kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno(...)się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :)ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK
mojewypiekiinietylkoDzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam
My Culinary ArtMIĘSEM MIELONYM I OSCYPKIEM (dla 2 osób) 1 średniej wielkości cukinia 1 ćwiartka cebuli 1 ćwiartka czerwonej papryki 1 ćwiartka żółtej papryki 1 ząbek czosnku 300g mięsa mielonego (wołowego albo wieprzowo-wołowego) 1/4 szklanki kuskusu razowego kilka małych oscypków oliwa sól i pieprz Cukinię przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy nasiona. Smarujemy oliwą i lekko solimy(...)odrobinie oliwy- aż się zeszklą. Dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż mięso nie będzie gotowe. Mieszamy z gotowym kuskusem i ewentualnie doprawiamy (nie solimy za dużo, bo za chwilę do akcji wkroczy oscypek). Oscypek kroimy na dość grube plasterki. Wyjmujemy cukinię z piekarnika- powinna być już dość miękka. Wypełniamy ją mięsem z kuskusem, na wierzchu kładziemy plasterki
les mirabellesOstatnio w przeglądanej gazecie wpadł mi w oko przepis na papryki zapiekane z farszem serowym. Często przyrządzam papryki z mięsem mielonym, ale takiej serowej kombinacji jeszcze nie znałam. Szybko przeleciałam przepis wzrokiem i spróbowałam odtworzyć go w domu. Udało się znakomicie. Papryki okazały się idealnym dodatkiem obiadowym na ciepło. Soczyste, miękkie z ciągnącą nutką sera… mniam.* *Jeśli(...)czosnku Pęczek natki pietruszki Cebula Świeżo mielony pieprz, sól Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do serów. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, całość mieszamy i próbujemy
Kolizje Smakówsosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych(...)skóry wykrajamy „polędwiczki” (grubsze kawałki). Oprószamy lekko wędzoną solą (szynka jest słona, więc nie przesadzajmy) i świeżo mielonym pieprzem. Plastry szynki układamy w prostokąt, zakładając je na siebie (na długość ryby). Rybę kładziemy na szynce wzdłuż dłuższego boku. Na wierzchu kładziemy listki świeżej szałwii i zawijamy. Całość zawijamy w folię spożywczą (ja wykorzystałam rozcięte woreczki do mrożonek, na których
mojewypiekiinietylkoKaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak
Piekielna Kuchnia PatiPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowyJesień zbliża się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na
karmelowykleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę(...)cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa
MyCookBook.plmoże by tak królik na świąteczny obiad?!? Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie.Składniki:królik podzielony na kawałki;mała marchewka;1 pietruszka;kawałek selera;1 duży por;cebula;200 ml śmietany(...)białego wytrawnego wina;250 ml bulionu warzywnego;tymianek;natka pietruszki;szczypior;sól;świeżo mielony pieprz;2 łyżki oliwy;1 łyżka masła. Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno
MiksturownikLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z
UgotujmyTo.plZgodzę się, że nie goszczą dziś u mnie składniki zbyt wyszukane. Czy jednak, by danie było wyśmienite musi składać się z ingrediencji z kosmosu? Czasami warto
Kuchenna KontrrewolucyaJakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich
karmelowyBardzo prosty i szybki przepis na soczystą i smakowitą golonkę. Wczoraj mój mąż obchodził swoje imieniny i dostał ode mnie prezent " w naturze " czyli to co
Kuchnia z widokiem na ogródJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney
karmelowy