Dzień dobry, Grecy, z religią zmuszającą ich do zachowania postu przez 180 dni w roku i burzliwą historią, przez którą często nie mieli co włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne. Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni(...)upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę. Postanowiłam dodać do farszu składnik
Chilli Czosnek i OliwaWracając do kurczaka, będzie jeszcze jeden przepis. Tym razem jeszcze łatwiejszy niż poprzednie udka.Pierś z kurczaka, czyli ten rodzaj mięsa, które przygotowuje się w tempie
Lawendowe Niebotego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka z miodem i rozmarynem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych świątecznym obiadach, na których będzie podawane mięso. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, aby podawać na świątecznym stole. Według niektórych na świątecznym stole powinny królować tylko wykwintne dania. Kurczak pieczony(...)papryką pieczony był w całości, a Piotrek porcjował go na stole przy gościach. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Miód mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety
Świat Smakuciekawości obejrzałam kielecki odcinek o American Home. Poszperałam na YT w poszukiwaniu oryginału KR, aby dowiedzieć się czegoś więcej o serwowanych tam smakołykach. I tak oto zrewolucjonizowałam swój dzisiejszy obiad. 1l bulionu drobiowego3 kabanosy1 puszka kukurydzy3 ziemniaki1/2 czerwonej papryki1 ząbek czosnku1 mała cebulasól, pieprz, sok z cytryny do smakumąka do zagęszczeniakleks śmietany1 łyżka masła (do smażenia)Bulion ugotowałam(...)zupy, gotowałam do miękkości. Następnie zaprawiłam łyżką mąki. Na koniec przyprawiłam do smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone100ml bulionupieprz cytrynowy, sól, papryka słodkaplaster żółtego seraogórek kiszonycebulapapryka czerwonaketchup, musztarda, majonezbułki do burgerówMięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam
bastalenarosół. I tym tylko tłumaczę jej ostrożne podejście do tego obiadu. Na szczęście oboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki(...)bułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
bistro mamaJesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu
Z miłości do słodkościSezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby(...)razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych
Kuchnia BeatyW kuchni uwielbiam łączyć ze sobą ekstremalnie różne składniki. Tym razem połączyłam mięso, czekoladę i owoce. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę
Tradycyjna kuchnia KasiU nas gołąbkowo :) by nie było monotonnie dodałam smażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam
Smaki Edytybogato z dużą ilością warzyw. Przygotowałam frykadelki z mięsa indyka, proste bez dodatków. Do tego pełna patelnia podsmażanych warzyw. Pyszny i lekki posiłek dla każdego. U mnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje(...)smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto
Zakątek rozkoszy kulinarnychjajkami się chłodzi, a ja Was zapraszam na obiad z przed kilku dni, jako, że u mnie tradycyjny poślizg :) Składniki: 800 g szynki wieprzowej b/k 1 średnia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu 1 łyżka(...)musztardy francuskiej 1 szklanka piwa sól i pieprz do smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Przykryć folią i odstawić do lodówki do następnego dnia. Wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z dwóch stron, aż się
Gosia gotujeKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W
All My Fit LifeDziś coś, co wielu z nas lubi najbardziej, czyli MIĘSO! Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od mojego domu do pierwszej lepszej budki z hamburgerami i postanowiłam zrobić je sama. W wersji zdrowszej, może nawet trochę "odchudzonej". Parę godzin pracy w kuchni, a efekty niesamowite i brzuch zadowolony(...)koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczakaSkładniki:ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka1 cebula 3-4 ząbki czosnku3 łyżeczki ostrej musztardy1,5 łyżeczki papryki słodkiejsól (wedle uznania)świeżo zmielony pieprzodrobina majeranku2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie)Przygotowanie: Cebulę
Symfonia Smakówktóry tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam się, że posypane(...)płaskich łyżeczek soli oraz pieprz ziarnisty Mięso szczelnie zawiązałam w rękawie piekarniczym pozbywając się przy tym powietrza z worka Włożyłam worek z mięsem do garnka, tak by zawiązanie było przyciśnięte pokrywką (bałam się, że mięso może pomimo wszystko nabrać wody ), ale tak sie nie stało Od momentu jak woda zaczęła się gotować, mięso gotowałam 35 min. Po tym czasie pozostało
Proste Potrawy