oczy ca - 500 przepisów (strona:15/34)

Ekspresowa tarta ze szparagami 130

Dlaczego maju tak pędzisz? Z roku na rok obiecuję sobie, że jak już przyjdzie, jak zakwitną bzy, to będę się delektować tym widokiem, zapachem. Będę spacerować i wąchać. Zamykać oczy i chłonąć majowy zapach wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja

bistro mama
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 177

dzieciaków i przede wszystkim zapach unoszący się z kuchni, sprawiają, że chce się tam być. Być i jeść. Co prawda, by poczuć się jak we włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze. Właściciele Adjano nazywają miejsce to Wino - Kawiarnia - Pizzeria. Co za dużo

BaRepas
Krewetki w sosie chili&imbirowym z ananasem i soją 156

trzeba: - krewetki (najlepsze królewskie) - sos imbirowy z soją - sos chili z ananasem - makaron ryżowy - oliwki (u mnie parę sztuk oliwek idealnie neutralizuje ostry smak, w przypadku kiedy oczy wychodzą mi z orbit) Świeże krewetki smażymy na patelni. Gdy się podrumienią dodajemy sosy: 1/2 słoika z sosem chili i 1/4 słoika z sosem imbirowym. Mieszamy z krewetkami, po 1 minucie ściągamy

upichcona
Wegańskie Chili con carne 171

pokrojoną w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę a chili w plasterki. Po pokrojeniu papryczek chili koniecznie umyjcie ręce, nikomu nie życzę tego co ja raz przeżyłam gdy przetarłam sobie oczy po krojeniu tego małego diabelstwa. Dodajemy papryki do cebuli, smażymy razem około 3 minut, po czym dodajemy fasolę i pomidory. Przyprawiamy sowicie papryką, pieprzem, dodajemy sól, oregano i kminek. Muszę

greenscarf
Ogórkowa po „mojemu” 161

była szaro-bura i kwaśna. Moim codziennym rytuałem jest pytanie Miśki co było na obiad w przedszkolu, za każdym razem gdy mówiła, że ogórkowa to aż jej się oczy błyszczały, uwielbia kwaśne rzeczy. Prosiła mnie od dłuższego czasu o zrobienie tej zupy, przy czym poddałam się, gdy powiedziała że jak ja zrobię to będzie na pewno pyszna, taa…. Zrobiłam

greenscarf
Sernik na zimno z rabarbarem 145

jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów.  Wpadł mi w oczy ten przepis na  Kwestii Smaku , musiałam go wypróbować. Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie!  Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;)   Poniżej przepis z moimi zmianami. Spód: 80 g biszkoptów lady fingers

Plate of Joy
Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków 124

sobie dowolnie modyfikować. - stempelki chowam do środka tuby i wiem, że nigdzie mi się nie zapodzieją. - 6 stempli w 1 opakowaniu (oszczędzam kasę i miejsce) - piękne wzory (moim dzieciom oczy błyszczały z zachwytu) - całość wykonana na 5+ ( bardzo solidne tworzywo- nie kaleczy dłoni przy odciskaniu) Co mi się nie podoba? - zdecydowaną wadą jest fakt, że czekam na kolejne odsłony ciasteczkowych

Wielki apetyt
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 194

już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski , karkówki czy piwka (co tu będę mydlić oczy, że nawet mi się zdarza...). Moja Sałatka z rukolą i fetą .  Uczciwie Ostrzegam , ona Uzależnia ... Klik. Sałatka z rukolą i fetą .  Ostrzegam ona uzależnia... Śiwetna alternatywa dla niespodziewznego

IzaGotuje
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - cz.3, wrażenia - proces oczyszczania, waga i samopoczucie 141

raczej nie miewałam z nimi problemów, a jednak coś tam z nich spływało przez 3-4 dni).  Oprócz tego skóra wygładzała się jakby z dnia na dzień, a oczy stały się czyste i błyszczące. Odnośnie utraty wagi powiem tak - osobiście nie potrzebowałam i wręcz bardzo nie chciałam schudnąć, i właściwie myśl o możliwości zgubienia iluś-tam kilogramów była jedyną

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Recenzja książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo 169

jednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej nowoczesna, kolorowa i szybka kuchnia luźno nawiązującą do tradycji Półwyspu Apenińskiego. Na początku każdego rozdziału znajdziemy krótki wstęp od Gino. Od razu w oczy rzucają się przepiękne zdjęcia (niestety część przepisów bez zdjęć) oraz przejrzysta i miła dla oka grafika. Każda receptura opatrzona jest notką od autora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 123

ciekawych potraw. Przepis to jedno, a szczegółowe omówienie przygotowywanej potrawy z Tomkiem Nowakiem - bezcenne :)  Jak zawsze zaczynamy od brudnej roboty ;). Kalmary trzeba dokładnie oczyścić, usunąć przeźroczyste chrząstki, oczy i skórę (opcjonalnie). Przepis zakłada użycie sepi ( naturalnego atramentu z kałamarnicy)   do zabarwienia makaronu , ale możecie też użyć gotowego makaronu już zabarwionego fabrycznie.    Wśród nowo poznanych produktów

SzczyptaSmaQ
MUFFINY Z SALAMI 151

końcu zapowiada się majóweczka z prawdziwego zdarzenia. Słońce bezwstydnie od samego rana zagląda przez okno i świeci prosto w oczy, temperatura rośnie z minuty na minutę a w mojej kuchni pachnie piknikiem:-) Będą pożywne muffiny z salami. Tylko uważajcie z solą, wszystkie dodatki są już same w sobie słone, także można w ogóle ją ominąć. Zrobiłam z dwóch rodzai mąki

pieprzny smaczek
7 powodów dlaczego warto odwiedzić Apulię 230

latarni Santa Maria di Leuca i rozkoszować się zapierającym dech w piersiach widokiem. 6. … aby stanąć na klifie w Polignano a Mare . 7. … aby zobaczyć na własne oczy jak robi się orecchiette

Bon Ton Italia
Chia Deser, czyli kulinarne podróże w poszukiwaniu „nieznanych smaków” cz. 1 119

Zamknij oczy i wyobraź sobie mapę świata. Każde miasto, które można zwiedzić, zamień w wyobraźni na produkt kulinarny, który można doświadczyć i zasmakować. Jest ich mnóstwo prawda? Na tradycyjnej mapie możesz zaznaczyć wiele odwiedzonych miejsc. A ile z nich udało Ci się zasmakować na naszej kulinarnej mapie? To że lubię gotować i prowadzę bloga kulinarnego z pewnością nie oznacza

Mój Smak na Życie
Tatar z łososia z foie gras i galaretką z białego wina 223

Zaczniemy od galaretki: W garnuszku umieszczamy wino i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo, aż odparuje alkohol (czyli po nachyleniu się nad garnkiem, nie będą nas piekły oczy ;) ). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kilka kropli aromatu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Formę na 6 muffinek wykładamy folią spożywczą, wlewamy przestygnięte wino i wstawiamy

My Culinary Art