obiad z mięsa mielonego - 1000 przepisów (strona:51/67)

Kotleciki drobiowo ciecierzycowe 208

Mój zamysł szedł w stronę lekko indyjskiego smaku jaki miały zapewnić przyprawy, forma kotlecików i mąka z ciecierzycy. Szczerze powiedziawszy miałam z nią styczność dopiero pierwszy

MamaOskarka
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 172

   Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie

Smaczne Zdrowe
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 168

Czy Wy również uwielbiacie klopsiki? Ja i P. na pewno :) Można je robić z różnymi dodatkami i w przeróżnych sosach, co daje niemal nieskończone możliwości. Na

Ratunku obiad
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 151

przede mną jej pyszne oblicze.W daniach, które będę przygotowywać będę używała wymiennie jagnięciny i wołowiny. Hindus być może byłby oburzony tym faktem, ale żyjemy w Polsce i u nas mięso wołowe jest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych dniach.Uczta indyjska to kilka(...)można zrobić samemu, ale można też kupić)Warto kupić jakiś tani elektryczny młynek do kawy, w którym będziecie mielić przyprawy. Nie próbujcie mielić goździków blenderem albo malakserem, bo zniszczycie sobie sprzęt kuchenny - wiem, bo sprawdzałam :DNa dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori chicken, kormę jagnięcą, butter chicken) i jeśli przypadnie

W kuchni wieczorem
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 132

Kończy się tegoroczna Formuła 1, a wraz z nią dobiega końca Wspólne gotowanie. Dziś GP Abu Dhabi – Zjednoczone Emiraty Arabskie. Przyznam, że Daria swoim zaangażowaniem dała

mojewypiekiinietylko
Trochę zapomniany już smak gołąbków 218

Pamiętam, że kiedyś wcale nie przepadałam za tym daniem. Źle mi się kojarzyło - ze szkolną stołówką i brakiem smaku. Co tu dużo mówić stołówkowe gołąbki były

Ratunku obiad
Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej 207

addToShoppingList1"; listonic_content = "2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawiamy kaszę(...)solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Krok 4 Farsz nakładamy na liście i zawijamy

CoolinarniePL
Jesienny obiad - placek zbójnicki 239

Gdy w powietrzu czuć jesień (a już czuć) mam ochotę na maliny (a dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora

Brzuszki Łakomczuszki
Gołąbki 324

Powszechnie znane i lubiane gołąbki. Nie są trudne w przygotowaniu, chociaż wymagają sporego nakładu pracy i zabierają sporo czasu. Efekt końcowy wart jest zachodu. 3 szklanki

Praktyczna pl
Pierogi ruskie 255

Pamiętam, że kiedyś pierogami można mnie było wygonić z domu. Dziś jednak wściekam się za nimi, i gdyby nie to, że są dość pracochłonne w przygotowaniu

W mojej holenderskiej kuchni
KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 315

    Kurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się

Smaczne Zdrowe
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 207

czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą i pieprzem. Dodać odrobinę oliwy – tak, żeby konsystencja przypominała pastę. Wmasować dokładnie marynatę w mięso z karkówki. Polać jeszcze odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć do lodówki i marynować nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej smaku i aromatu. Piekarnik nagrzać(...)cebulką dymką i korniszonami, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek na drugie śniadanie do pracy. Pieczywo smarujemy sosem majonezowym, układamy mięso. Najlepiej dodać coś zielonego, np. rukolę :)   źródło: niezawodna książka „Gordon Ramsay

Moja Delicja
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 268

które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania. Może 1,5 godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali "tażinowej", to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis(...)śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami na 5-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki:  500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 201

drugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji, by poznać nowe smaki. Umiar wskazany, znam to z autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko(...)krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin bardzo, bardzo mnie uwiodła. Z pewnością zajechałabym tam od tak, nawet specjalnie

Sajkofanka smaku
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 140

Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności

Moja Delicja