ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy, jadano chleb z wodą i olejem, zupę z mąki, zupę z wody w której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko
Ugotowane pozamiataneanatomicznej naszego organizmu,ale są pomocne, aby zrozumieć lepiej związek jaki istnieje pomiędzy jem-jestem-żyję.Kto ma te książki, wie o czym piszę.Jaglany detoks otwarł mi oczy na wiele spraw, na które miałam je zamknięte. Pan Marek Zaremba podaje przepisy jasno i przejrzyście . Zupa krem ,którą zrobiłam na dwa dni, zniknęła w jeden dzień, a to tylko dlatego
Z Kuchni Do Kuchnist.C przez 40 minut. • Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować. • Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków. • Igły – pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża
To co kochamczubki. • Wyszprycować na każdą truskawkę bitą śmietanę – głowę Mikołaja, przykryć czapką. • Zrobić ze śmietany pompon na czapce i guziki. • Z posypki czekoladowej zrobić oczy Mikołaja. Inspiracja zdjęciami z internetu
To co kochamPyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze
To co kochamsię złożyło, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam samodzielnie wieprzowych golonek, aż przyszła na to odpowiednia pora, kiedy to rzuciły mi się w oczy na sklepowej półce. Najpierw ugotowałam je z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości
To co kochamNiedawno w warzywniaku rzuciły mi się w oczy duże, młode ziemniaki i od razu wyobraziłam je sobie upieczone z boczkiem w towarzystwie ostrego sosu. Tak też powstało to danie, czyli ponacinane ziemniaki w przyprawach i pachnące wędzonym boczkiem. Takie lekkie dane obiadowe najlepiej smakuje o tej porze roku. Składniki: • 4 duże
To co kochamzapach tych słodkości powodował, że od razu robiłam się dwa razy bardziej głodna, niż byłam, śliniaki same zaczynały pracować, a żołądek od razu się uruchamiał. Do dziś jak zamknę oczy to pamiętam zapach tych pierników babci, i nikt nie potrafi ich zrobić tak jak ona. Często rankiem, przed wyjściem do szkoły, zaglądałam do tego ganku, podkradając kawałek piernika, ale też
SMYKWKUCHNInastępnie robimy górę mocno naciągając materiał. Naprawdę mocno, aż dłonie bolą. Zostają boki. Na zagięciach w rogach możemy materiał wyciąć lub ładnie założyć, by nie rzucał się w oczy, choć to i tak tył zagłówka i nie widać. I już po tapicerowaniu. (Nam została jeszcze tylna strona zagłówka, ale zakryjemy materiałem dopiero po zamocowaniu guzików, by pętelki od dratwy schować
dobra gospodyni dom wesołym czynipochłonęłam to pyszne i nad wyraz proste danie, które pachniało Sycylią. Czułam jak wracały mi siły, ale...ale nic z tego. Trzeba się wyspać! Choćby na chwilkę zamknąć oczy, by nie zasnąć w biały dzień, w środku sierpniowego zgiełku! Tego ranka kompletnie nie dane mi było się wyspać do syta, ale przynajmniej nie byłam głodna, do samego południa. Smacznego!Polecam
Z Kuchni Do Kuchnitakże cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów, antocyjanów i flawonoidów. Soki z borówki amerykańskiej: -polepszają wzrok -chronią oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółte -poprawiają pamięć -zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów -obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi -oczyszczają organizm z metali ciężkich i toksyn oraz szkodliwych produktów przemian y materii -zmniejszają ryzyko wystąpienia
Kuchnia MagdaLenyKojarzycie ciemne podłużne kromki chleba pakowane po ok. 400 g, które znaleźć można w każdym większym sklepie? Na pewno nie raz rzucił Wam się w oczy widniejący na opakowaniu duży napis "Pumpernikiel". Kto kupił i spróbowałam, ten wie, że jest to chleb ciężki, zbity i bardzo syty. Jedna sklepowa kromka to zazwyczaj trochę ponad 100 kcal. Mimo to Pumpernikiel jest
Nastoletnie Wypiekaniesię w tych małych okienkach ozdobne firanki. Ja pamiętam, że moja prababcia zawsze trzymała w nim landrynki dla mnie, a sam kredens był ogromny i biały, chociaż wiadomo, dziecięce oczy wszystko postrzegają jako większe. Szlak kulinarny Opolski Bifyj zrzesza liczne restauracje znajdujące się na całym terenie Opolszczyzny. Znajdziemy tutaj skarby kuchni regionalnej, tradycyjne dania i produkty. Aby zostać członkiem szlaku
Pora coś zjeśćpoprzedni tydzień przeleżałam w łóżku, pod kocem, z kosmicznym zapasem chusteczek. A dokładniej niedużym Mount Everestem chusteczek. Uwierzcie mi, nie ma gorszej choroby niż katar. Boli nos, głowa, łzawią oczy, nos jest na zmianę zapchany lub wybucha „z siłą wodospadu”. Nie można nic zrobić, każda sekunda wydaje się być ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenburaków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się nie oprą. Są pyszne, są sycące, są zdrowe! Danie zachwyca nie tylko podniebienia, ale również oczy! Są świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek, kolację albo imprezową przekąskę – idealne na każdą porę! Koniecznie spróbujcie – mam nadzieję , że #Ambition też będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: BUŁKI: * mąka
Ostra na Słodko