Pieczone warzywa często goszczą na moim talerzu. Najwięcej jem ich oczywiście w sezonie letnim, gdyż wtedy to właśnie jest ich nawiększy wybór. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
mecookskurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa różnie, bo w części kraju, gdzie swoje wpływy ma islam traktowana jest jako mięso "brudne", natomiast wołowina jest "święta". W Polsce, jak dobrze wiecie, zamawiając danie z baraniny często dostajemy mięso, które jest mieszanką wołowiny i baraniny. Ponoć baranina w czystej postaci nie jest zbyt lubiana przez(...)młynek do kawy, w którym będziecie mielić przyprawy. Nie próbujcie mielić goździków blenderem albo malakserem, bo zniszczycie sobie sprzęt kuchenny - wiem, bo sprawdzałam :DNa dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori chicken, kormę jagnięcą, butter chicken) i jeśli przypadnie Wam do gustu to śledźcie bloga, bo pokażę różne klasyczne dania. Aha i jeszczeSzczęśliwego
W kuchni wieczoremOdwiedzam ostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio
greenscarfNie wiem jak Wy, ale ja za każdym razem na przepis pod tytułem „śledź po japońsku” patrzę z obrzydzeniem i zażenowaniem – żaden Japończyk nie zjadłby tak
Karo in the Kitchenwyraz smutnego psiaka, bo kieszenie masz puste, ale na szczęście był jeszcze kolega który uratował z opresji. :D Dzień zlatuje niemiłosiernie szybko, a ja właśnie przypaliłam sobie obiad -,- Ale to nic, zaraz lecę do koleżanki(a lekce?!!! aa, to potem :P ) A oto obiecane fakty, nie pamiętam już przez kogo zostałam nominowana. :P Ale i tak dziękuje(...)lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3) 19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została przeze mnie odkryta. 20. Początki mojego przedszkola były straszne, nie chciałam się puszczać klamek, płakałam i robiłam wszystko inne byle tam nie iść
More food, love and dreamsZnane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsterchodzimy do Jagody na pyszną kawę i jedyne takie słodkości w tym rejonie kraju. Był to nasz kolejny dzień pobytu, głodni, po różnych wrażeniach, przystaliśmy na propozycję pójścia na obiad do Karczmy Obrochtówka . Błędem moich znajomych był fakt, iż powiedzieli mi o przeprowadzonych w tej restauracji rewolucjach przez znaną Panią w blond. Z pewnością informacja ta nie wpłynęła korzystnie(...)jest smakoszem naleśników i muszę przyznać, że jest w pierwszej trójce, tych które udało mi się do tej pory wrzucić na jęzor. Tak technicznie rzecz biorąc w dwójce, bo Świętej Pamięci Babcia Ma już mi ich nie zrobi. Czytelnik inteligentny jest, więc już wie, że rzecz o naleśnikach będzie. Karczma proponuje m.in. "naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem". Brzmi
BaRepaspasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej pamięci teściem, suszylam w „miotełkach” a następnie kruszyłam w palcach -czosnek -bazylia -ostre czerwone papryczki w oleju- produkt teściowej – piekielnie ostre-na całość wystarczy niecała łyżeczka. Pomaga w trawieniu(...)malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu. Przekonałam się o tym na własnej skórze,kiedy ją wstawiłam na gaz..i poszłam przygotowywać Wam ten wpis oddając się wspomnieniom na długie minuty... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSposobów przygotowania karpia jest mnóstwo. Ja chciałabym Wam przedstawić mój, na najprostszego, pysznego, chrupiącego, wigilijnego karpia. U mnie przygotowuje się tę rybę chyba w
Smaczne ZdrowePo ostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na
Moja smaczna kuchniaCoraz częściej i chętniej poszerzamy kulinarne horyzonty, bo dostęp do wszelkiego rodzaju egzotycznych produktów jest obecnie bardzo łatwy. Ciekawe składniki możemy kupić w przystępnych cenach, co
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest przecież niezwykle ważne! ). Właściwe przechowywanie potraw ma szczególne znaczenie również po Świętach, kiedy to zwykle w lodówce zostaje nam ZA dużo jedzenia. W dzisiejszych czasach lodówki są nie tylko praktyczne, ale i piękne. Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni(...)chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt z pozostałą żywnością
Ostra na SłodkoI znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w
Dieta moja pasjajakąkolwiek pracę w dowolnej restauracji, ważne, żeby dali świadectwo pracy na ładnym papierze (wzór i papier możemy mieć przygotowane w podręcznym bagażu). Po kilku takich wyprawach na Wyspy Świętego Tomasza i Książęcą, Saint Kitts i Nevis oraz inne Wyspy Bergamuty wracamy syci wrażeń oraz chwały w strony rodzinne. Teraz już jesteśmy gotowi do otwarcia lokalu. Środki mają być skromne(...)ilościach hurtowych nie zapomniawszy :-D I w ten oto sposób tanio, a wykwintnie przebijecie się do świadomości społecznej, bo bloger, który po raz pierwszy od tygodnia zjadł porządny obiad i to za darmochę, będzie Was chwalił pod niebiosa :-D A teraz wisienka na torcie - najważniejszą zaletą delikatesów kuchni fusion (głównie dla Waszych portfeli) jest ich ilość w potrawie - przykładowo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTajemnicą nie jest, że schudłam. Wiedzą o tym znajomi, bo spotykamy się na co dzień albo od święta (wtedy to WOW jest większe), bo piszę o tym na prywatnym FB i na fp bistro mamy . Publikuję też zdjęcia na Instagramie i używam aplikacji endomondo:) Zastanawiałam się jak nazwać ten post, jakby nie było - bardzo osobisty. Myślałam o czymś(...)masłem orzechowym i dżemem, rogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało mi z obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka, które upiekłam itp. Oczywiście nie wszystko na raz, ale często wyglądało to tak, że w trakcie pracy podjadałam cały czas. Nawet kanapkę potrafiłam jeść przez
bistro mama