżka śmietany -18 % 0,75l bulionu Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, a ogórki ze skórką pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać
Fabryka pomysłówdlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki. Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy do środka. Do wywaru dodaję jeszcze ziemniaczki drobno pokrojone(...)dwie łyżki ryżu. To wszystko musi się ugotować Następnie na masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście do smaku dodajemy sól pieprz. Jeśli zupa jest mało winna dodaję, a robię to zawsze wywar z ogórków. Szklanka wywaru na pewno. To wszystko zależy od naszego smaku
W kuchennym oknie EwyKiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków(...)polski ziarenka gorczycy sól Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę
Kolizje SmakówOgórki kiszone to stały element w mojej spiżarni i nie wyobrażam obie by nie zrobić kilkunastu słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki : * 3 kg równych ogórków gruntowych * pół główki czosnku * 3 łyżki soli morskiej * 3 litry ciepłej przegotowanej wody * koszyczki kopru - tyle ile słoików * liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie : Do wyparzonych słoiczków włożyć(...)koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić
Magiczne Życie Martypiątek musiałam zostać z Wiki w domu. Wykorzystałam ten czas i przygotowałam sałatkę z ogórków na zimę. Roboty było sporo, ale w zimę miło będzie do obiadu wyciągnąć taki słoiczek :) Składniki: 4 kg ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchwi 1/2 szkl. cukru 1 szkl. octu pieprz, sól, czosnek - do smaku Ogórki(...)ilości octu, nie jest on mocno wyczuwalny w sałatce, więc jak ktoś woli jak zaprawa jest mocno octowa, to trzeba zwiększyć odpowiednio jego ilość. A Wy jakie sałatki z ogórków robicie w słoiki
Co w głowie piszczyMoje pierwsze kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć. Mój(...)dobrej kuchni. Do litrowego słoika wsypałam przyprawę, która zastępuje świeży zestaw do kiszenia (akurat nie miałam takiego zestawu pod ręką, a mama dała mi tę mieszankę). W słoju umieściłam ogórki, układałam je bardzo ciasno. W litrze wody rozpuściłam łyżkę soli i zalałam tym roztworem ogórki. Odstawiłam na kilka dni. Niczego nie gotowałam. Wyszły pyszne. Taki suchy, w proszku, zestaw
Mango Papajabardzo posmakował mi Tatar z łososia na styl japoński , że postanowiłam zrobić kolejny tatar, ale w innym wydaniu. Padło na tatar z łososia w ogórku, na który natknęłam się na stronie Kulinarni , wykonywała ten tatar Basia Ritz, nasz pierwszy Master Chef w Polsce. Zamiast cebulki dymki użyłam czerwonej. Ten tatar jest równie pyszny, a co najważniejsze mój(...)gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania 2 świeże ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w poprzek na 5 cm kawałki. Środek wydrążyłam, zostawiając odrobinę miąższu na jednym końcu, który tworzył dno. Filet z łososia
Blondynka Gotujenieco chłodniejszej nocy. Na upał najlepsze są chłodniki! A można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i podać prawie ze wszystkim. Dziś, inspirując się pewnym blogiem, zapraszam na chłodnik z ogórka i awokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO /własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku ;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe(...)łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę i wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco ksylitolu (lub zwykłego cukru
W kuchni Karmel-itkinaszą zupę krem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie chłodnika. (: Przechodzimy do puenty: zapraszamy Was do sporządzenia intensywnie zielonej zupy krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty - czyli bardzo aromatyczny i orzeźwiający bukiet smakowy. Do dzieła, kochani: Składniki: ok. 1l wywaru warzywnego ( przed rozdrabnianiem można trochę odlać żeby krem nie okazał(...)się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej
Symfonia Smakówogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :) Składniki: - ogórki - 1 l wody - 1 łyżka soli - czosnek - koper - chrzan - liście wiśni - ziarenka pieprzu - ziele angielskie - liście laurowe Przygotowanie: Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele(...)angielskie i 1 liść laurowy, następnie układamy ciasno ogórki. Przygotowane słoiki zalewamy przestudzoną zalewą i mocno zakręcamy
Zainspirowana w kuchniCzasem nudzi mi się taka zwykła mizeria. Oczywiście jest przepyszna i bardzo ją lubię ale każdy potrzebuje zmian. Postanowiłam zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję ogórka. Składniki: 3 ogórki gruntowe 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki jalapeno sól pieprz łyżka miodu sok z połowy limonki 1 łyżka sosu teryiaki łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek oregano Ogórki kroimy(...)Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojoną drobno jalapeno. Miód, sok z limonki, ocet winny, oliwę z oliwek, sos teryiaki, pieprz i sól oraz oregano mieszamy trzepaczką. Dressing dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Przed podaniem pozbywamy się nadmiaru dressingu. Gotowe
Mango PapajaProponuję radykalną zmianę tonacji zarówno kolorów jak i smaków. Wszędzie czerwono i słodko od truskawek , więc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie(...)już od poniedziałku mogliśmy się cieszyć ich niezwykłym i codziennie innym smakiem. Od tej pory każda kanapka koniecznie z pomidorkiem (najchętniej malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 litr wody, 1 łyżka soli, kilka gałązek świeżego koperku, 3 ząbki czosnku, 5 cm chrzanu, Ogórki myjemy i ciasno układamy w dużym słoju. Dodajemy koper, czosnek i obrany
Delicious TitbitsOgórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku 3 ząbki czosnku(...)cienkie plasterki papryczki 2 plasterki cebuli Przygotowanie: Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę. Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około
Ala piecze i gotuje