oczy ca - 500 przepisów (strona:16/34)

11 popularnych przysłów włoskich 163

się w zęby. – A caval donato non si guarda in bocca. I Panu Bogu świeczkę, i diabłu ogarek. – Accendi una candela a Dio e una al diavolo. Oczy są zwierciadłem duszy. – Gli occhi sono lo specchio dell’anima. Potrzeba jest matką wynalazków. – La necessità è la madre delle invenzioni. Przeciwieństwa się przyciągają. – Gli opposti

Bon Ton Italia
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 204

robią się balony powietrza, pękają i różne inne rzeczy się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty

Jedzeniomania
Pomidorowa zupa literkowa. 196

albo.. zwyczajnie dziecku jedzenie, które mu się podaje nie najada jego oczu. Tak, dzieci jedzą oczkami! Postaraj się drogi rodzicu :)  Makaron w kształcie literek i cyferek cieszy oczy dzieci, a także edukuje. Być może to będzie pierwszy bodziec edukacyjny? W dodatku taki do zjedzenia. Zachęcam do zakupienia tego typu makaronów. Podpowiedź gdzie je kupić znajdziecie TUTAJ

MamaOskarka
Dorada pieczona w boczku 101

dorada, 1/2 pomarańczy, 2 plasterki cytryny, sól, garść rozmarynu, 6 plastrów boczku w cienkich plastrach, łyżka masła, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić

królestwo garów
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 88

dorada, 400 g ziemniaków, 15 - 20 pomidorków koktajlowych w oliwie , kilka gałązek tymianku, sól, suszone pomidory, z czosnkiem i bazylią, pół cytryny, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć

królestwo garów
Pstrąg z pieczarkami, z grilla 77

pstrągi patroszone, 300 g pieczarek, 50 ml brandy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko, masło, cytryna, sól, pieprz Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Gdy już są podsmażone dodać brandy

królestwo garów
Dorada pieczona z chrzanem 72

dorada, 150 ml śmietany 18%, żółtko, 50 g chrzanu tartego, sok z cytryny, sól, pieprz, Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć z obu stron do zrumienienia

królestwo garów
Makrela smażona 91

makrela, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, do środka ryby włożyć tymianek, odstawić na co najmniej 30 minut. Rybę smażyć na oliwie z dodatkiem tymianku. Smażyć 20 – 30 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty

królestwo garów
Dorada pieczona w winie z żurawiną 79

dorada, 150 ml białego półwytrawnego wina 80 g żurawiny suszonej, sok z cytryny, sól, pieprz, Żurawinę zalać winem, odstawić. Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć

królestwo garów
Pstrąg pieczony z pieczarkami 99

pstrągi, sok z cytryny, sól, pieprz, 300 g pieczarek, 300 ml śmietany 18%, 2 żółtka, masło, 60 g tartego parmezanu Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę do pieczenia

królestwo garów
Makrela pieczona 75

Makrela, 1/2 kopru włoskiego, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Makrelę oczyścić, wypatroszyć, wyjąć skrzela i oczy. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 30 minut. Koper pokroić w cienkie plastry. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć część kopru, położyć na nim rybę. Do środka i na wierzchu ułożyć resztę kopru. Skropić oliwą. Wstawić

królestwo garów
Twoje dziecko nie ma apetytu? Kupisz mu syropek? 151

Miałam kiedyś sąsiadkę. Przesympatyczną panią, która zajmowała się wnukami w wieku niemal identycznym do wieku moich dzieci. Ja, wychowana na prostym, naturalnym jedzeniu i bez zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych

Codzienna kuchnia niecodzienna
El Dorado po mojemu, czyli grillowana Dorada w cytrynie 126

korzeń imbiru (kawałek wielkości kciuka) 1 mała cebula (w przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja sosu, smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć

Kuchnia po mojemu
Kontrowersyjne śniadanie wybrednego Łasucha - Dwulatka, czyli mini-grahamka zapiekana z "siusiupem" 127

Mój szanowny Synek jest generalnie strasznym Łasuchem. Od maleńkości je bezproblemowo. A czasem problemem jest, żeby przestał jeść. Wszyscy wytrzeszczają oczy na jego apetyt. Na szczęście staram się to kontrolować i nie widać po nim "baryłkowatości". Po prostu ładnie rośnie. Syn je 5 posiłków dziennie - dwa mniejsze i trzy główne. Przynajmniej w teorii tak ładnie to wygląda ;) Ostatnio mamy

Kuchnia po mojemu
Obiad 2 w 1. Delikatne pulpety, mielone indycze w sosie koperkowym. 162

Padam na twarz. Odzwyczaiłam się mocno od rannego wstawania i teraz oczy mi się same zamykają - mimo 2-3 kaw dziennie. Mam nadzieję, że to tylko warunki atmosferyczne i nadal okres przystosowawczy do nowego trybu życia. W każdym razie sprawy kuchenne zeszły dla mnie na drugi plan. Staram się w weekendy ugotować coś co na chociaż pierwsze dni tygodnia starczy

Kuchnia po mojemu