Genialne w swej prostocie. Ja nie mam ręki do wypieków, deserów i innych rzeczy, które się robi m. in. z drożdżami, więc myślałam, że i tutaj
KardamonovyJakaś blada, co? Ano blada, bo zaciągnięta mąką ze śmietaną. Założę się, że większość z Was jadła u swojej babci taką zupę. Ja jadłam. Pamiętam, że
KardamonovyCzyszczenie zamrażalnika przed dostawą „na kwarantannę”. Kotlety siekane z kurczakiem jadłam wielokrotnie i w sumie zawsze mi smakowały (głównie dlatego, że jadaliśmy je z
KardamonovyBardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego
KardamonovyKażde powody do kombinacji w kuchni są dobre. U mnie, tym razem, chodziło jedynie o pozbycie się szklanki fasoli, która walała mi się gdzieś po szafkach
KardamonovyPoświąteczne sprzątanie lodówki. Jeżeli macie nadmiar wędlin, wykorzystajcie je do tej potrawy. Możecie ją także z powodzeniem zawekować i zjeść za tydzień, dwa. Wczorajszy forszmak wyszedł
KardamonovyPrzy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je
KardamonovyDo tej potrawy użyłam makaronu pełnoziarnistego. Jest to taki rodzaj makaronu, do którego trzeba trochę przywyknąć. Ten z durum smakuje ciut inaczej (kurczę no, niestety lepiej
KardamonovyZa oknem szaro-buro, piździ i pada. W sumie dobrze, rośliny teraz tego potrzebują. Mój organizm natomiast potrzebuje przy takie aurze czegoś w postaci zupy, najlepiej
KardamonovyZupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić
KardamonovyNo powiedzmy, że wyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba
KardamonovyNo nie znam nikogo, kto by się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest
KardamonovyJuż nie pamiętam gdzie pierwszy raz wpadł mi w oko ten przepis, może u Krytyki Kulinarnej. Od wielu lat sukcesywnie przeglądam różne przepisy w internecie, w
KardamonovyNaleśniki z mąki pełnoziarnistej zrobiłam już parę tygodni temu, kiedy zabrakło mi zwykłej mąki tortowej. Byłam przekonana, że naleśniki będą mi się rozpadać na patelni, że
KardamonovyBigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych
Kardamonovy