kuchni było jakoś "nie po drodze". Pojawiłam się tam tylko na chwilę, żeby przygotować szybki obiad. To taka jesienno-zimowa wersja polędwiczki wieprzowej. Zdjęcie podpatrzyłam gdzieś w gazecie i do niego ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz(...)wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate, jak np. ligol) sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu
Pełny talerzTrochę roboty było trzeba ale wyszła pysznaaaaa <3 Składniki (na około 3 porcje)/całość około 1251 kcal/: 400g mielonej piersi z kurczaka 400g
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSposobów na bigos jest bardzo dużo. Mój wygląda następująco: 70 dag szynki wieprzowej 70 dag pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej
Praktyczna plotworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku. Owijamy mięso szczelnie w boczek i układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone(...)przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne 30 min. Po upływie tego czasu przykrywamy nasze mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego
Kuba GotujePodczas ostatniej wizyty w Krakowie, szukając sympatycznego i nietuzinkowego miejsca, w którym można by zjeść dobry obiad, trafiliśmy do żydowskiej restauracji ARIEL na Krakowskim Kaźmierzu. Wybór miejsca okazała się bardzo trafiony, a jeszcze bardziej celny okazał się wybór zupy berdyczowskiej. Zachwycona ową zupą postanowiłam przygotować ją w domu, wcześniej oczywiście posiłkując się niezawodnym internetem. Poniższy przepis w 100 % odzwierciedla niezapomniany(...)też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej
Jadło i czytadłotego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy(...)często nie chce mi się osobno gotować makaronu czy ryżu, dlatego po prostu wrzucam je do sosu. Gotowanie w taki sposób to oszczędność wody, czasu i brudnych naczyń po obiedzie ;) Polecam! Smacznego
Ratunku obiadChyba najczęściej robię dania z makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja
Moja DelicjaFromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie
mojewypiekiinietylkoZnane z chińczyka, w wersji bez oleju i panierki, za to na parze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) )Składniki (1 porcja - zdjęcie):250
Malowane smakiemSpaghetti to niegdyś moja ulubiona potrawa. Zwłaszcza z żółtym, ciągnącym serem i dodatkiem w postaci kiszonego ogórka. No i jak z tego zrezygnować? Na pewien czas
All My Fit Lifeobiad lub zrobienie zapasów na zimę;)): około 1,5 kg papryki (obojętnie jaki kolor ja użyłam czerwonej i zielonej) 2 puszki pomidorów (wiem, że teraz możemy korzystać ze świeżych polskich, ale poszłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej(...)smażenia Sposób przygotowania: Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzy znacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy
mojewypiekiinietylkomieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)Pół opakowania szpinaku mrożonego¾ szklanki soczewicy czerwonejpół torebki kaszy gryczanejdwa jajka od szczęśliwej kurkiłyżka mąki razowejłyżka bułki tartejłyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek(...)opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie.Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C.Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad lub na kanapki. Są mięciutkie, sycące, delikatne acz wyraziste i bardzo
pieprzny smaczekkupny. Wybrałam łazanki z firmy Lubella. Właściwie to chyba innych akurat nie było. Przepis bardzo prosty , ale idealny na obiad jak i na szybką kolację. Oczywiście moje lubione Wigilijne danie zaraz po krokietach. W wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam ! Składniki : * makaron łazanki(...)osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z wędliną bądź kiełbasą. Do tego dokładamy kapustę oraz makaron. Wszystko przesmażamy by składniki się połączyły. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem
Magiczne Życie MartyPrzepis na tę zupę powstał w mojej głowie już jakiś czas temu. Bardzo lubię pory i od dawna chciałam zrobić z nich zupę, ale żaden z
Ratunku obiad