obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:119/265)

Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 187

Kolejny konkurs na Durszlaku był dla mnie nie tyle inspiracją, co motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub

Kuchnia w czekoladzie
BANANOWE POLE MA JUŻ ROK! 162

przecież hodujemy nasz agrobiznes w Internecie), aby doczekać się plonów. Rok orania, siania i plewienia dał nam piękne zbiory, których chyba sami nie oczekiwaliśmy. Przede wszystkim w formie osób, które nas czytają, odwiedzają, komentują i rekomendują nasze przepisy, gdyż głównie tematyka kulinarna pojawiała się na blogu. Jak każdy pewnie dostrzegł Bananowe Pole, to nie tylko przepisy i jedzenie (choć bardzo(...)biegania, więc jest to dla nas czysta przyjemność i cieszymy się, że nasza praca została doceniona. Bądźcie z nami dalej! :))) Na koniec Bananowe Pole w liczbach: W ciągu roku uprawiania Bananowego Pola: naszą stronę odwiedziło 57 688 unikalnych użytkowników łączna liczba odsłon strony wyniosła 158 464 na Faceb ooku polubiło nas 8 357 osób na Instagramie  śledzi

Bananowe Pole
Placek Ziemniaczany (Kugiel) 89

Placek ziemniaczany, czyli inaczej kugiel, często bywa u nas w domu na stołach w niedziele. Jest to obiad który można powiedzieć robi się sam, a podczas czasu pieczenia można miło spędzić czas z rodziną, w końcu jest niedziela :) Dlatego też, mam dla Was nasz rodzinny przepis. Osobiście nie przepadamy za plackiem który jest rzadki, wolimy bardziej zwartego, za co odpowiedzialna(...)mniej mąki, tym bardziej rzadki placek, także tutaj musicie sami sobie odpowiedzieć na pytanie który bardziej wolicie :) Podobnie jest z mięsem. Do naszego placka dodajemy łopatkę, lecz znam osoby, które dodają żeberka. Sami spróbujcie i dajcie znać:) Składniki: * 3kg ziemniaków * 4 łyżki mąki * sól, pieprz  * wegeta (opcjonalnie) * odrobina oleju * 2 jajka * 3 plasterki słoniny * mięso (ilość odpowiednia dla naszego

Klasyka Gotowania
Duszony karczek z marchewką 108

Delikatny obiad dla każdego. Karczek duszony z warzywami, idealnie nadaję się na obiad dla wszystkich, nawet tych co się odchudzają. Obiad ten nie zawiera dużo tłuszczu, więc jest w miarę zdrowy. Jest na tyle doprawiony, że absolutnie nie jest mdły jak może wydawać się zdrowy obiad. Mięso jest na tyle miękkie, że nie trzeba go kroić, samo się rozpada. Surówka(...)jest typowo, klasycznie tradycyjna, a sam przepis jest wymyślony przez naszą rodzinkę :) Szczerze zachęcam do spróbowania całego obiadku. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj:  Surówka z kapusty Porcja: 4 osoby Składniki:  * 4 plastry karczku * mrożona mała marchewka * jedna duża cebula * jeden duży ząbek czosnku * jedna kostka mięsna * szklanka wody * sól, pieprz Cebulę kroimy w średnią kostkę. Mięso przyprawiamy szczyptą

Klasyka Gotowania
Aromatyczne grzane wino 185

lampka czerwonego wina do obiadu), poprawia wzrok oraz pamięć jak również wzmacnia Naszą odporność, a z dodatkami tj.; pomarańcze, aromatyczne przyprawy i miód, to już w ogóle skarbnica makro- (potas, magnez, wapń, fosfor) i mikroelementów (żelazo, miedź, selen) oraz witamin (A, wit. z grupy B, C, PP, E). Tak więc od czasu do czasu- tak dla zdrowotności, ale również(...)zabieganym świecie zwolnić choć na chwilę, wyciszyć się i cieszyć się obecnością bliskiej osoby- serwuję sobie i mężowi solidnego grzańca, podanego elegancko i w pięknym kubeczku, w nastrojowym klimacie świec... Bo przecież nie codziennie w taki sposób celebruje się wspólnie spędzone chwile. A szkoda...! 😉 Wraz z marką #Ambition zapraszam na zakupy do  sklepu Dajar - na hasło ZDROWE-GOTOWANIE będziecie

Kraina Miodem Płynąca
Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną 176

czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie! Schab w sosie czosnkowo - cebulowym(...)ząbki czosnku 2 szczypty ostrej papryki 2 łyżki mąki 250 ml wody sól, pieprz do smaku czarnuszka do posypania tłuszcz do smażenia kasza gryczana: ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób pęczek natki z pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. W brytfance roztapiamy tłuszcz i układamy plastry

Moja smaczna kuchnia
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 203

Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie(...)stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić na 3-4cm fragmenty.   Sałata lodowa jest zrobiona ultraszybko- wystarczy przekroić główkę na pół. Dla dwóch osób starczy jedna połowa, podzielona dodatkowo na ćwiartki. Rozkładamy ja na talerzach. Sos miętowy to sos używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można

Karo in the Kitchen
Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 429

Mięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra(...)wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak, że zainteresowanie nią rośnie a portfele, co niektórych Polaków są coraz grubsze więc miejmy nadzieję, że wkrótce będzie ona bardziej dostępna również dla przeciętnej osoby. Na wszelki wypadek już dziś napiszę o stekach. Steki są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA. Mój pierwszy kontakt ze stekiem miał miejsce tutaj. Rodzajów steków są dziesiątki

Jem więc Jestem
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 159

Warto zwrócić uwagę czy model, który zamierzamy kupić ma wbudowany timer, który po ustawionym czasie gotowania przełączy wolnowar w tryb podtrzymywania temperatury. Wolnowary manualne będą natomiast bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które pracują w domu lub mają małe dzieci i brak im czasu na przygotowywanie posiłków, ale będą pamiętać, aby wyłączyć urządzenie. ●  Rodzaj misy – najczęściej stosowane są misy kamionkowe(...)idealny do zup i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek),   powidła lub świąteczny bigos dla całej rodziny.   Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot ® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnia polska dawniej i dziś 142

ewoluowała, zmieniała się pod wpływem dostępności produktów, panujących mód i fascynacji (zachłyśnięcie się kuchnią włoską, obserwowane mniej więcej w czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano(...)mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede wszystkim od wieku. Osoby starsze częściej trzymają się kuchni swojego dzieciństwa, natomiast osoby młodsze zauważają pewne, powolne zmiany jakie zachodzą w kuchni współczesnej

365 dni dookoła kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 489

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym wraz z dodatkiem sosu sojowego oraz słodkiej śmietany to pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy

Ugotować
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami z kaszą 195

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i

Moje Kuchenne Rewelacje
Kluski śląskie na różowo 163

Kluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do

Ugotować
Sałatka z fasolką szparagową i makaronem 208

Dostałam ostatnio od Mamy sporą ilość fasolki, do tego przyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć.  Jeśli nie

Kuchnia w czekoladzie
Udka zapiekane z żółtym serem i pomidorem 293

Jeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego

Ugotować

Proponowane wyszukiwania