Zawsze się zastanawiałam jak to jest pracować na etacie, od poniedziałku do piątku, i z utęsknieniem wyczekiwać weekendu. Weekendu, kiedy wszyscy się bawią, spotykają z przyjaciółmi
W kuchni KatieKugiel to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Podbiło jednak większość polskich regionów swoim smakiem i prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki
Wielki apetytPierwszy raz miałam w dłoniach doradę, postanowiłam więc, że nie popsuję tego spotkania niczym. Wybrałam proste i oczywiste składniki czyli cytrynę i koper, które świetnie podkreślają
Mango PapajaUff, całe szczęście dzisiejsze odpytywanie z kinezyterapii mnie ominęło, a myślałam, że padnie na mnie. Dopiero wtorek, a ja już jestem zmęczona i nie mogę doczekać
Be Fit Be StrongKupienie w sklepie zakwasu na żurek bez dodatku choćby śladowych ilości mleka to nie lada wyzwanie. Ale nic straconego. W domu możecie w bardzo prosty sposób
Dieta bez mlekaSłońce zachodzi coraz wcześniej i nie da się ukryć, że zima zbliża się wielkimi krokami. Jakoś w tym roku zabrakło prawdziwej, pięknej, złotej jesieni. Niechętnie wychodzimy
W kuchni KatieWczoraj mieliśmy w pracy Wigilijne spotkanie. Tradycją w Danii jest tak zwany Julefrokost , czyli świąteczna impreza - obiad, a później zabawa do białego rana. To jeszcze przed nami. Póki co spotkaliśmy się, żeby wymienić się prezentami. Każdy przynosi jakiś drobiazg, i kładzie go pod choinką. Później po kolei rzucamy kostką - kto wyrzuci szóstkę, może wybrać sobie paczuszkę. Zabawne, ale szczyt napięcia(...)środku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją. Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment
Pożeraczka, czyli raz adobrzeramach po szkoleniowego sobotniego lenistwa wiedząc, że nie będzie mi się chciało myć po obiedzie garów, wszystkie składniki dania, czyli 2 posolone, popieprzone udka kurczaka, łyżkę musztardy z chili i imbirem, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz 100 ml soku jabłkowego zamknęłam w woreczku do pieczenia. Zostawiłam wszystko na 4 godziny do zamarynowania (tyle trwało szkolenie) i po powrocie ułożyłam(...)kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, ale jest chude, a dla tych co liczą kalorie to bardzo ważny atut, do tego kurczak jest tani. Na święta piekłam kurczaki z różnymi dodatkami i były również bardzo smaczne. - kurczak pieczony z majerankiem i papryką - pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie oraz wiele innych dań z kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię„Węgrzy dodają do nadzienia kminek i paprykę, Ukraińcy zapiekają swoje w piecu chlebowym, Rosjanie używają sporej ilości grzybów, a Szwedzi podają z sosem z borówek. W
mojewypiekiinietylkobardzo solidne Kuchnia, która kocha słodkie smaki W tym roku obchody Rosh Hashanah, czyli żydowskiego Nowego Roku zaczną się 9 września, a zakończą 11 września. Żydowski Nowy Rok jest świętem ruchomym, którego data zależy od terminu Paschy. W Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni(...)warzywami. W efekcie powstało niesamowite aromatyczne, odświętne danie, będące ozdobą stołu. Coś nowego czy klasyka Naszym zdaniem słodko-ostry kurczak po żydowsku jest doskonałą propozycją na niedzielny, odświętny obiad. Jeśli macie już dość standardowych przepisów na kurczaka, wypróbujcie tej receptury, a przekonacie się, że było warto. A jeśli wolicie klasykę – polecamy absolutny hit na naszym blogu – kurczaka nadziewanego
Niedzielny kucharzTo danie swoje korzenie ma na Wyspach Brytyjskich. Zostało wymyślone w XVIII wieku. W roku 1809 przepis po raz pierwszy ukazał się w książce Marii Rundella
Codzienna kuchnia niecodziennaKomputer wrócił to i ja po części wróciłam ;) po części dlatego, że w dalszym ciągu nie mam zbytnio czasu na gotowanie i wymyślanie czegoś nowego, a
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPiątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a
Niezły MłynekWielkanoc za pasem, w związku z czym przedstawiam dzisiaj sycący przepis dla całej rodziny. Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka
karmelowyjuż wtedy obiecałam sobie, że przymierzę się do tematu. Teraz nastał w końcu ten moment, gdyż już 11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina i zgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić. W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania szybkie, łatwe, no i oczywiście smaczne. Tutaj(...)potrawy pozostaje w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane przez producenta mięso Krakus wystarczy wyjąć z opakowania i podgrzać w piekarniku przez 30 minut . Pyszny obiad w kilka chwil! Pomijając już samą szybkość przygotowania, mięsa Krakusa przygotowane w ten sposób są zwyczajnie zdrowe bo np. w składzie piersi z gęsi znajdują się tylko pierś z gęsi
karmelowylistopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez(...)gęsi. Niestety, na widok nieproszonego gościa ptaki zaczęły donośnie gęgać, zdradzając kryjówkę świętego Marcina. Niezależnie od związków św. Marcina i gęsi faktem jest, że późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza. Gęsina pojawiła się na polskich stołach już w XVII wieku. Chętnie podawano ją podczas uroczystości na szlacheckich dworach. Polska gęsina jest bardzo ceniona. Jesteśmy gęsim potentatem. Rocznie eksportujemy
Smakowity Blog Kulinarny