inaczej, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć. Bardzo to pyszne, lekko słodkie, lekko cierpkie - no musisz spróbować.... Poważnie nie znasz tego???" - "Chyba nigdy nie rzuciło mi się to w oczy..." - odpowiedziałam. Choć jestem sklerotykiem, to nie mogłam zapomnieć o naszej rozmowie... Okazało się, że owoc ten ma dużo więcej nazw niż jedna. Spotkałam się z nazwą miechunka, z jagodą
Poezja Smaków - blog kulinarnywięc musia łam go sama wypr ó bować . Zachwycający jest w tym chlebie urzekający aromat ziół i przypraw, połączony z ostrym smakiem sera wędzonego i pomidorowym ketchupem. Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa
Grunt to przepis!mieć ciasteczka (u mnie 3-5mm) - foremką wykroić misie, ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wykałaczką zrobić w misiowych głowach dziurki - oczy i nos - na środku każdego misia ułożyć orzech, łapki podnieść do góry i przycisnąć lekko do orzecha tak, by wyglądało, że miś trzyma orzech w łapkach - uformowane ciasteczka schłodzić ponownie
Smakołyki Berenikisię z dzieciństwem. Mama robiła je 2-3 razy w okresie karnawału, zawsze w sobotę. Z podanej ilości wychodziły dwa półmiski. Od samego patrzenia na to złoto, śmiały się oczy. A jeszcze ten zapach? Zawsze pomagałam przy nich mamie w kuchni. Przeciąganie kawałków ciasta przez siebie, było zawsze moim zajęciem. Tata za to zajmował się smażeniem. Taki podział ról. Przepisów
Mieszam w Garnkuktórych jedna lub nawet dwie pizze to za mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta na pizzę. Składniki (na 2 podwójne
Weekendy w domu i ogrodziegałganie jeden, dorwę… Do studni podkradam się chyłkiem, cały czas na niebieskie chalierstwo łypiąc spod powiek czujnie zmrużonych. Wody żem w wiadro zaczerpnął, łeb żem w lodowatej wodzie zanurzył. Oczy się mnie od razu szerzej otwarły, świat kolorów i głębi nabrał, ostrość się poprawiła, myślę –no tera delirium zejszło na pewno. Obracam się zadowolniony i co?! I stoi dalej, bestia
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichawędrówka. Pełna zakrętów, trudna i niepowtarzalna. Każdego dnia towarzyszy nam nadzieja i wiara w to, że czeka na nas "coś", co zaprze nam dech w piersiach. Przed snem, zamykasz oczy i tworzysz marzenia, niejednokrotnie cele, które może w danym momencie są nie do osiągnięcia, albo potrzebują trochę więcej czasu, by się zrealizować. Czujesz, że być może za chwilę będą
Kuchnia Pani Wiosnyukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9-10 minut w 180C. Po upieczeniu (ciastka są jeszcze bardzo miękkie) natychmiast wcisnąć w ciastka "noski" i "rogi" oraz ułożyć "oczy" z czekoladowych kropelek. Przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Pełny talerzpudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka do szaszłyka rysujemy oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker
Podróż w kulinariaDzisiaj mamy dla Was przepis z książki „Apetyt na Francję” . Ten przepis rzucił nam się od razu w oczy dlatego postanowiliśmy go zrobić Gołąbki podane w nietypowy sposób, ponieważ nie są tradycyjnie zawijane tylko w formie tortu. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 1 główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny
Kuchenne Wariacjemogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku, dlatego musicie po prostu sami spróbować ;) Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki
Słodkie okruszkiosobiście przypadł do gustu rozdział o zamiennikach i porady jak wybrać się do sklepu aby nie nakupić dużo zbędnych rzeczy. Po pierwsze i najważniejsze idź do sklepu najedzony aby oczy nie kupowały wszystkiego co im przypomina o pysznym posiłku, resztę przeczytacie w książce. Jeśli chodzi o zamienniki to jest tu ich cała masa i porady jak np. zamienić jajko
Moje Małe Czarowanie