oczy ca - 500 przepisów (strona:23/34)

Podsumowanie 2013 i marzenia na kolejny rok! 81

Kupic sobie wszystko to co marzy mi się do fotografii ( obiektywy , softbox , lampy )  … i nauczyć się robić piękne zdjęcia , tak by cieszyć nie tylko swoje , ale i Wasze oczy ( pierwsza nauka już za 3 tygodnie , dzięki zaproszeniu od Blomedia i marki Olympus ).* Byc zdecydowanie bardziej cierpliwą ( nie , nie jestem w ogóle! ) i mniej się denerwować.* Zacząć znów uprawiać sport

Ostra na Słodko
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 291

połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA:* sos sojowy ciemny – 2 łyżki* miód – 4 łyżki* czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda

Ostra na Słodko
Puricom Stella – recenzja 112

się czy Puricom Stella to naprawdę takie cudo jak o nim mówią ;) TEST 1. Najpierw wzięłam się za zwykłą wodę.Umyłam szklaneczki i napełniłam zimną wodą po brzegi.Przetarłam oczy , bo jak wiecie u mnie ze wzrokiem dość kiepsko , ale to i tak nie zmieniło tego co ujrzałam. A co ujrzałam ?Zobaczcie! Gołym okiem widać różnice!Woda z użyciem filtra

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 290

ciasto serowo – czekoladowo – kokosowe.Połączenie tych 3 smaków tworzy fantastyczną całość , której nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko – 2 szt* cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna

Ostra na Słodko
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 201

najszybszych. Żadne kombinacje typu mleko kokosowe (jak przy podejściu nr 1) nie były konieczne! Wyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża

Wypisz Wymaluj
Halibut niebieski dzwonko 166

jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży na dnie. Jako maleńki wylęg płastugi są podobne do innych rybek – są symetryczne, pływają

Z Kuchni Do Kuchni
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 156

Maksymalnie 10 jak postanowimy zaszaleć i dodamy miód. Ten litr dzielimy na kubeczki po 200 ml każdy i sprzedajemy za 10zł. Hajs się zgadza i wszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy

ladykitchen
Dynie z Pomarańczy na Słodycze i Przekąski - Halloween 151

pomarańcza myjemy, a następnie odkrawamy góry owoców. Miąższ pomarańczy wydrążamy za pomocą gałkownicy do lodów, ewentualnie łyżki (jest to dość pracochłonna czynność).Następnie za pomocą niewielkiego, ostrego noża wydrążamy oczy, nos oraz usta każdego pomarańcza. Wnętrze owoców osuszamy ręcznikami papierowymi. Do gotowych "dynio-pomarańczy" wsypujemy przygotowane słodycze i przekąski.  Moje posty

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 393

maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę. Gdy lukier zastygnie za pomocą długopisu cukierniczego lub drewnianego patyczka malujemy rozpuszczaną w kąpieli wodnej czekoladą oczy i buzie duszków.Moje posty

Słodka Strona
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 215

metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Conchiglioni z parowaru 376

było. Aż kilka dni temu, byłem w pewnym hipermarkecie i jak to zwykle robię po wejściu, wziąłem nową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie

Parowar Faceta
Pszczeli tort z jagodami 209

zawartości kakao przynajmniej 70%)Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie

Food Square
Sałatka z grzybami 142

pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowaniasałatki w zalewie octowej.      Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby.Tam ujrzymy takie widoki:   Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.   Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul

Maminek kulinarny
O... Ostrygi 115

polubimy. I dużo się nie pomyliła! Bardzo chciałam spróbować tego owocu morza, jednak przerażała mnie konsystencja. W końcu zdecydowałam się położyć ostrygę na chlebek żytni z masłem. Zamknęłam oczy, wszystko urosło mi w buzi, a słona woda spowodowała, że nie mogłam tego przełknąć ;p Tak jak się spodziewałam: galaretowana konsystencja i ocean w buzi to nie moje smaki. Cieszyłam się

Kitchens Alphabet
Pomidorowa nie do końca klasycznie 151

zostało z poprzedniego dnia, lub zadowalam się na przykład tostem. Tym razem jednak miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy w gazecie Sól i pieprz, nr 4/2012, postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle. Jak na mój gust

Pożeraczka, czyli raz adobrze