kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę(...)cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa
MyCookBook.plmoże by tak królik na świąteczny obiad?!? Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru. Królik w porach i śmietanie.Składniki:królik podzielony na kawałki;mała marchewka;1 pietruszka;kawałek selera;1 duży por;cebula;200 ml śmietany(...)białego wytrawnego wina;250 ml bulionu warzywnego;tymianek;natka pietruszki;szczypior;sól;świeżo mielony pieprz;2 łyżki oliwy;1 łyżka masła. Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno
MiksturownikLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z
UgotujmyTo.plZgodzę się, że nie goszczą dziś u mnie składniki zbyt wyszukane. Czy jednak, by danie było wyśmienite musi składać się z ingrediencji z kosmosu? Czasami warto
Kuchenna KontrrewolucyaJakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich
karmelowyBardzo prosty i szybki przepis na soczystą i smakowitą golonkę. Wczoraj mój mąż obchodził swoje imieniny i dostał ode mnie prezent " w naturze " czyli to co
Kuchnia z widokiem na ogródJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney
karmelowyKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę
mojewypiekiinietylkowspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem(...)pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił
Zawsze głodna!masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka(...)dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz) i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem
Czerwona Porzeczkaszynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca(...)brandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części
Moja DelicjaSłoików na ciężkie czasy nigdy nie za wiele :) Ostatnio staram się przerzucać na jedzenie, które sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych
Niezły MłynekBędąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe(...)cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią
SMYKWKUCHNIW dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, doceniamy potrawy, których przygotowanie nie dość, że nie sprawia trudności, to w dodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu
mojewypiekiinietylkoProsta i szybka „zupka chińska” zaspokoi pragnienie na azjatyckie smaki. Dobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na
OstryKęs