mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką. Składniki na ok. 12 sztuk: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1l bulionu (ewentualnie
Fabryka pomysłówZauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość
Codzienna kuchnia niecodziennaTaka zupka to smak mojego dzieciństwa, myślę iż moich dzieci również. Wszyscy ją wprost uwielbiamy. Delikatna, bardzo warzywna i meeega smaczna. U mnie w
Smaczne ZdroweKapusta jest podobno dobra na wszystko, od reumatyzmu przez opuchliznę i siniaki po kaca, ja jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest
Smakowity Blog KulinarnyBo w zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie
gutfutCześć!Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast fooda. Takiego obrzydliwie niezdrowego, z mnóstwem kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna.Tylko czy
Pora coś zjeśćPotrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory 2Sztuki pierś z kurczaka 2Sztuki przyprawa do gyrosa łyżeczka pieprz
pichcisztoteż kotleciki… każdy nazywa jak chce :) W każdym razie są fajnym pomysłem na bezmięsny obiad, zwłaszcza dla osób mających awersję do mięsa. Ja wegetarianką nie jestem, ale lubię obiady bezmięsne i uwielbiam pieczarki :) Najśmieszniejsze jest to, że mieszkam teraz w takim jakby pieczarkowym zagłębiu, tzn. miejscowość słynie z pieczarkarni, a najlepsze we wszystkim jest to, że gdy masz ochotę coś(...)czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy
Smakowy RajProdukty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym
Emcia PichciOstatni wpis z mojej serii urodzinowej. Długo zbierałam się za jego publikację, ponieważ spisanie go było dla mnie trochę problematyczne. Przepis powstawał w mojej głowie stopniowo
Ratunku obiadNiedawno byłam przejazdem na Węgrzech, gdzie podczas obiadu w restauracji zainteresowało mnie danie sąsiada. Kawałek wołowiny na grzance, a na nim grillowany ser. Nie wiem jaka to była część krowy, jaki ser ani jak smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło(...)mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony
OstryKęsselera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut(...)oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa dorzucamy pokrojoną włoszczyznę, natkę oraz skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około 10 minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka
Kuchenna KontrrewolucyaPielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem
Smakowity Blog KulinarnyDelikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak
Smaczne ZdroweMój zamysł szedł w stronę lekko indyjskiego smaku jaki miały zapewnić przyprawy, forma kotlecików i mąka z ciecierzycy. Szczerze powiedziawszy miałam z nią styczność dopiero pierwszy
MamaOskarka