Przepis na spaghetti z pulpecikami znalazłam kilka lat temu w książce "Nigella gryzie" Nigelli Lawson i przepadłam na dobre. Te małe kuleczki są tak doskonałe, że
Obiad za dychęPyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami
Praktyczna pldziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki(...)olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc delikatnie młotkiem z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach. Wyjąć na mięso na talerzyk. Na patelnię (nie mytą po mięsie!) przerzucić pieczarki. Trzymać je na palniku o średniej mocy, a gdy puszczą wodę
Weekendy w domu i ogrodzieśmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku 1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody ( nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść laurowy.Zemleć w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach ( bądź utłuc tłuczkiem do ziemniaków - wtedy farsz nie będzie miał tak jednolitej(...)cebulki dodać marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić. 4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku. Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceTrochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki:- 1 kg ziemniaków- 2 jajka- 2 szklanki mąki pszennej- 1/2 pęczka
Zainspirowana w kuchniJest bardzo wiele sposobów na przyrządzanie mięsa, ale każdy z nas szuka tego najlepszego, aby efekt był zachwycający – mięso delikatne, mięciutkie, soczyste – jednym słowem
mojewypiekiinietylkowchodziło w grę, a lodówka świeciła pustkami. Na dodatek dzieciaki zaczęły się domagać hamburgerów na obiad, a ja nie miałam żadnego mięsa. Zrobiłam eksperyment i tak powstały wegetariańskie burgery z ciecierzycy i kukurydzy. Wyszły pyszne! Mój siedmioletni synek stwierdził, że to najlepsze mięso jakie kiedykolwiek jadł ;). Polecam, nawet mięsożercom, dla odmiany, od czasu do czasu. Składniki na 6 dużych burgerów(...)puszka ciecierzycy1 puszka kukurydzy1/2 małej czerwonej cebuli1 ząbek czosnku6 łyżek bułki tartej3 łyżki tartego parmezanugarść posiekanej, świeżej mięty1 jajko chili mielone, sól i pieprz do smaku6 bułek hamburgerowych (u mnie własnej roboty)cebula czerwona, ketchup, musztarda, ogórki konserwowe i sałata do podaniaSposób przygotowania:Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować blenderem
Obiad za dychęUwielbiam gołąbki ale sama myśl, że mam się z nimi babrać skutecznie mnie zniechęca. Z tego kulinarnego lenia powstał pomysł na klopsiki a'la gołąbki.
Pyry na Gazszklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach(...)dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie papryki faszerowanej chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień wołał o przygotowanie czegoś gorącego. Danie z faszerowaną papryką można
kulinarnyJaKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły Młynekskładniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie
Mix smakuKotlety mielone nie należą do dań wyszukanych, jednak są proste, smaczne i niespecjalnie skomplikowane. Żeby się szybko nie znudziły, robię je w kilku wersjach oraz
Ratunku obiadobiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej(...)się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje
Kuchnia z widokiem na ogródPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy
Moja Delicja